Μιλάει στο «Ε» ο γλύπτης Γιώργος Κατσαρός, που τον τελευταίο χρόνο ζει στη Θεσσαλονίκη

«Θέλω να γίνει ένα Κέντρο Γλυπτικής στη Λέσβο…»

01/09/2012 - 16:45

Από το εργαστήρι trash-art και άλλων κατασκευών στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Κατσαρός έχει επιστρέψει προσωρινά εδώ κι ένα χρόνο στην πόλη όπου γεννήθηκε, και ταυτόχρονα στα «θρανία», σπουδάζοντας πλέον την τέχνη της γλυπτικής.

Από το εργαστήρι trash-art και άλλων κατασκευών στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Κατσαρός έχει επιστρέψει προσωρινά εδώ κι ένα χρόνο στην πόλη όπου γεννήθηκε, και ταυτόχρονα στα «θρανία», σπουδάζοντας πλέον την τέχνη της γλυπτικής. Το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στη Λέσβο μαζί και με τον καθηγητή του, Γιώργο Τσάρα. Και σήμερα, λίγο πριν ξαναφύγει για τη συμπρωτεύουσα, μιλάει στο «Ε» για τα όσα του έχουν δώσει οι σπουδές στη δουλειά του, αλλά και για τα όνειρα που κάνει για τη δημιουργία ενός Κέντρου Γλυπτικής στο νησί.

Δουλεύετε στη Μυτιλήνη για χρόνια και έχετε γίνει αρκετά γνωστός και αγαπητός στον κόσμο. Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στη Θεσσαλονίκη και να σπουδάσετε;
«Άρχισα κάποια στιγμή να ψάχνω νέες απαντήσεις, σε νέα ερωτήματα που άρχισαν να μου δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια περί δημιουργίας, κατασκευής, εικαστικών κ.λπ.. Ήθελα να ψάξω πιο βαθιά την έννοια της τέχνης γενικότερα, αλλά και την ιστορία της, αφού ένιωσα πως ήθελα να ξέρω τι έχει προηγηθεί, για να μπορέσω να συνεχίσω αυτό που ήδη κάνω. Η τέχνη έχει μια παμπάλαια ιστορία, ξεκινάει από τα σπήλαια των πρώτων ανθρώπων και διά μέσου των αιώνων έχουμε δημιουργήσει πρότυπα, κανόνες και ρεύματα. Όλα αυτά ήθελα να τα ψάξω και να τα αναλύσω, να δω τι αξίζει και τι όχι.»

Δεν είχατε κάνει σπουδές πάνω στη γλυπτική στο παρελθόν, ήσαστε εμπειροτέχνης. Πώς είναι τελικά η εμπειρία μιας αίθουσας διδασκαλίας;
«Για να είμαι ειλικρινής, εδώ και χρόνια αναρωτιόμουν τι είναι αυτό το μαγικό που αποκτά κανείς μπαίνοντας στη Σχολή Καλών Τεχνών. Τελικά, τώρα που είμαι εκεί, διαπιστώνω ότι απλώς σε βοηθούν να αναγνωρίσεις κάτι που ήδη κουβαλάς από πριν. Αλλιώς δε θα έμπαινες στη συγκεκριμένη σχολή. Τα μαθήματα σου μαθαίνουν τον τρόπο να ψάξεις, να προβληματιστείς, να βρεις απαντήσεις. Χάος σε συμπεριφορές και δημιουργίες μπορεί να υπάρξει παντού. Το θέμα είναι πώς είμαστε εμείς μέσα μας, ποια είναι η πειθαρχία, η ζωή μας, η μέθοδος που έχουμε βρει να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας. Και μου άρεσε το ότι υπήρξε η πορεία 12 χρόνων ατομικού “ψαξίματος”, με δική μου πρωτοβουλία, ενώ τώρα διάλεξα να ξαναγίνω “μαθητής”. Δεν είχα ξανασπουδάσει και διαπίστωσα πως κάθομαι με πολλή άνεση και όρεξη στο θρανίο…»

Τα έργα της χρονιάς

Τι έχει μεσολαβήσει, λοιπόν, όλο τον τελευταίο χρόνο, σε επίπεδο τέχνης;
«Έχω επιλέξει τον Τομέα Γλυπτικής, ενώ ασχολούμαι λίγο και με τη Χαρακτική. Έχω πάρει πολλές νέες ιδέες και έχω μάθει καινούργιες τεχνικές. Είναι πολλοί οι φοιτητές, φαντάσου πόσες ιδέες κυκλοφορούν στα εργαστήρια. Δεν πας όμως για τις ιδέες στη Σχολή, αλλά για όσα προανέφερα ήδη.»

Τι έργα έχετε φτιάξει;
«Έχω φτιάξει διάφορες φιγούρες ανθρώπων από πηλό που καλούπωσα και τις έκανα γύψινες, αντίγραφα αρχαίων προτομών, δουλεύουμε καθημερινά με ζωντανά μοντέλα. Πειραματίζομαι και με τα υλικά που χρησιμοποιούσα ήδη από παλιά, μέταλλα κ.λπ., συνδυάζω τη μοντέρνα με την κλασσική γλυπτική. Έχω φτιάξει έναν… ανάπηρο γορίλα, που περιλήφθηκε και στις σελίδες του γνωστού περιοδικού “Soul” της Θεσσαλονίκης.»
Τον περασμένο χειμώνα συμμετείχατε σε μια ομαδική έκθεση με τίτλο «Art is Hard», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή.

«Είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών που μεγαλώνει συνεχώς και φτιάχνουμε διάφορα έργα, που είναι πιο φτηνά, ελαφριά κ.λπ. και έχουν κυρίως κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα - αλλά όχι μόνο. Η ομάδα προϋπήρχε κι εγώ μπήκα πέρυσι, μέσω ενός φίλου. Ήθελα να εκθέσω τη δουλειά μου σε ένα νέο κοινό, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, και σε έναν ωραίο χώρο, όπως είναι οι αναπαλαιωμένες Αποθήκες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εκείνη πήγε πολύ καλά, είχε πάρα πολύ κόσμο. Τώρα, στις 28 και τις 29 Σεπτεμβρίου, οι “Art is Hard” θα εκθέσουμε στην Αθήνα.»

Για το Κέντρο Γλυπτικής

Στη Λέσβο ήρθατε μαζί με κάποιο καθηγητή της Σχολής.
«Ναι, ήρθα μαζί με το Γιώργο Τσάρα, που είναι ο καθηγητής μου στον Τομέα Γλυπτικής. Το χειμώνα τον είχα βοηθήσει σε μια έκθεση που είχε κάνει στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης και στην οποία μάζεψε ό,τι πιο ευτελές είχε, το συνέθεσε και του έδωσε νέα ζωή και μορφή, με μήνυμα ότι μπορεί κανείς να φτιάξει το πιο σπουδαίο πράγμα με ό,τι πιο λίγο έχει. Δέσαμε πολύ οι δυο μας, είδε παλιές μου δουλειές και κατάλαβε το πνεύμα μου και από τότε συμπορευτήκαμε, αφού τα βρίσκουμε τόσο σε θέματα υπευθυνότητας, όσο και σε εικαστικά και σε διάφορα άλλα θέματα. Ο ίδιος σπούδασε δίπλα στο γλύπτη Παππά και τώρα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Γλυπτικής.»

Απ’ ό,τι μάθαμε, είχατε και συναντήσεις με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, αλλά και τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή. Τι συζητήσατε;
«Ζητήσαμε τη συμβολή τους, τόσο των κ.κ. Γιακαλή και Σπιλάνη, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, για τη δημιουργία ενός Κέντρου Γλυπτικής στο νησί. Βασική επιθυμία δική μου, που στη συνέχεια συζήτησα και με τον κ. Τσάρα, είναι το να δημιουργηθεί στη Λέσβο ένα Κέντρο Γλυπτικής. Υπάρχει επίσης η σκέψη να κατασκευαστούν σε αντίγραφα οι προτομές σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων του νησιού και να μοιραστούν στα σχολεία της Λέσβου, ώστε να ξέρει το κάθε παιδί κάτι από την τοπική ιστορία φεύγοντας από το σχολείο. Τέλος, προτείναμε την κατασκευή ενός επετειακού γλυπτού για τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης. Στόχος είναι η προώθηση της πατριδογνωσίας στα σχολειά, η δημιουργία ενός Κέντρου που θα μπορεί να τροφοδοτεί με γλυπτά το νησί και τα γειτονικά νησιά - όχι με κεραμικά, εκπρόσωποι των οποίων υπάρχουν άφθονοι στο νησί, αλλά με αυθεντικά γλυπτά, που αφορούν φιγούρες και μορφές. Η ανταπόκριση και των τριών - Αθανασίου, Σπιλάνη και Γιακαλή - ήταν θετική και ελπίζουμε πως θα υπάρξει και θετική εξέλιξη.»

Εσείς, το χώρο που είχατε στη Μυτιλήνη, τον διατηρείτε ακόμη;
«Φυσικά, το εργαστήριο υπάρχει στον Καρά Τεπέ, όπου ήταν πάντα, και είναι σε φουλ δραστηριότητα, από το βοηθό μου, ενώ όταν έρχομαι, συμμετέχω κι εγώ στην παραγωγή διαφόρων έργων ή υλοποιώ παραγγελίες για πελάτες.»

Τι σχέδια κάνετε από εδώ και πέρα;
«Θέλω να εξελίξω αυτά που μαθαίνω, να συμμετέχω με όσο δυνατόν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στις εκθέσεις που έρχονται προσεχώς, και να γίνω… ένας πολύ καλός γλύπτης…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey