Τα «Μικρά Διονύσια» στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστείας

01/07/2012 - 05:56
Συνέχεια, στην πρώτη μετά από 2.300 χρόνια σιωπής, παράσταση που δόθηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστείας, δίνει φέτος ο Δήμος Λήμνου, όπου με την συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα δοθούν μία ή δύο παραστάσεις, Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.
Συνέχεια, στην πρώτη μετά από 2.300 χρόνια σιωπής, παράσταση που δόθηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστείας, δίνει φέτος ο Δήμος Λήμνου, όπου με την συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα δοθούν μία ή δύο παραστάσεις, Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.

Η επιθυμία για την καθιέρωση ενός δεσμού κάθε καλοκαίρι, στο ιστορικό αυτό χώρο, με αξιόλογες παραστάσεις, έγινε πραγματικότητα, μετά και την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Μύρινα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης με το Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ενώ οικονομικά θα συνδράμει και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η επιλογή της παράστασης που ανεβάζει φέτος το ΚΘΒΕ, «Μικρά Διονύσια»,  γιορτάζοντας μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας, σύμφωνα με το Δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, «δεν έγινε τυχαία καθώς πρόκειται για μια παράσταση υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε θεσμούς υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστείας. Με την συνεργασία του ΥΠΕΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εξασφαλίστηκε η πραγματοποίηση της παράστασης του ΚΘΒΕ «Μικρά Διονύσια». Η σημαντική αυτή παράσταση παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου».

Πώς εξασφαλίστηκε
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η καλοκαιρινή του παραγωγή «Μικρά Διονύσια», η οποία γίνεται στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων λειτουργίας του Κ.Θ.Β.Ε., είναι μια παράσταση - γιορτή (φόρος τιμής), σε σύνθεση κειμένων Κ.Χ. Μύρη, που αποτελεί συγχρόνως και ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό τότε και τώρα, συνδέοντας παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο.
Σημαντική η συμβολή στην πραγματοποίηση της παράστασης, ήταν του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκου Σηφουνάκη, καθώς οι προσπάθειες που κατέβαλλε, επί θητείας του στο Υπουργείο Αιγαίου, για την αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου της Ηφαιστείας, ευοδώνονται και το αρχαίο θέατρο γίνεται ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού.
«Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά θα ανέβει παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστείας, παγιώνοντας έτσι τη λειτουργία του και δημιουργώντας ένα νέο θεσμό» δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης.
Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λήμνου, είναι «η ένταξη στο ΕΣΠΑ των αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο χώρο, προκειμένου να καθιερωθεί ως θεσμός και να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών και καλλιτεχνικής δημιουργίας για τη Λήμνο».

Το έργο
Τα «Μικρά Διονύσια» είναι ένα θεατρικό «ψηφιδωτό», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα - Γρηγόρη Καραντινάκη, που αποτελείται από 28 αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος που έχει παρουσιάσει το Κ.Θ.Β.Ε. κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του, τα οποία ενώνονται σε μια ενιαία παράσταση. Μια σύνθεση κειμένων στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σκηνές από τα εξής έργα: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, «Οιδίπους Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, «Ορέστης» του Ευριπίδη, «Τραχίνιαι» του Σοφοκλή, «Ηλέκτρα», του Σοφοκλή, «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, «Ορέστεια» (Χοηφόροι) του Αισχύλου, «Βάκχες», του Ευριπίδη, «Αίας», του Σοφοκλή, «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Ελένη» του Ευριπίδη, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, «Πλούτος» του Αριστοφάνη, «Ιππείς» του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, «Επτά Επί Θήβας» του Αισχύλου.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Ταμίλλα Κουλίεβα, Δημήτρης Κολοβός, Λίνα Λαμπράκη, Σοφία Λάππου, Γιάννης Μαλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σαντάς, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Ψαράς.
Σε επικοινωνία του Δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, συμφωνήθηκε η συνεργασία που ξεκίνησε, να διευρυνθεί με τη δυνατότητα μόνιμης συνεργασίας του Δήμου Λήμνου με το ΚΘΒΕ, η οποία θα αφορά και άλλους τομείς καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια, μικρές και μεγάλες παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κλπ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey