Με χαρά και συγκίνηση γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στη Μυτιλήνη

Ηθοποιοί και θεατές, πάνω στην ίδια σκηνή…

03/04/2012 - 17:54

Με όλες τις τιμές και με μια ιδιαίτερη… σκηνοθετική ματιά της εκδήλωσης, γιόρτασε η θεατρική «οικογένεια» της Μυτιλήνης την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου την περασμένη Παρασκευή. Η ίδια η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου είχε μετατραπεί σε χώρο που φιλοξένησε τόσο τους συντελεστές της βραδιάς, όσο και το κοινό.

Με όλες τις τιμές και με μια ιδιαίτερη… σκηνοθετική ματιά της εκδήλωσης, γιόρτασε η θεατρική «οικογένεια» της Μυτιλήνης την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου την περασμένη Παρασκευή. Η ίδια η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου είχε μετατραπεί σε χώρο που φιλοξένησε τόσο τους συντελεστές της βραδιάς, όσο και το κοινό, ενώ οι ηθοποιοί που έπαιξαν στην παράσταση «Έρωτας», είχαν αντίστοιχα ως φόντο τους, από κάθε πλευρά, τους θεατές.

Στα μπροστινά καθίσματα βρίσκονταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Παναγιώτης Καπάρας, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης, ο υποψήφιος βουλευτής τής Ν.Δ. Κώστας Μουτζούρης, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού της Μυτιλήνης και της Λέσβου.

Τιμές και συγκίνηση
Καλωσορίζοντας τον κόσμο, η Αγγελική Γεωργαντά από τους «Αστέγους» εξέφρασε την ικανοποίηση του θεατρόκοσμου της Μυτιλήνης για την ευκαιρία που είχε να είναι ο οικοδεσπότης του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Μαρία Βενέτη, μίλησε για το συγκεκριμένο θεσμό, ενώ το μήνυμα για φέτος, γραμμένο από τον Αμερικανό ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς, διάβασε η Βάσω Χοχλάκα από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου.

Συγκινητικό ήταν το κομμάτι της εκδήλωσης που αφορούσε στην απονομή τιμής στον ηθοποιό Γιάννη Πασπάτη, για την προσφορά του στο χώρο του θεάτρου. Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του ίδιου ο γιος του Άλκης, δεχόμενος τα χειροκροτήματα του κοινού. Ακολούθησε η απονομή τιμητικών βραβείων σε ερασιτέχνες ηθοποιούς όλων των θεατρικών ομάδων του νησιού και συγκεκριμένα στη Μαρία Αϊβαλιώτου από το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», τη Θέκλα Καλλία από τον Εκπολιτιστικό Θεατρικό Όμιλο Καλλονής, το Θύμιο Βασίλογλου από το Σύλλογο Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση», τον Κωνσταντίνο Καλαθά από τη Θεατρική Ομάδα Πολιχνίτου, τον Αντώνη Χιώτη από τη Θεατρική Ομάδα Σιγρίου «Θάλασσα», τον Περικλή Μαυρογιάννη από τη Θεατρική Ομάδα τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», το Νίκο Πολίτη από τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι» και τον Παναγιώτη Ψαρρό, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου.

Ο Τέλης Καραδούκας και η Γιώτα Σαχανά δίνουν το δικό τους αγώνα επί σκηνής


Παίζοντας τον «Έρωτα»
Η βραδιά έκλεισε με την παράσταση «Έρωτας» της Λιουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια. Καθισμένοι γύρω - γύρω από μια μικρότερη σκηνή που είχε στηθεί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τη Γιώτα Σαχανά από το Θεατρικό Εργαστήρι και τον Τέλη Καραδούκα από τους «Αστέγους» να δίνουν το δικό τους «αγώνα» ως νιόπαντρο ζευγάρι, μέσα σε ένα μικρό χώρο που θύμιζε «ρινγκ», παρ’ όλο που ο στόχος του σκηνοθέτη, Ανδρέα Σεφτελή, δεν ήταν ακριβώς αυτός.

«Η όλη ιδέα τού να είναι οι θεατές ανεβασμένοι στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου ξεκίνησε θέλοντας να είμαστε όλοι πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι ανέβηκε ο κόσμος πάνω στη σκηνή των ηθοποιών, αφού μπορεί για εμάς να είναι κάτι συνηθισμένο, για πολλούς όμως δεν ήταν κάτι καθόλου οικείο και αρχικά προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις», εξήγησε ο τελευταίος στο «Ε». «Από την άλλη, το πώς στήθηκε η παράσταση ήταν μια έκπληξη για τους θεατές, αφού οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί θέατρο χωρίς “πλάτη”. Και παρ’ όλο που δεν ήταν στόχος μου να θυμίζει “ρινγκ” το σκηνικό, αναπόφευκτα το μυαλό των θεατών πήγαινε εκεί, αφού στο ίδιο το έργο ο άνδρας και η γυναίκα έρχονται αντιμέτωποι συνέχεια ο ένας με τον άλλο. Από πλευράς των ηθοποιών, η παρουσία τους στη σκηνή ήταν μια κατάκτηση, αφού κατάφεραν να κάνουν κάτι που ενώ φαίνεται απλό, είναι πολύ δύσκολο να δουλευτεί.»

Μαζί με το νιόπαντρο ζευγάρι εμφανίστηκε και η Ντέσσυ Κομνηνού, ενώ ο Γιάννης Τρουμπούνης, η Λένα Τριανταφύλλου και η Εύη Ζαρούλη είχαν αναλάβει τη σκηνογραφία, τα κοστούμια και την επιμέλεια μουσικής και ήχων, αντίστοιχα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey