Αύριο και μεθαύριο η 10η Γιορτή Κάστανου

Η γιορτή της ορεινής Αγιάσου

01/11/2013 - 13:57

Η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και το Παράρτημα Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕΕ συνδιοργανώνουν αύριο Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τη 10η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο.

Η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και το Παράρτημα Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕΕ συνδιοργανώνουν αύριο Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τη 10η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο.

Η Γιορτή θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, με εισηγητική ομιλία του κτηνιάτρου και προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕ, Γιάννη Τσακίρη, σε ημερίδα με θέμα «Τοπικές Ποικιλίες: Το κάστανο της Αγιάσου».

Μετά τους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει ομιλία της γεωπόνου Ραλλούς Τσίγγου, με θέμα «Η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών για την ανάδειξη και ανάπτυξη μιας περιοχής», ομιλία του δασολόγου κι ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Στέφανου Διαμαντή με θέμα «Κατάσταση του Καστανιώνα της Αγιάσου - Τρόποι επεξεργασίας του κάστανου», καθώς και ομιλία του καθηγητή Ζαχαροπλαστικής, αντιπροέδρου Αρτοζαχαροπλαστών Ελλάδος, Παναγιώτη Νικολαΐδη, με θέμα «Προστιθέμενη αξία στο προϊόν - Παρασκευάσματα με βάση το κάστανο». Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Της ημερίδας θα προηγηθεί το πρωί του Σαββάτου επίδειξη παρασκευής προϊόντων με βάση το κάστανο από τον κ. Νικολαΐδη, στο εργαστήρι του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου.

Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, θα παρουσιαστεί στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου το έργο «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, από τη Θεατρική Ομάδα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου Χίου, που έχει προσκαλέσει στη Λέσβο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.



Οι εκδηλώσεις της Κυριακής
Οι κύριες εκδηλώσεις της Γιορτής Κάστανου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, με τη συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου και του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου. Θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Κυριακής με φωτιές που θα ανάψουν στις εισόδους και τα κεντρικά μέρη του χωριού για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που θα προσφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί. Παράλληλα, στην πλατεία της αγοράς, τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου θα πωλούν στον κόσμο γλυκά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου. Στη συνέχεια, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) θα οργανώσει παιχνίδια της φύσης μέσα στον καστανιώνα.

Στις 10:30 και στις 11:30 της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι περίπατοι στα λιθόστρωτα μονοπάτια, ενώ μετά το τέλος των περιπάτων ο κόσμος θα μπορεί να γευματίσει και να περιηγηθεί στο χωριό.

Στις 6:30 το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλία και παρουσίαση του γιατρού-φυσιοδίφη Μάκη Αξιώτη, με θέμα την ιστορία και τη χλωρίδα του λόφου Καστέλι, καθώς και μουσικό πρόγραμμα του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής.

Χορηγοί της 10ης Γιορτής Κάστανου είναι ο Δήμος Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η «Σ. Πασχαλίδης & Σία Ο.Ε.», η «Οικονομοτεχνική Λέσβου», η Διοικούσα Επιτροπή Ιερού Προσκυνήματος Αγιάσου, το ΚΤΕΟ Ε. Ασβεστά του Καρά Τεπέ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγιάσου, ενώ χορηγοί είναι οι ποτοποιίες Βιολογικού Κρασιού Γιάννη Ιωάννου «Μεθυμναίος Οίνος», «Οινοφόρος» Μεγαλοχωρίου, Ούζου Πλωμαρίου «Βαρβαγιάννη», Ούζου «Φήμη» Μυτιλήνης και «Κρυστάλ Αναψυκτικά» Γιώργου Συκά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey