Παρουσιάστηκε ο Οδηγός του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά

Μοναδική έκδοση, για ένα μοναδικό χώρο

21/11/2013 - 16:26

Ο Οδηγός του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από την πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος».

Ο Οδηγός του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από την πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος». Προλόγισαν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη σημασία της έκδοσης του Οδηγού για την ανάδειξη ενός πρότυπου θεματικού μουσείου, όπως είναι το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου. Επίσης, μίλησαν ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκος Κούνδουρος, και ο ποιητής και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, οι οποίοι έκαναν αναφορές στο χρονικό της απόκτησης και αποκατάστασης του παλιού ελαιοτριβείου από την «Αρχιπέλαγος» και μετατροπής του σε Μουσείο.

Ο Οδηγός του Μουσείου επιχειρεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους χώρους και τις εκθέσεις του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά και να σκιαγραφήσει τα ιστορικά συμφραζόμενα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας στη Λέσβο.

Παρουσιάσεις
Τον Οδηγό παρουσίασαν η Τέτη Χατζηνικολάου, ιστορικός, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, και η Ελένη Παπαθωμά, ιστορικός, λαογράφος και επιμελήτρια της έκδοσης. Η κ. Χατζηνικολάου τόνισε «τη σημασία της αποκατάστασης και διατήρησης ιστορικών κτηρίων και στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως παλιά βιομηχανικά κτήρια, λιθόστρωτα κ.ά.» και επεσήμανε ότι «το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά αποτελεί τέτοιο πετυχημένο υπόδειγμα», το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μουσείο του εαυτού του, καθώς επιδεικνύει τόσο τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιόλαδου, όσο και το μοναδικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των βιομηχανικών κτηρίων των αρχών του 19ου αι.». Η κ. Παπαθωμά αναφέρθηκε στο εγχείρημα της δημιουργίας του Οδηγού, βασιζόμενη σε ένα πλούσιο σύνολο ετερόκλητων στοιχείων και μαρτυριών που υπήρχαν για το βιομηχανικό συγκρότημα.


Στο βήμα, ο Άγγελος Δεληβορριάς

Ανάγκη στήριξης
Ο βουλευτής και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκος Σηφουνάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και όλους τους συντελεστές της έκδοσης, τόνισε την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία θεματικών μουσείων που αναδεικνύουν και άλλες, σημαντικές ιστορικές περιόδους της χώρας μας πέρα από τις καθιερωμένες (π.χ. κλασσική αρχαιότητα κ.λπ.), όπως είναι η περίοδος των αρχών του 190ου αι. στη Λέσβο, όπου συντελέστηκε το βιομηχανικό θαύμα που συνδέεται με την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου. «Τα Μουσεία», τόνισε, «δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις και η επιβίωσή τους χωρίς στήριξη, είναι δύσκολη.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, οι βουλευτές Γ. Ζερδελής (Λέσβου) και Θ. Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο πρώην υπουργός Κ. Λαλιώτης, οι ζωγράφοι Π. Τέτσης, Γ. Μιγάδης, Μ. Μαδένη, Γ. Λασηθιωτάκης, Γ. Αδαμάκος, Δ. Ανδρεαδάκης, Ι. Αγγελή κ.ά., ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης, η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, καθώς και η σύζυγος του Μιχάλη Βρανά, ο οποίος λειτούργησε για τελευταία φορά το ελαιοτριβείο, Βιργινία Βρανά.

Και οι Ν. Κούνδουρος και Λ. Παπαδόπουλος

 

Μοναδικής αξίας

Το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά είναι σήμερα ένας πολύπλευρος χώρος πολιτισμού. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορία και την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του ελαιολάδου, να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική μορφή του, το μοναδικό μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και μέρος του σπάνιου αρχειακού υλικού που ανασύρθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου. Παράλληλα, λειτουργούν δύο ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις.

Η έκθεση «Ματιές σ’ ένα Μνημείο» περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το ελαιοτριβείο και η έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη» παρουσιάζει τους ιδιαίτερους δεσμούς της ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή με τον τόπο καταγωγής του. Με τη φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων, το Μουσείο καλλιεργεί ένα δυναμικό διάλογο με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και παγιώνει μια σχέση οικειότητας και διαρκούς επικοινωνίας με το κοινό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey