Όπως αποδεικνύει το πρόγραμμα «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι» απ’ το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Η κρίση πήγε και… θερμά νερά

17/09/2013 - 21:31

Σημαντικότατη μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε το 2012 η κίνηση στις ιαματικές πηγές, που παρέμεινε, σ’ ό,τι αφορά στις πηγές του Βορείου Αιγαίου, καθηλωμένη στα επίπεδα της προ του 2005 περιόδου. Η κρίση επηρέασε καίρια την κίνηση στις θερμές πηγές όλης της χώρας, μειώνοντας τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και τις μέρες παραμονής τους στις λουτρικές εγκαταστάσεις.

Σημαντικότατη μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε το 2012 η κίνηση στις ιαματικές πηγές, που παρέμεινε, σ’ ό,τι αφορά στις πηγές του Βορείου Αιγαίου, καθηλωμένη στα επίπεδα της προ του 2005 περιόδου. Η κρίση επηρέασε καίρια την κίνηση στις θερμές πηγές όλης της χώρας, μειώνοντας τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και τις μέρες παραμονής τους στις λουτρικές εγκαταστάσεις.

Ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, οι επισκέψεις στις πηγές το 2012 ήταν κάτω απ’ τις μισές σε σχέση με τις ήδη μειωμένες τού 2011. Ελπίδες ανάκαμψης, πάντως, προκαλεί η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για την ένταξη των λούσεων στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, έτσι ώστε έμμεσα να υποστηριχθούν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι για να επιστρέψουν το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος του 2013 στα ζεστά μπάνια.

Για ακόμη μια χρονιά, η Ομάδα Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) υλοποίησε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών το ερευνητικό πρόγραμμα «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι». Με τα στοιχεία που αφορούν στην επισκεψιμότητα των πηγών για το 2012, διαμορφώνεται πλέον μια συνολική εικόνα για την τελευταία οκταετία, δηλαδή τα έτη 2005 ‐ 2012, που αφορούν και στις 11 πηγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκ των οποίων οι έξι είναι στο Νομό Λέσβου (Πολιχνίτου, Θέρμα Κόλπου Γέρας, Θερμής - ΤΣΑΥ, Εφταλούς, Μύρινας Λήμνου και Λισβορίου που δε λειτούργησε το 2012).

Τεράστια μείωση
Όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα που δημοσιοποιήθηκαν απ’ το ΕΚΚΕ την Παρασκευή και θα παρουσιαστούν στο προσεχές συνέδριο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, μεταξύ των ετών 2005 ‐ 2009 υπάρχει σταθερή ανοδική πορεία της επισκεψιμότητας των ιαματικών πηγών σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση εισιτηρίων, η οποία κατά τη σύγκριση των ετών 2005 και 2009 ανέρχεται σε 17,3%.

Η εικόνα αυτή αντιστρέφεται τόσο κατά το 2010 (με πτώση 11% έναντι του 2009), όσο και - ακόμη περισσότερο - κατά το 2011, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια σε ετήσια βάση να υστερούν πλέον κατά 19,8% ακόμη και έναντι του 2005. Κατά το 2012, παρατηρείται περαιτέρω δραματική μείωση του συνολικού αριθμού εισιτηρίων, τα οποία ανέρχονται μόλις στο 55% των εισιτηρίων τού 2011 και στο 37,68% των εισιτηρίων τού 2009.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πηγές του Βορείου Αιγαίου έχασαν πάνω απ’ τα μισά εισιτήρια του προηγούμενου χρόνου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κίνηση στις περιοχές όπου λειτουργούν ιαματικές εγκαταστάσεις (αναλυτικά τα εισιτήρια στις πηγές του Βορείου Αιγαίου, στον πίνακα).

Το αρνητικό φαινόμενο της έντονης πτώσης του αριθμού των εισιτηρίων των λουτρικών μονάδων αποδίδεται σε διαφορετικούς παράγοντες, με κυριότερο τις περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους, που αφορούν στον αριθμό των εγκρινόμενων αιτήσεων, τη χρονική διάρκεια εγκρινόμενης θεραπείας και τον αποκλεισμό πιθανών επισκεπτών των λουτρικών μονάδων από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Ομοίως στους λόγους της μείωσης της επισκεψιμότητας συγκαταλέγεται και η εξαίρεση κάποιων παθήσεων από τον κατάλογο των εγκρινόμενων παροχών.

Κοινωνικός Τουρισμός
Όλα τα παραπάνω παράλληλα με την επιδεινούμενη οικονομική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών και των ημερών παραμονής (και εισιτηρίων κατά συνέπεια), αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι επισκέπτες κάλυπταν με δικούς τους πόρους την απαιτούμενη δαπάνη, οπότε και μείωναν τις λούσεις.

Σ’ ό,τι αφορά στην κατανομή της επισκεψιμότητας ανά περιφέρεια, το Βόρειο Αιγαίο, στο οποίο αντιστοιχεί περίπου το 5% των εισιτηρίων όλης της χώρας σε λουτρικές μονάδες, εξακολουθεί να βρίσκεται στην έκτη σειρά μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, δηλαδή των λουτρικών μονάδων της Αιδηψού) και Κεντρικής Μακεδονίας να συγκεντρώνουν διαχρονικά τον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών/εισιτηρίων.

«Ευελπιστούμε η εικόνα αυτή να αλλάξει μέσα στο τρίμηνο που διανύουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, Παναγιώτης Ζαφειρίου, προσθέτοντας: «Κι αυτό γιατί με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περιλήφθηκαν ιαματικές παροχές-λούσεις για ασφαλισμένους στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που είναι σε εξέλιξη. Η απόφαση αυτή λήφθηκε προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, αλλά ευνοεί σαφώς τις περιοχές με ιαματικές πηγές.»

 

Ημερίδα στην Αθήνα από ΚΕΔΕ και Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών

Ιαματικός τουρισμός στην υγεία

Στη μεγάλη νέα αγορά που ανοίγεται στον τουρισμό στον τομέα της υγείας μέσω των ιαματικών πηγών, είναι αφιερωμένη η ημερίδα με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός, για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης», που διοργανώνουν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, την επόμενη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, η ΚΕΔΕ και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Όπως είπε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Ζαφειρίου, στην ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Τουρισμού, αλλά και Υγείας, ενώ το πρόγραμμα των χαιρετισμών και ομιλιών θα ξεκινήσει με συντονιστή τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού τής ΚΕΔΕ, Φώτη Προβατά. Ακόμη, θα μιλήσει ο δρ. Υδρογεωλογίας και επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Ζήσης Αγγελίδης, με θέμα «Η πραγματικότητα του ελληνικού θερμαλισμού στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για την Υγεία», όπως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, καθηγητής Δερματολογίας Κώστας Κουσκούσης, με θέμα «Τουρισμός Υγείας. Το μέλλον των Ιαματικών».
Στην ίδια ημερίδα θα υπάρξει ομιλία απ’ τον πρόεδρο του ΕΟΤ, Χρήστο Πάλλη, για τη συμβολή του ιαματικού τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και παρέμβαση απ’ τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Τσακίρη, για τις προοπτικές και προϋποθέσεις ορθολογικότερης ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα.
«Όλο τον τελευταίο χρόνο κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές πηγές με το άνοιγμα των συνόρων υγείας», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτό προωθείται και η διαδικασία πιστοποίησης των πηγών της Λέσβου, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρει μέρος της πίτας που διεκδικεί η χώρα μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey