Στην παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Βεκρή «Δήλος, 88 π.Χ.»

Συγκίνηση με ιστορία

07/03/2014 - 19:19

Σε μια πολύ συγκινητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους της λύρας παρουσιάστηκε μπροστά σε 500 άτομα το βιβλίο της Ειρήνης Βεκρή των εκδόσεων «Αιολίδα» «Δήλος 88 π.Χ.», την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Αθηναίων στην Πλάκα.

Σε μια πολύ συγκινητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους της λύρας παρουσιάστηκε μπροστά σε 500 άτομα το βιβλίο της Ειρήνης Βεκρή των εκδόσεων «Αιολίδα» «Δήλος 88 π.Χ.», την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Αθηναίων στην Πλάκα.

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, παρουσίασε τη συγγραφέα του βιβλίου και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ειρήνη Βεκρή είναι «άνθρωπος της τεχνολογίας» και άρχισε να συγγράφει μόλις έγινε γιαγιά, γράφει καταπληκτικά δημιουργώντας μια κυριολεκτικά δεύτερη καριέρα. Η Ειρήνη Βεκρή, εξάλλου, σπούδασε στην Αμερική και ασχολήθηκε με την Πληροφορική. Δούλεψε τρία χρόνια εκεί και πολλά στο Πολεμικό Ναυτικό. Αφού λοιπόν συνταξιοδοτήθηκε και έγινε γιαγιά, όπως εξομολογείται, έκανε βιβλίο - και μάλιστα πολύ πετυχημένο - τις ιστορίες της στο «Ουρανία».

Για την κ. Αρχοντίδου το βιβλίο συνδέει το συναίσθημα με την ιστορία και την ίδια ώρα, τη Δήλο με τη Λέσβο και την Αθήνα. «Το 88 π.Χ. ήταν σταθμός για τη Δήλο και φυσικά για την Ιστορία, όταν ο Μιθριδάτης κατέβηκε από τον Πόντο για να απελευθερώσει την περιοχή από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Πομπήιο, ο οποίος θριάμβευσε στη Μυτιλήνη. Αυτό είναι και το έναυσμα για την ιστορία του βιβλίου», ανέφερε στο «Ε».

Η Λίλα Μαραγκού, επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κλασσική αρχαιολόγος, και ο αρχαιολόγος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χρήστος Μπουλώτης μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το βιβλίο. «Είναι πολύ συγκινητική η ιστορία του μικρού Απόλλωνα, που ζει μια διπλή ξενιτιά, γιατί από τη μια φεύγει από τον τόπο του, αφού καταστρέφεται η Δήλος από το Μιθριδάτη, και από την άλλη είναι η ψυχική ξενιτιά, αφού χάνεται με τους ανθρώπους που συνδέεται, και με τη μικρή φώκια», ανέφερε ο κ. Μπουλωτής. Στη μικρή φώκια αναφέρθηκε και η κ. Μαραγκού, η οποία επίσης συγκινήθηκε με τα μικρά παιδιά που την υιοθέτησαν, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, η οποία δεν είναι γνωστή ευρύτερα. Όπως δήλωσε η κ. Βεκρή σχετικά στο «Ε», «η καταστροφή της Δήλου ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός και συνέβη τη στιγμή της μεγάλης ακμής αυτού του οικουμενικού τόπου».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Βούλας «Απολλωνία», την Ένωση Αιγιαλιτών Αμοργού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αθηνών «Λεσβιακή Παροικία», τον εκδοτικό οίκο «Αιολίδα» και το Σύλλογο των Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey