Η τυχαιότητα και η φύση ως… «ζωγραφικοί πίνακες»

13/03/2013 - 15:00

Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκθεση πινάκων… ζωγραφικής, έχει ξεκινήσει από προχτές Δευτέρα στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.

Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκθεση πινάκων… ζωγραφικής, έχει ξεκινήσει από προχτές Δευτέρα στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Πρόκειται για τη δουλειά του ιδρυτικού μέλους τής ΦΕΜ, πολιτικού μηχανικού, Γιάννη Καρατζά, που έχει καταγράψει με το φακό του μοναδικές εικόνες της φύσης, αλλά και σχήματα κι «έργα» τυχαιότητας, όπως εμφανίζονται σε έργα ανθρώπων και μη.

Αρκετά μέλη και φίλοι τής ΦΕΜ παρευρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο της έκθεσης, έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουν τις μοναδικές φωτογραφίες του Γιάννη Καρατζά, αλλά και να παρακολουθήσουν το πολύ ενδιαφέρον ηχόραμα που παρουσίασε ο ίδιος αμέσως μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της Φωτογραφικής Εταιρείας, Στρατή Τσουλέλλη.

Ένα ενδιαφέρον ηχόραμα
Το ηχόραμα που είχε ετοιμάσει ο κ. Καρατζάς, ήταν μια σχολαστική «βήμα προς βήμα» ανάλυση όλης της ιδέας της έκθεσής του, ενώ κατέληγε με ένα βίντεο που ο ίδιος είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο, στο οποίο φαινόταν η αισθητική της φύσης που προκύπτει και μέσα από μαθηματικούς κανόνες, όπως αυτός της «χρυσής τομής» και της «λογαριθμικής σπείρας».

«Αυτό που ήθελα να δείξω, ήταν πως όταν κανείς ασχολείται με ένα χώρο όπως είναι η φύση και το δομημένο περιβάλλον με ερευνητικό μάτι, κερδίζει την ικανότητα να παρατηρεί τα πράγματα αντί απλώς να τα βλέπει», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Καρατζάς. «Θεώρησα ότι οι περισσότεροι από εμάς ζούμε κι εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον με πολλές αρμοδιότητες κι ευθύνες, υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσουμε την ομορφιά της φύσης και των πραγμάτων που είναι γύρω μας. Ουσιαστικός μου στόχος ήταν να στρέψω το βλέμμα κι άλλων, εκτός από το δικό μου, στη λεπτομέρεια και σε πράγματα που δεν έχουν άμεσα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Επιδιώκοντας ουσιαστικά να δείξω ότι, ακόμη και η φθορά ορισμένων πραγμάτων, έχει και την αισθητική της πλευρά.»

Από τις φωτογραφίες που εκτίθενται στο χώρο τής ΦΕΜ

Έτσι, όσα έδειξε ο ίδιος στο ηχόραμα, είχαν να κάνουν με τη φύση, με κορμούς δέντρων, βράχια της δυτικής Λέσβου όπου οι ηφαιστειογενείς πέτρες παρουσιάζουν εκρήξεις χρωμάτων και σχημάτων, «πυροτεχνήματα» πάνω στην πέτρα, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, κορμούς δέντρων με ενδιαφέροντα σχήματα και έργα της «σύμπτωσης» και της «τυχαιότητας», όπως βαρέλια μεταλλικά σε χώρους ταρσανάδων, σταξιές μπογιάς επάνω σε ξύλα, αλλά και αντικείμενα που έχει δουλέψει και ο άνθρωπος και ο χρόνος, όπως τα σκαριά από τα σκάφη. Έτσι, μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών εκδοχών αξιοποίησης και ανάδειξης αδιάφορων και ασήμαντων καλλιτεχνικά θεμάτων, εντοπίστηκαν μικρές λεπτομέρειες με αξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες που υπάρχουν στην έκθεση, τραβηγμένες μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν είναι μεγαλύτερες ενός γραμματοσήμου, ενώ η μεγαλύτερη έχει διάσταση ενός μικρού τετραδίου.

«Προηγήθηκε ένας μακροχρόνιος στοχασμός και τελικά οι λήψεις έγιναν με την έμπνευση της στιγμής και το φακό της μηχανής, εκεί αποφασίστηκε η σύνθεση του κάθε “ζωγραφικού πίνακα”», εξηγεί ο φωτογράφος. «Εστίασα στο χώρο της λεπτομέρειας, ειδικά όταν διαπίστωνα ότι αυτή ξεφεύγει από το επίπεδο του απλού βλέμματος και διεκδικεί μια θέση ισότιμη, ανάμεσα στις συνειδητές καλλιτεχνικές δημιουργίες, δηλαδή αυτό που φτιάχνει ένας ζωγράφος. Βέβαια, οι εικόνες μπορούν να διαβαστούν από τον κάθε παρατηρητή διαφορετικά, όπως συμβαίνει και με έναν εικαστικό πίνακα. Οπότε οι εικόνες που έδειξα, αντλούν το αισθητικό τους ενδιαφέρον απ’ το βαθμό που παραπέμπουν σε ζωγραφικούς πίνακες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey