«Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος»

01/07/2012 - 05:56
Μία ξεχωριστή και… οικολογική παράσταση για παιδιά έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 25 έως τις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το έργο «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος»

 
Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 25 έως τις 29 Ιανουαρίου

Μία ξεχωριστή και… οικολογική παράσταση για παιδιά έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 25 έως τις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το έργο «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος», μια βιωματική παράσταση με ζωντανή μουσική, διοργανωμένη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης» και σε σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, χορογράφου και μουσικοπαιδαγωγού Θωμά Κινδύνη. Μάλιστα, η παράσταση παίζεται και στα σχολεία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Ο Πουλτσινέλα είναι μια μικρή ξύλινη κούκλα, που ονειρεύεται να κόψει τα σκοινιά της για να ζήσει ελεύθερη. Ένα μαγικό βράδυ κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και ξεκινάει όλο χαρά για την καινούργια του ζωή. Όταν, όμως, φτάνει στο δάσος, τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού το βρίσκει γκρίζο και έρημο και τα ζώα που ζουν σε αυτό τρομαγμένα. Κι αυτό επειδή έχει σκορπίσει το φόβο σε κάθε γωνιά ο Πάποκ, ο κακός ήρωας του παραμυθιού, που ονειρεύεται να κάψει και να εξαφανίσει το δάσος για πάντα. Έτσι, ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια του Πουλτσινέλα, που θα περιμένει τους μαθητές του νησιού στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης για να μοιραστεί μαζί τους το μυστικό που κάνει τα δύσκολα εύκολα και το δάσος να… γελάσει ξανά!
Η παράσταση κρύβει, με αυτόν τον τρόπο, οικολογικά μηνύματα που καλούν τα παιδιά να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση του δάσους, αφού πάρουν κουράγιο και ελπίδα για την καμμένη γη. Μέσα από τις περιπέτειες του Πουλτσινέλα, τα παιδιά διδάσκονται την έννοια της ελευθερίας αλλά και της υπευθυνότητας που αυτή συνεπάγεται, καθώς και τις έννοιες της φιλίας και της αγάπης για τη ζωή.

«Γέλα, γέλα, γέλα Πουλτσινέλα!»
Με αυτούς τους στίχους η παράσταση ενθαρρύνει τόσο τον ίδιο τον Πουλτσινέλα, όσο και τους θεατές - μικρούς και μεγάλους - να αναζητήσουν το σωστό δρόμο της ζωής χωρίς φόβο. Όπου παίζεται, η αίθουσα γεμίζει παιδικές φωνές που με τη συνοδεία οργάνων τραγουδούν για να λύσουν τα μάγια.
Οι συντελεστές της παράστασης έχουν επιλέξει να προσεγγίσουν τους μικρούς θεατές και ακροατές τους με συνδυασμό τριών τεχνών - του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης -, καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο το παιδί μπορεί να βιώσει το παραμύθι με όλες του τις αισθήσεις. Οι πέντε ηθοποιοί που δίνουν ζωή στο παραμύθι αναζητούν συνεχώς τη συμμετοχή των παιδιών στη δράση, μετατρέποντάς τα σε συμπρωταγωνιστές τους.
Έτσι, η παράσταση είναι φτιαγμένη για την παιδική ψυχή, αφού αυτή χρειάζεται νότες, χρώματα, δράση, υγιή παραδείγματα, πρωτοβουλίες και νοήματα όπως ομαδικότητα, υπευθυνότητα, φιλία, αλλά και αυτό της αγάπης για το δάσος και του… κυνηγιού των ονείρων.

Ποιοι, πού, πότε;

Οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στην παράσταση είναι οι Γιάννης Ζούπης, Κλεονίκη Καραχάλιου, Δάφνη - Άννα Καφετζή, Δώρα Ραγκούση και Άννα - Σεβαστή Τζίμα, ενώ ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θωμάς Κινδύνης, είναι μαθητής του μεγάλου δασκάλου του θεάτρου Δημήτρη Ροντήρη. Τα κείμενα έχουν γράψει η Άννα - Σεβαστή Τζίμα και η Σύλβια Κουτσουφλάκη, η σκηνογραφία και η ενδυματολογία είναι της Άννας - Σεβαστής Τζίμα, η μουσική της Ματίνας Τσιγκούνη, της Σύλβιας Κουτσουφλάκη και της Άννας - Σεβαστής Τζίμα και τη μουσική ενορχήστρωση έχει κάνει ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης.
Στο Δημοτικό Θέατρο θα γίνονται κάθε μέρα δύο παραστάσεις, η πρώτη στις 9 και η δεύτερη στις 11 το πρωί, ενώ τα σχολεία μπορούν να κλείσουν θέση στα τηλέφωνα 6945-422859 (Κλεονίκη Καραχάλιου) και 210 3464903, 210 3464202. Η τιμή εισόδου για κάθε μαθητή είναι πέντε ευρώ, ενώ η παράσταση είναι δωρεάν για τους συνοδούς καθηγητές.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey