Το «Λειμωνιακό Ζήτημα»

Με την ιστορική προσέγγιση του Απ. Σπανού

30/04/2014 - 14:52

Με ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο καταπιάνεται στο τελευταίο του βιβλίο ο συντοπίτης μας ερευνητής και συγγραφέας Απόστολος Σπανός, καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Θρησκείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου τού Άγκντερ (Agder) στη Νορβηγία.

Με ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο καταπιάνεται στο τελευταίο του βιβλίο ο συντοπίτης μας ερευνητής και συγγραφέας Απόστολος Σπανός, καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Θρησκείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου τού Άγκντερ (Agder) στη Νορβηγία. Πρόκειται για την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει περί τα τέλη του 19ου αιώνα για τη διαχείριση των πόρων της Μονής Λειμώνος, η οποία συνοψίζεται στον τίτλο του βιβλίου του κ. Σπανού από τις Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Portal, «Λειμωνιακό Ζήτημα, ιστορική προσέγγιση και έκδοση εγγράφων από το Αρχείο Νικηφόρου Γλυκά».

Ειδικότερα, οι έντονες εκπαιδευτικές ανάγκες της βορειοδυτικής Λέσβου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα προκάλεσαν μία έντονη διαμάχη ανάμεσα στην Εκκλησία και την ανερχόμενη τότε αστική τάξη της Επαρχίας Μηθύμνης, με αντικείμενο τη διαχείριση της περιουσίας της εύπορης Μονής Λειμώνος. Η διαμάχη αυτή, η οποία ταλάνισε την επαρχία για περισσότερο από 20 χρόνια, από το 1866 έως τα τέλη της δεκαετίας τού 1880, και εκφράστηκε στην εκπαιδευτική, εκκλησιαστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Επαρχίας Μηθύμνης, είναι γνωστή ως Λειμωνιακό Ζήτημα.

Η μελέτη του Απόστολου Σπανού προσεγγίζει ιστορικά το συγκεκριμένο ζήτημα επί τη βάσει του αρχείου ενός από τους πρωταγωνιστές του, του τότε μητροπολίτη Μηθύμνης Νικηφόρου Γλυκά. Επιπλέον, εκδίδει τα σχετικά με το ζήτημα έγγραφα του αρχείου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πατριαρχικές και συνοδικές επιστολές, γράμματα κυβερνητικών αξιωματούχων και μητροπολιτών, αποφάσεις επαρχιακών οργάνων και της λειμωνιακής αδελφότητας, καθώς και ιδιωτικές επιστολές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey