Προχωρούν οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Ένα «Πέλαγος Πολιτισμού»…

27/09/2013 - 14:48

Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού».

Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού». Με δύο εκδηλώσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί ένα Φεστιβάλ Παραμυθιών και διάφορες θεατρικές παραστάσεις, τόσο στη Λέσβο όσο και στα γειτονικά νησιά. Στόχος, η αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, η διασύνδεση των εκδηλώσεων με την τουριστική προβολή της κάθε περιοχής και την τοπική οικονομία, η ανάδειξη και αξιοποίηση εναλλακτικών χώρων ως χώρων παρουσίασης πολιτιστικών δράσεων και η επέκταση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων εκτός του κλασσικού διαστήματος Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Πέλαγος Πολιτισμού» χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και υλοποιούνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό για τα νησιά της Περιφέρειας, που στόχο του έχει τη διάδοση και διασύνδεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε κάθε νησί και την προβολή εκδηλώσεων του τοπικού δυναμικού.

Έτσι, «Εννέα νησιά ενώνουν τα ταλέντα τους», με τη συμμετοχή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, τη διασύνδεση των εκδηλώσεων με την τουριστική προβολή της κάθε περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη και την αξιοποίηση εναλλακτικών χώρων ως χώρων παρουσίασης πολιτιστικών δράσεων και με βασικό στοιχείο το ότι οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται στο κλασσικό διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, αλλά απλώνονται χρονικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται
Το πρόγραμμα, που αναμένεται να διαρκέσει έως και το Δεκέμβριο του 2014, έχει ξεκινήσει ήδη με τη 2η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας «Αρίων», που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Αυγούστου στο Μόλυβο. Το Σάββατο που μας πέρασε, η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι» παρουσίασαν την παράσταση «Το Αυγό» του Φελισιέν Μαρσώ, σε σκηνοθεσία Κλεομένη Τζαννέτου.

Από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου, με ευθύνη τής ΑΜΚΕ «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ», θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη και κατά πάσα πιθανότητα στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, ένα τριήμερο Φεστιβάλ Παραμυθιών, που θα περιλαμβάνει πρωινά εργαστήρια, καθώς και απογευματινές και βραδινές αφηγήσεις.

Στις 2 Νοεμβρίου, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου Χίου θα παρουσιάσει στην Αγιάσο την παράσταση «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, ενώ την ίδια ημέρα ο ΕΘΟ Καλλονής θα παρουσιάσει στη Χίο τη θεατρική παράσταση «Το έκτο πάτωμα» του Άλφρεντ Γκέχρι. Τέλος, στις 23 Νοεμβρίου, το Θεατρικό Εργαστήρι Μυτιλήνης θα παρουσιάσει στη Χίο το έργο τού Νηλ Σάιμον «Οι Ηλίθιοι».

Πέρα από αυτό, προγραμματίζονται επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών Ικαρίας, Λήμνου, Λέσβου και Χίου, εκδηλώσεις ανάδειξης τοπικών πανηγυριών και του τρόπου ζωής της Ικαρίας, εκπαιδευτικά προγράμματα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, συναυλίες με παραδοσιακή μουσική του Βορείου Αιγαίου, Φεστιβάλ Θεατρικών Εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, «Ζωντάνεμα» Πολιτιστικών Μνημείων με δραματοποίηση κειμένων συγγραφέων που έλκουν την καταγωγή τους από το Βόρειο Αιγαίο, καθώς και διοργάνωση μουσικών και άλλων εκδηλώσεων.

Πρόκειται επίσης να γίνει προβολή της ναυτικής παράδοσης και των εμπορικών διαδρομών Βορείου Αιγαίου, Φεστιβάλ Μαστίχας στη Χίο, εκδήλωση για το σαμιώτικο πεύκο και την παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο, Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ για το Βόρειο Αιγαίο, εικαστικές εκθέσεις σε λατρευτικούς χώρους (μοναστήρια, τζαμιά, αρχαιοελληνικούς ναούς κ.λπ.) των νησιών και προβολή παραδοσιακών επαγγελμάτων και της πολιτιστικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey