Φεστιβάλ ζωής στην πόλη

01/07/2012 - 05:56
Την έκτη ημέρα παραστάσεων διανύει σήμερα το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων, που η Μυτιλήνη θα φιλοξενεί μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου, με τη στήριξη εκτός άλλων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την έκτη ημέρα παραστάσεων διανύει σήμερα το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων, που η Μυτιλήνη θα φιλοξενεί μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου, με τη στήριξη εκτός άλλων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχοντας κάνει επίσημη έναρξη την περασμένη Πέμπτη με την παράσταση «ΤΕΛΕΙΑ.gr» της «δικής» μας θεατρικής ομάδας «Πρόβα», συγκέντρωσε μέσα στις μέρες που μας πέρασαν πολύ κόσμο, τόσο φοιτητές όσο και άλλους κατοίκους της πόλης, δίνοντας ζωντάνια στα πολιτιστικά της δρώμενα.

Η παράσταση της ομάδας «Πρόβα» ήταν, κατά κοινή ομολογία, μια εξαιρετική δουλειά. Τα μέλη της κατάφεραν να «κόψουν και να ράψουν» μια συλλογική δουλειά των Παναγιώτη Μέντη, Θανάση Παπαγεωργίου και της θεατρικής ομάδας «Ex Animo» στα μέτρα τους. Προσάρμοσαν τις 80 σκηνές και 200 συνολικά ρόλους του πρωτότυπου έργου σε 37 μικρές και μεγαλύτερες σκηνές και συνέθεσαν ένα «ψηφιδωτό» δύο ωρών, αποτελούμενο από 72 ρόλους, που ερμήνευσαν συνολικά 29 ερασιτέχνες ηθοποιοί.
Η θεματολογία, βασισμένη σε θέματα και εικόνες οικείες σε όλους μας, αφού ήταν βγαλμένες απ’ ευθείας από την ελληνική πραγματικότητα. Οι θεατές είδαν μπροστά απ’ τα μάτια τους να περνούν εικόνες που βλέπουν στην τηλεόραση, ειδήσεις που διαβάζουν στον Τύπο, reality shows και εκπομπές lifestyle, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας μέσα σε μια πόλη, μικρά και μεγάλα εγκλήματα, στα οποία σα να έχουμε εθιστεί και να μένουμε αδιάφοροι. Η παράσταση χάρισε μια βραδιά ναι μεν διασκεδαστική - αφού τόσο οι χαρακτήρες και οι ατάκες τους, όσο και οι φοιτητές που τους ερμήνευαν ήταν πολύ καλοί -, που έδινε ωστόσο τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Θεατρική «άνοιξη»
Την Παρασκευή οι παραστάσεις ήταν δύο, «Ο θίασος του μαύρου καβαλάρη» στο Δημοτικό Θέατρο, από τη Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου Κρήτης, και οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο θέατρο του ΦΟΜ, από τη Θεατρική Ομάδα τού ΤΕΙ Αθηνών «Το τρίτο κουδούνι». Η δεύτερη, μια υπόθεση γνωστή σε όλους, με την ιστορία της Πραξαγόρας που μεταμφιέζεται σε άνδρα μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου που τους στερείται. Η πρώτη, μια πιο σουρεαλιστική παράσταση, από μια ομάδα που μετράει ήδη 12 χρόνια ζωής.

«Τρόπος ζωής»

Το Σάββατο η θεατρική ομάδα «Πα.Πει» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εν δράσει από το 2005, παρουσίασε την παράσταση «Karma Polis», ενώ ακολούθησαν την Κυριακή θεατρικά παιχνίδια από την «Πρόβα» στην Πλατεία Σαπφούς και χθες Δευτέρα η παράσταση «Αυτοσχέδια Πλάνα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από τη Θεατρική Ομάδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, που ιδρύθηκε το 2003.
Μέχρι τη λήξη του το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 11 ακόμη παραστάσεις, τόσο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όσο και στα θέατρα των «Αστέγων» και του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος».
«Για μας, το θέατρο είναι τρόπος ζωής», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας. «Αρκετοί είναι αυτοί που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά, καθώς ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι δε διαθέταμε το δικό μας χώρο και ήμασταν κατά κάποιο τρόπο μετέωροι. Ευχαριστούμε το Δήμο Λέσβου για την παροχή του Θεάτρου, τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες Μυτιλήνης “Άστεγοι”, “Θεατρικό Εργαστήρι” και “ΦΟΜ”, που μας διέθεσαν τους χώρους για τις πρόβες μας. Τέλος, ευχαριστούμε όσους πιστεύουν ακόμα ότι το θέατρο δημιουργεί ήθος, παιδεύει και οδηγεί στην κάθαρση.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey