Χιλιάδες κόσμου, στη 10η Γιορτή Κάστανου της Αγιάσου

Φουφούδες, κάστανα, ομιλίες και μουσική…

05/11/2013 - 15:38

Χιλιάδες άνθρωποι ανηφόρισαν προχτές Κυριακή στην Αγιάσο, στη 10η Γιορτή Κάστανου, που διοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και το Παράρτημα Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕ. Όλα τα καφενεία 

Χιλιάδες άνθρωποι ανηφόρισαν προχτές Κυριακή στην Αγιάσο, στη 10η Γιορτή Κάστανου, που διοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και το Παράρτημα Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕ. Όλα τα καφενεία του χωριού γέμισαν, οι παραγωγοί πωλούσαν τα προϊόντα τους σε διάφορα σημεία του χωριού, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μουσική παρουσίαση από σχήμα μελών του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Η 10η Γιορτή του θεσμού ξεκίνησε το Σάββατο με εισηγήσεις σχετικές με το κάστανο και τον καστανιώνα της Αγιάσου, καθώς και με επίδειξη παρασκευής προϊόντων με βάση το κάστανο, στο εργαστήρι του Αγρομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας παρουσιάστηκε στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου, το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, από τη Θεατρική Ομάδα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου Χίου, που είχε προσκαλέσει στη Λέσβο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής

Οι κύριες εκδηλώσεις της Γιορτής Κάστανου πραγματοποιήθηκαν όλη τη μέρα της Κυριακή, με τη συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου και του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου.

Από τις 10 το πρωί άναψαν οι φωτιές και οι φουφούδες σε κεντρικά σημεία του χωριού, για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που προσφέρονταν στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί. Παράλληλα, στην πλατεία αγοράς, τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου πωλούσαν στον κόσμο γλυκά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου, ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπατοι στα λιθόστρωτα μονοπάτια του καστανιώνα.

Η Γιορτή έκλεισε το βράδυ της Κυριακής με μια εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου, η οποία περιελάμβανε ομιλία και παρουσίαση από το Μάκη Αξιώτη για την ιστορία και τη χλωρίδα του λόφου Καστέλι, καθώς και ζωντανή μουσική από το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής.

Όλοι ικανοποιημένοι

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, ήρθε πάρα πολύς κόσμος, βοήθησε και ο καλός καιρός, αλλά από εδώ και πέρα η Γιορτή θα πρέπει να πάρει άλλες διαστάσεις. Να μην το διοργανώνει μόνο ο Δήμος, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Φανταστείτε ότι βάλαμε μεταξύ μας χρήματα για να αντεπεξέλθουμε. Να το αναλάβουν οι επαγγελματίες, οι φορείς κ.λπ.», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος.

«Ήταν μια πολύ επιτυχημένη γιορτή», δήλωσε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς. «Είχε πάρα πολύ κόσμο, πούλησαν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί και όλο το χωριό είχε γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ ακούσαμε πολλά καλά σχόλια. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η εμφάνιση του ΚΕΣΑΜ, με πολύ κόσμο και πολλούς μαθητές από το ίδιο το Κέντρο.»

 «Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ευχαριστούμε τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του», δήλωσε στο «Ε» ο Παναγιώτης Κουτσκουδής από το διοικητικό συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. «Και του χρόνου με υγεία!»

Χορηγοί της 10ης Γιορτής Κάστανου ήταν ο Δήμος Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η «Σ. Πασχαλίδης & Σία Ο.Ε.», η Οικονομοτεχνική Λέσβου, η Διοικούσα Επιτροπή Ιερού Προσκυνήματος Αγιάσου, το ΚΤΕΟ Ε. Ασβεστά στον Καρά Τεπέ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγιάσου, ενώ χορηγοί ήταν οι Ποτοποιίες Βιολογικού Κρασιού Γιάννη Ιωάννου «Μεθυμναίος Οίνος», «Οινοφόρος» Μεγαλοχωρίου, Ούζου Πλωμαρίου «Βαρβαγιάννη», Ούζου «Φήμη» Μυτιλήνης και «Κρυστάλ - Αναψυκτικά» Γιώργου Συκά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey