Μελέτη δικτύων αποχέτευσης απ’ τη ΔΕΥΑΛ, και για το τελευταίο τμήμα της Μυτιλήνης, την περιοχή Χαλίκων

Να… καθαρίσει ο Μακρύς Γιαλός

08/03/2013 - 16:10

Τη μελέτη των δικτύων αποχέτευσης, όμβριων υδάτων και ύδρευσης, του τελευταίου τμήματος της Μυτιλήνης που δε διαθέτει ανάλογη μελέτη, τους Χάλικες, αναθέτει το επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να δρομολογηθεί έτσι η ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων της πόλης.

Τη μελέτη των δικτύων αποχέτευσης, όμβριων υδάτων και ύδρευσης, του τελευταίου τμήματος της Μυτιλήνης που δε διαθέτει ανάλογη μελέτη, τους Χάλικες, αναθέτει το επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΛ, προκειμένου να δρομολογηθεί έτσι η ολοκλήρωση των αποχετευτικών έργων της πόλης. Ειδικά η κατασκευή των δικτύων στους Χάλικες θα απαλλάξει, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί απ’ τα στελέχη τής ΔΕΥΑΛ, την περιοχή του Μακρύ Γιαλού απ’ την έντονη δυσοσμία που ταλαιπωρεί όλη την παραλιακή ζώνη και τη μαρίνα.

Σε επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στον Καρά Τεπέ, ο Δημήτρης Βουνάτσος ενημερώθηκε για το γεγονός ότι δεν έχει καν συνταχθεί μελέτη για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στην πόλη της Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα γνωστά φαινόμενα δυσοσμίας στην περιοχή της μαρίνας. Ζήτησε, λοιπόν, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτο, να επιληφθεί αμέσως, ώστε να καλυφθεί και το υπολειπόμενο 25% για την ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Μυτιλήνης.

Τι μένει…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν ο κ. Μαρινάτος και η αναπληρώτρια διευθύντρια και προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Δέσποινα Μπώκου, υπολείπονται σε επίπεδο Μυτιλήνης τα δίκτυα αποχέτευσης των Χαλίκων και περιοχών του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά και άλλων ζωνών του κέντρου, για τις οποίες όμως υπάρχουν μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μελέτες για το Κιόσκι, τον Παιδικό Σταθμό, την Κουλμπάρα, τον Άγιο Ευδόκιμο και κάποιες ακόμη γειτονιές πάνω απ’ την αγορά της πόλης, που αποτελεί ζητούμενο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το έργο του βιολογικού.


Όπως ανέφερε η κ. Μπώκου, σύμφωνα με το φάκελο που έχει έτοιμο η ΔΕΥΑΛ η μελέτη για τους Χάλικες εκτιμάται περίπου στις 300.000 ευρώ και αφορά στο σύνολο των δικτύων αποχέτευσης, ομβρίων και ύδρευσης.
Ένα έργο, όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάτος, που επείγει να εξασφαλίσει ένταξη και χρηματοδότηση της τάξης των επτά εκατομμυρίων ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ και το οποίο είναι σχεδόν ώριμο από άποψη μελετών (υπολείπεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), είναι ο νέος αγωγός της Λαγκάδας, μήκους 1.200 μέτρων. Ο αγωγός, όπως μας διευκρίνισε η κ. Μπώκου, προβλέπεται να ξεκινά απ’ την Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και να καταλήγει στην είσοδο του υφιστάμενου αγωγού της Λαγκάδας, στην περιοχή των συνεργείων στην αρχή της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, η οποία θυμίζουμε πως απ’ την 1η Μαρτίου εξ αιτίας προβλημάτων σε κάποιο σημείο του αγωγού, παραμένει κλειστή για τη διέλευση βαρέων οχημάτων.


Ο αγωγός, που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, είναι κλειστός ορθογώνιος, κυβοειδής, με διαστάσεις τέσσερα επί δύο μέτρα και θα παροχετεύει υπογείως ό,τι νερό κατεβάζει ο ποταμός της Λαγκάδας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey