Μια Μυτιληνιά στην Ταϊλάνδη!

12/09/2014 - 21:38

Ιδέες για την οργάνωση του Απολιθωμένο Δάσους της Λέσβου, στοχεύοντας στην ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, «μάζεψαν» στελέχη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Ταϊλάνδης την Τετάρτη και την Πέμπτη κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο.

Ιδέες για την οργάνωση του Απολιθωμένο Δάσους της Λέσβου, στοχεύοντας στην ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, «μάζεψαν» στελέχη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Ταϊλάνδης την Τετάρτη και την Πέμπτη κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο.

Εξάλλου, σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών που έχει ξεκινήσει από το 2010. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογήθηκε και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του Μουσείου Απολιθωμένων Δέντρων της Ταϊλάνδης.
Πριν τη φετινή επίσκεψη των Ταϊλανδών στη Λέσβο, είχε προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία του Απολιθωμένου Δάσους τού Τακ στην Ταϊλάνδη, του Πανεπιστημίου Νακόν Ρατσασίμα Ρατζαμπάτ στην Ταϊλάνδη και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με εκπρόσωπο τη Μυτιληνιά Ευαγγελία Κυριαζή, η οποία είχε διατελέσει επί μία τριετία επικεφαλής συντηρήσεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στην Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Τον περασμένο Αύγουστο, η κ. Κυριαζή ξαναταξίδεψε στην Ταϊλάνδη (είχε προηγηθεί επίσκεψή της το Δεκέμβριο 2013 - Ιανουάριο 2014). Την πρώτη φορά είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο του Νακόν Ρατσασίμα Ρατζαμπάτ, ενώ φέτος η πρόσκληση ήρθε ξανά από το ίδιο Πανεπιστήμιο, αλλά και από την κυβέρνηση του Τακ, η οποία κάλυψε τα έξοδα της Μυτιληνιάς συντηρήτριας.

Η κ. Κυριαζή παρέμεινε στην Ταϊλάνδη από τις 7 έως τις 25 Αυγούστου ως καλεσμένη της κυβέρνησης του Τακ, για να καταγράψει και να μελετήσει από κοντά τα απολιθωμένα δένδρα του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους τού Τακ. Η ερευνητική δραστηριότητα της Μυτιληνιάς συντηρήτριας περιελάμβανε σχεδιαστική και φωτογραφική καταγραφή απολιθωμάτων, πιλοτική τρισδιάστατη σάρωση λέιζερ (3D laser scanning) απολιθωμάτων σε συνεργασία με τον παλαιοντολόγο Suravech Suteethorn από το Πανεπιστήμιο Mahasarakham της Ταϊλάνδης και την ομάδα του, πειράματα υδατοαπορροφητικότητας και καθαρισμού απολιθωμάτων και άλλα.

Μέρος των υποχρεώσεων της Μυτιληνιάς συντηρήτριας ήταν και η συμμετοχή στο διήμερο σεμινάριο για τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου, που διοργανώθηκε με έξοδα της κυβέρνησης του Τακ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey