Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κωνσταντέλλη στη Μυτιλήνη

Στον κόσμο, τα… «Παραμιλητά του κόσμου»

28/05/2013 - 14:27

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η παρουσίαση από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και τις εκδόσεις «Αιολίδα» της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Κωνσταντέλλη «Τα παραμιλητά του κόσμου».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η παρουσίαση από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και τις εκδόσεις «Αιολίδα» της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Κωνσταντέλλη «Τα παραμιλητά του κόσμου».

Δύο σημαντικοί ομιλητές τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ο διακεκριμένος ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο επίσης διακεκριμένος ποιητής και δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης. Εκτός από αυτούς, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών από τη Μυτιλήνη και τα χωριά της Λέσβου.

Οι χαιρετισμοί…
Την εκδήλωση άνοιξε, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτης Σκορδάς, που, μιλώντας για τους εισηγητές, χαρακτήρισε εκτός άλλων τον Τίτο Πατρίκιο ως «το μεγαλύτερο εν ζωή ποιητή».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο διευθυντής των εκδόσεων «Αιολίδα», Μανόλης Μανώλας, που καλωσόρισε επίσης το κοινό.

«Είναι τιμή μας που ο Γιάννης Κωνσταντέλλης μάς εμπιστεύτηκε τα ποιήματά του, ποιήματα αρκετών χρόνων, κι εμείς τα δώσαμε στο αναγνωστικό κοινό», ανέφερε για τη συνεργασία με τον ποιητή. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα “περπατήσουν” τα ποιήματα του Γιάννη Κωνσταντέλλη και επίσης είναι για εμάς εξαιρετική τιμή το ότι βρίσκεται μαζί μας ο Τίτος Πατρίκιος, που ο ίδιος είναι η ποίηση…»

Στη συνέχεια, ο κ. Σκορδάς διάβασε χαιρετισμό που απέστειλε στην εκδήλωση ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης, καθώς κι ένα ποίημα του Γιάννη Κωνσταντέλλη, αλλά και κριτική του Γιάννη Μανούκα για το έργο του τελευταίου, όπου τονιζόταν ότι ο ποιητής «εκφράζει τα αδιέξοδα της εποχής, έχοντας επηρεαστεί από όλους τους ποιητές της εποχής, και από τον Τίτο Πατρίκιο».

… και οι εισηγήσεις
Αμέσως μετά την ανάγνωση από τον κ. Σκορδά ενός σύντομου βιογραφικού του Γιάννη Κωνσταντέλλη, το λόγο πήρε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, που μίλησε αρχικά για τη σχέση του με τη Λέσβο και το Μόλυβο.

Αναφερόμενος στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Κωνσταντέλλη, αναφέρθηκε στη «Λεσβιακή Άνοιξη», σημειώνοντας: «Ας χαρούμε και τη “Λεσβιακή Άνοιξη” που φέρνει το βιβλίο αυτό, ενός θαυμάσιου ποιητή.»

Ο διευθυντής των εκδόσεων «Αιολίδα», Μανόλης Μανώλας, κατά το χαιρετισμό του

Στη συνέχεια, ο κ. Πατρίκιος άρχισε την ανάγνωση ποιημάτων της συλλογής, με μικρές εισαγωγές στο ενδιάμεσο, τονίζοντας ότι «τα ποιήματα είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν». Όπως ανέφερε, μέσα από διάφορα ποιήματά του ο κ. Κωνσταντέλλης δείχνει διάφορες πτυχές του, όπως η σχέση του με τον τόπο του. «Επαναφέρει τις παλιές εμπειρίες μέσα στο παρόν, εντάσσοντας τη βιωμένη παράδοση μέσα στο “τώρα” και καλώντας τους αναγνώστες του να ξαναζήσουν τη δική τους πραγματικότητα», προσέθεσε ο κ. Πατρίκιος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτης Σκορδάς, καλωσορίζει τους παρευρισκομένους

Ακολούθησε η ανάγνωση σύντομων βιογραφικών του Τίτου Πατρίκιου και του Αναστάση Βιστωνίτη από τον κ. Σκορδά, πριν πάρει το λόγο ο ίδιος ο κ. Βιστωνίτης, εξηγώντας τους λόγους της αργοπορίας του και δηλώνοντας «ευτυχής» για το κοινό που αντίκριζε μπροστά του. Ο ίδιος τόνισε ότι το βιβλίο ανήκει σε έναν «αληθινό και γνήσιο ποιητή, που σπανίζει στις ημέρες μας».

Το πάνελ των ομιλητών: από αριστερά προς δεξιά, ο κ. Βιστωνίτης, ο κ. Πατρίκιος, ο κ. Σκορδάς και ο κ. Κωνσταντέλλης

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τίτλο του βιβλίου, διαβάζοντας και ο ίδιος το πρώτο ποίημα της συλλογής, με τίτλο «Lonesome Traveller», αναφερόμενος στη σημασία της ψυχής και εξαίροντας κι αυτός τον ποιητή για τη δουλειά του.
Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο Γιώργος Κωνσταντέλλης, ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παρευρισκομένους, μιλώντας για τη στενή και μακρόχρονη φιλία που τον συνδέει με τους δύο εισηγητές και διαβάζοντας και ο ίδιος ποιήματά του και συγκεκριμένα το «Ερωτικό Ποίημα», που έχει αφιερώσει στη σύζυγό του, Ραλλού Κράλλη - Κωνσταντέλλη.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey