Παραιτήθηκαν Απόστολος Πατέστος και Σοφία Δόλκα, ενώ συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνέχιση των δημαιρεσιών

Πίσω, παπά, τα στέφανα

18/01/2013 - 15:50

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, όπως είχαμε άλλωστε προβλέψει από προχθές πως θα συμβεί, το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής θα επιχειρήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να ολοκληρώσει τις δημαιρεσίες για την περίοδο έως το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, όπως είχαμε άλλωστε προβλέψει από προχθές πως θα συμβεί, το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής θα επιχειρήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου να ολοκληρώσει τις δημαιρεσίες για την περίοδο έως το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας. Με γραπτές δηλώσεις τους, χθες, ο Απόστολος Πατέστος και η Σοφία Δόλκα ανακαλούν την αποδοχή των θέσεων, αντίστοιχα του προέδρου και της γραμματέα του Συμβουλίου, ενώ ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης τόνισε πως θα συγκαλέσει το Συμβούλιο προκειμένου να συνεχιστεί η διακοπείσα συνεδρίαση.

Η αλλαγή στάσης των δύο διαγραφέντων συμβούλων απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας επιδέχεται πολλών ερμηνειών για το τι ήταν εκείνο που τους οδήγησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παραιτηθούν του ορισμού τους στις θέσεις του προεδρείου. Εκείνο που δε σηκώνει άλλη ανάγνωση, είναι η ανάγκη του τόπου να κλείσει επιτέλους ο φάκελος «δημαιρεσίες», για να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να εξεταστεί ο προϋπολογισμός τού 2013 και όποια ζητήματα συναρτώνται ή και εξαρτώνται απ’ αυτόν.

Σημειώνουμε ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, στον οποίο και κοινοποιήθηκαν οι ανακλήσεις, δε θέλησε να κάνει απολύτως κανένα σχόλιο.

Δήλωση Πατέστου
Με το έγγραφό του προς τον προεδρεύοντα σύμβουλο του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο Απόστολος Πατέστος αναφέρεται στη διαδικασία εκλογής του και στην αποδοχή του να αναλάβει πρόεδρος. «Σας απάντησα ότι εφόσον υπάρχει νομιμότητα και αποδοχή της πρότασής μου από τους επικεφαλής των παρατάξεων συμπεριλαμβάνοντας και τον επικεφαλής της παράταξής μας που εκλεχτήκαμε, θα το επιχειρούσα. Πείστηκα προσωπικά και με την ανάγνωση εκ μέρους σας των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών (εγκύκλιος 41 κ.ά.) ότι η διαδικασία που ακολουθήσατε, και σύννομη ήταν, αλλά και από κάθε άποψη θεωρώ ότι έτσι εξεφράζετο και η βούληση των συνδημοτών μας, που είναι ο υπέρτατος κριτής και εντολοδόχος μας. Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους, αποδέχτηκα τη θέση του προέδρου ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στην εκλογή προεδρείου, για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου», αναφέρει ο κ. Πατέστος, παραλείποντας όμως το σημείο της αποχώρησης της πλειοψηφίας και της καταγγελίας του δημάρχου για «πραξικόπημα» που μεσολάβησε έως να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου.

Αναφέρεται στις δηλώσεις του Δημήτρη Βουνάτσου, που ακολούθησαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ο κ. Πατέστος: «Διαπιστώνω, όμως, ότι για τον επικεφαλής του συνδυασμού μας, κ. Δημήτριο Βουνάτσο, η ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους μου δεν είναι επιθυμητή. Τουναντίον, στη συνέντευξη που έδωσε στις 14-1-2013 μού επιτέθηκε με σφοδρότητα, αλλά και σε σας προσωπικά, κ. Πρόεδρε, απειλώντας μας με μηνύσεις, με επιπτώσεις στην εκλογή μας ως δημοτικών συμβούλων, με διωγμούς από την υπηρεσία μας, με δέσμευση των περιουσιακών μας στοιχείων, καταγγέλλοντάς μας ότι λειτουργούμε με ιδιοτέλεια κ.ά. (αλήθεια, οποία δημοκρατική ευαισθησία τού επικεφαλής του συνδυασμού μας;).»

«Έωλες απειλές…»
Αμέσως μετά, ο κ. Πατέστος, χαρακτηρίζοντας έωλες τις απειλές του δημάρχου, τις απέδωσε σε προσπάθειά του να εκφοβίσει τους διαγραφέντες συμβούλους, αλλά και στη δημιουργία εντυπώσεων. Ο ίδιος δηλώνει ότι προσβλέποντας στην ομαλή λειτουργία των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σεβόμενος τον εαυτό του και τους «συνδημότες μου που για πολλοστή φορά με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους αναδεικνύοντάς με στις πρώτες θέσεις του συνδυασμού μας και με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας, σας δηλώνω ότι δεν αποδέχομαι τον ορισμό μου ως πρόεδρο του Δ.Σ. αμετάκλητα και θα παρακαλούσα να συνεχίσετε τη διερεύνησή σας μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δημοτικός σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του κ. Βουνάτσου, που θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου».

Ανάλογη είναι και η παραίτηση της κ. Δόλκα, που δηλώνει ότι αποδέχθηκε τη θέση της γραμματέα «λόγω μη ύπαρξης ετέρου δημοτικού συμβούλου του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού (σ.σ. ήταν η τελευταία του συνδυασμού που εξελέγη) και προκειμένου να συμπληρωθεί το προεδρείο. Η θέση πλέον είναι στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου δημοτικού συμβούλου του πλειονοψηφήσαντος στις εκλογές, αλλά μειοψηφούντος πλέον, συνδυασμού, του κ. Βουνάτσου.».


Πρόσκληση Π. Παρασκευαΐδη για την προσεχή Κυριακή
Τρίτη και βγαίνει…

Μιλώντας στο «Ε», ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος του συνδυασμού της πλειοψηφίας και διαγραφείς μαζί με τους Απόστολο Πατέστο, Σταύρο Πολίτη και Σοφία Δόλκα απ’ την παράταξη Βουνάτσου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ανέφερε χθες το μεσημέρι ότι είχε πάρει τις παραιτήσεις των δύο μελών και για αυτό συνέταξε νέα πρόσκληση, που θα αποστείλει στους δημοτικούς συμβούλους καλώντας τους σε συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης απ’ την προηγούμενη Κυριακή, για την προσεχή, 20 Ιανουαρίου, στις 6.30΄ το απόγευμα.

Αυτό που μας διευκρίνισε ο προεδρεύων, είναι πως η διαδικασία θα συνεχιστεί απ’ το σημείο όπου αποδέχθηκε να είναι πρόεδρος ο Απόστολος Πατέστος. Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει εκ νέου διερεύνηση πιθανού προέδρου από διαγραφέντες της παράταξης, αφού στη σειρά εκλογής του συνδυασμού μετά τον κ. Πατέστο είναι οι Ηλίας Κουνιαρέλλης, Γιάννης Βατός, Γιάννης Τσακίρης, Σωτήρης Μαρινάτος, Νίκος Κατράνης και ο επιλεγείς για τη θέση του προέδρου απ’ την παράταξη, Παναγιώτης Ζαφειρίου.

Και ο Κωνσταντιδέλλης;
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί, είναι αν θα χρειαστεί να παραιτηθεί και ο ορισθείς ως αντιπρόεδρος απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, αφού εκφράζεται η άποψη πως μετά τον ορισμό του προέδρου, θα έπρεπε να ακολουθήσει διαδικασία εκλογής (κατόπιν πρότασης της παράταξης του Άρη Χατζηκομνηνού στο Δημοτικό Συμβούλιο) του αντιπροέδρου. Δηλαδή να μην οριστεί όπως έγινε με τον πρόεδρο και τη γραμματέα, επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα στην εκλογή προέδρου.

Μία άλλη άποψη είναι πως ούτως ή άλλως δεν υφίσταται ορισμός του κ. Κωνσταντιδέλλη, αφού ο κ. Παρασκευαΐδης θα συνεχίσει τη διαδικασία απ’ τη μη αποδοχή του κ. Πατέστου για την προεδρία.

Όλα αυτά τα επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα θα πρέπει να διευκρινιστούν, ώστε να αποφευχθεί η εκ νέου άσκοπη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των δημαιρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι δύο πλευρές προτίθενται να αποστείλουν τα «ντοκουμέντα» της προηγούμενης Κυριακής, το πρακτικό ο κ. Παρασκευαΐδης και την προσφυγή ο δήμαρχος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey