«Όχι στη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων» επιμένει η ΚΕΔΕ, ενώ η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο στη Βουλή

Ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του

29/11/2013 - 16:04

«Όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων σε περισσότερους δήμους», είπε χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης, ολοκληρώνοντας τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης στην έκτακτη γενική συνέλευση της αυτοδιοίκησης.

«Όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων σε περισσότερους δήμους», είπε χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης, ολοκληρώνοντας τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης στην έκτακτη γενική συνέλευση της αυτοδιοίκησης.

Γιατί μπορεί η διαδικασία να αφορούσε στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για νέες περικοπές, την εθελοντική κινητικότητα και την κατάργηση δομών και αρμοδιοτήτων των δήμων, όμως η ΚΕΔΕ και τα στελέχη της έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Μαΐου, στις οποίες όπως αποδεικνύεται δεν θέλουν να πάνε χωρισμένοι οι Δήμοι της Λέσβου, της Κέρκυρας και της Ρόδου, ενδεχομένως και της Σάμου και της Κεφαλονιάς.

Αντιθέτως όμως, η κυβέρνηση, που απείχε χθες απ’ τη συνέλευση, μη εκπροσωπούμενη όπως είθισται απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ή έστω τον αναπληρωτή υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου, που μεταξύ πολλών άλλων αλλαγών και βελτιώσεων περιλαμβάνει και τη διαίρεση των προαναφερόμενων δήμων.

Να ψηφιστεί έως 15 Δεκεμβρίου
Αξιόπιστη πηγή, προσκείμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, μας διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο είναι στη φάση του οικονομικού ελέγχου (τι επιβάρυνση θα επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό η ψήφισή του) απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες και έρχεται από βδομάδα στη Βουλή. Ο στόχος που μπαίνει απ’ την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, που έχει στο συγκεκριμένο θέμα, εκτός της έγκρισης του πρωθυπουργού, και τη σθεναρή στήριξη του κ. Αθανασίου, αλλά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια (λόγω Κέρκυρας), είναι να ψηφιστεί αμέσως μετά τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό τού 2014 και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου, ενώ το νομοσχέδιο για τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη» βάσει αυτού του σχεδιασμού θα επιχειρηθεί να συζητηθεί παράλληλα με το αντιρατσιστικό και να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

«Αυτό που, δεδομένης και της προεκλογικής δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά για διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων, προωθεί η κυβέρνηση, πρέπει να φτάσει στη Βουλή και όποιος δε θέλει, ας μην το ψηφίσει, να αναλάβει τις ευθύνες του», μας είπε χθες κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως έτσι θα πέσουν οι μάσκες όσων βάζουν την ΚΕΔΕ μπροστά γιατί δε θέλουν οι κομματικές τους ομάδες να διαφωνήσουν με κάποιους δημάρχους που έχουν στηρίξει.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε»
Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο Δημήτρης Βουνάτσος δε θέλησε να πάρει το λόγο, ίσως για πρώτη φορά σε ανάλογη διαδικασία, πληροφορήθηκε όμως από συνάδελφό του ότι επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου και όπως μάθαμε, έσπευσε τηλεφωνικώς να διασταυρώσει την ενημέρωση.

Μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, Παντελής Πατερέλλης, μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι η εισήγηση του κ. Ασκούνη ήταν να μην περάσει η διαίρεση των νησιωτικών δήμων.

«Εμείς απ’ την πλευρά μας, τόσο ως διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, αλλά όσο και ως Επιτροπή Πολιτικής Συνοχής, υιοθετήσαμε και εισηγηθήκαμε αρμοδίως στα όργανα της ΚΕΔΕ την πρόταση για σπάσιμο των μεγάλων νησιωτικών δήμων, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε», ανέφερε ο κ. Πατερέλλης μιλώντας στο «Ε» και μεταφέροντας την πληροφορία ότι ένας λόγος για τον οποίο τήρησε τέτοια στάση η ΚΕΔΕ, είναι πως έγινε αποδέκτρια συνολικά 35 αιτημάτων δήμων για διαίρεσή τους και γενικά για αλλαγές στο χωροταξικό του «Καλλικράτη».

«Αφού είναι δέσμευση του πρωθυπουργού για τη Λέσβο, ανεξάρτητα απ’ τις άλλες αλλαγές, θα πρέπει η διαίρεση του Δήμου μας να πάει στη Βουλή και να τεθεί σε ψηφοφορία», κατέληξε ο κ. Πατερέλλης, σημειώνοντας: «Κάναμε έως τώρα ό,τι μπορούσαμε και περιμένουμε τι θα γίνει.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey