Εκπαίδευση σκύλων με λιχουδιές κι επιβράβευση (μέρος β΄)

08/09/2012 - 15:57

Η Περιστασιακή Ενίσχυση Συμπεριφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφότου το ζωάκι σας έχει μάθει πλέον την επιθυμητή συμπεριφορά. Στην αρχή, μπορείτε να το ανταμείβετε με μια λιχουδιά τρεις φορές στις τέσσερις, έπειτα τις μισές φορές, μετά περίπου το ένα τρίτο των φορών, κ.ο.κ., μέχρις ότου το ανταμείβετε με μια λιχουδιά περιστασιακά.

Η Περιστασιακή Ενίσχυση Συμπεριφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφότου το ζωάκι σας έχει μάθει πλέον την επιθυμητή συμπεριφορά. Στην αρχή, μπορείτε να το ανταμείβετε με μια λιχουδιά τρεις φορές στις τέσσερις, έπειτα τις μισές φορές, μετά περίπου το ένα τρίτο των φορών, κ.ο.κ., μέχρις ότου το ανταμείβετε με μια λιχουδιά περιστασιακά. Συνεχίστε να το επιβραβεύετε κάθε φορά, παρ’ όλο που, αφότου έχει μάθει τη συμπεριφορά, ο έπαινος μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδης - ένα ήρεμο, όμως με θετικό τόνο, «Μπράβο, αγόρι μου». Χρησιμοποιήστε ένα ποικίλο πρόγραμμα ενίσχυσης συμπεριφοράς, έτσι ώστε το ζωάκι σας να μη θεωρήσει ότι πρέπει να ανταποκρίνεται κάθε δεύτερη φορά. Το ζωάκι σας θα μάθε ότι αν συνεχίσει να ανταποκρίνεται, τελικά θα πάρει αυτό που θέλει. Αν ο σκύλος σας γαβγίζει μέχρις ότου τον ανταμείψετε με το να του δώσετε την προσοχή σας, μπορείτε να καταλάβετε τη δύναμη της περιοδικής ενίσχυσης συμπεριφοράς.

Κατανοώντας την ενίσχυση συμπεριφοράς, βλέπετε ότι δε χρειάζεται να κουβαλάτε λιχουδιές στην τσέπη σας για πάντα. Το ζωάκι σας σύντομα θα εκτελεί εντολές μόνο και μόνο για τον προφορικό σας έπαινο, επειδή πραγματικά θέλει να σας ευχαριστεί και ξέρει ότι, περιστασιακά, θα παίρνει και κάποια λιχουδιά! Υπάρχουν πολλές μικρές ευκαιρίες για ενίσχυση της συμπεριφοράς του. Μπορείτε να τον βάζετε να «κάτσει» προτού να τον αφήσετε να βγει έξω από την πόρτα (βοηθάει στην ανυπομονησία του να βγει έξω), προτού τον χαϊδέψετε στο κεφάλι (βοηθάει στο να μην πηδάει επάνω στους ανθρώπους) ή προτού του δώσετε το φαγητό του. Χαϊδέψτε τον στο κεφάλι ή πείτε του «Μπράβο, αγόρι μου» όταν ξαπλώνει ήσυχα δίπλα στα πόδια σας ή βάλτε μια λιχουδιά μέσα στο λαστιχένιο παιχνίδι του όταν το μασάει αντί του παπουτσιού σας.

Η Τιμωρία, είτε προφορική είτε ως προς τη στάση του σώματος ή και φυσική, είναι η παρουσίαση κάτι του δυσάρεστου αμέσως μετά από κάποια συμπεριφορά, που κάνει λιγότερο πιθανή την επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς. Για να είναι αποτελεσματική, η τιμωρία πρέπει να εφαρμόζεται ενώ το ζωάκι σας πράττει αυτήν τη δυσάρεστη συμπεριφορά, με άλλα λόγια, «να το πιάσετε στα πράσα». Αν η τιμωρία εφαρμοστεί πολύ αργότερα, το ζωάκι σας θα νιώσει ότι του «στήσατε παγίδα». Από τη δική του πλευρά, η τιμωρία είναι τελείως απρόβλεπτη και είναι πιθανόν να εκδηλώσει φόβο, δυσπιστία/καχυποψία και/ή επιθετικότητα. Κάτι τέτοιο θα έχει μοναδικό αποτέλεσμα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό που οι άνθρωποι μεταφράζουμε ως «ένοχες» εκφράσεις, είναι στην πραγματικότητα στάσεις σώματος που εκφράζουν υποχώρηση. Τα ζώα δεν έχουν το ηθικό συναίσθημα του σωστού και του λάθους, όμως είναι ικανά να συνδυάσουν την παρουσία σας και την ύπαρξη ακαταστασίας ή ζημιάς με την τιμωρία.

Αν έχετε δοκιμάσει την τιμωρία και δεν είχε αποτέλεσμα, θα πρέπει οριστικά να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε και θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη θετική ενίσχυση συμπεριφοράς αντ’ αυτής. Η φυσική τιμωρία συνήθως περιλαμβάνει κάποιο βαθμό δυσαρέσκειας ή και πόνου, το οποίο πιθανόν να προκαλέσει το ζωάκι σας και να δαγκώσει, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που ξέρει για να αυτοπροστατεύεται. Το πιάσιμο από το λαιμό και ο «ρόλος του αρχηγού Α» πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα δαγκώματα, ειδικά αν το σκυλί δε σας αντιλαμβάνεται ως ανώτερό του. Επίσης, η τιμωρία μπορεί να συνδυαστεί με άλλα ερεθίσματα, όπως οι άνθρωποι που είναι παρόντες τη στιγμή που τιμωρούνται τα ζωάκια. Για παράδειγμα, ένα ζώο που τιμωρείται γιατί πλησίασε πολύ κοντά σε ένα μικρό παιδί, μπορεί να καταλήξει να φοβάται το παιδί ή και να είναι επιθετικό προς το παιδί αυτό.

Για αυτό, λοιπόν, σας συνιστούμε να μην προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας με τιμωρία, αλλά με την επιβράβευση και τον έπαινο. Ενημερωθείτε για τις σωστές τεχνικές και αρχίστε να αναπτύσσετε τη σχέση σας με το σκυλί σας βασιζόμενοι στην επικοινωνία, στην εμπιστοσύνη και στη γνώση τού τι είναι το σκυλί και πώς μαθαίνει. Σίγουρα αξίζει την προσπάθεια.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey