Πλεονασματικός ισολογισμός για το Δήμο Λήμνου

31/08/2012 - 15:20

Ο πρώτος ενοποιημένος ισολογισμός του Δήμου Λήμνου, ο οποίος εγκρίθηκε και ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πλεονασματικός.

Ο πρώτος ενοποιημένος ισολογισμός του Δήμου Λήμνου, ο οποίος εγκρίθηκε και ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πλεονασματικός.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη δημοτική αρχή, αφορούσε κυρίως στο μεγάλο περιορισμό των δαπανών, ενώ προήλθε και από τη μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού και των αιρετών, όσο και από τη μεγάλη εξοικονόμηση στις προμήθειες μέσω δημοπρασιών, η οποία οδήγησε σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 50%.

Το πλεόνασμα είναι της τάξης των 168.000 ευρώ και μπορεί το θετικό πρόσημο να μην εμφανίζεται μεγάλο, κρίνεται όμως σημαντικό, καθώς η δημοτική αρχή κατάφερε να αναστρέψει την αρνητική πορεία των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός δεν είναι πλασματικός, καθώς δε συμπεριλαμβάνει την εκταμίευση του δανείου, ύψους 1.150.000 ευρώ, που έλαβε ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών τον προηγούμενο Απρίλιο.

«Μέσα σε μια ατμόσφαιρα κρίσης και απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύεται ότι μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά και συμμάζεμα των οικονομικών χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

«Παρά τα ελλείμματα…»
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε ελλείμματα και πολύ σοβαρές υποχρεώσεις, ιδίως από τον πρώην Δήμο Μύρινας, ο περιορισμός των δαπανών, η αλλαγή του συστήματος προμηθειών, οι οικονομίες κλίμακας και ιδίως η αποφυγή διασπάθισης του δημόσιου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων, όπως κατά κόρον γινόταν παλιά, είχαν σαν αποτέλεσμα ο πρώτος ενοποιημένος ισολογισμός του Δήμου να έχει θετικό πρόσημο, δηλαδή να είναι πλεονασματικός.»

Σχετικά με την κριτική που έγινε για τα έξοδα στον κωδικό για τις δημόσιες σχέσεις, με ανακοίνωσή του χθες ο Δήμος Λήμνου ενημερώνει ότι ο τίτλος αφορά στη λογιστική κατηγοριοποίηση των εξόδων που αφορούν στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου και τις δράσεις προβολής της Λήμνου. Σύμφωνα με το Δήμο, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για το σύνολο του κωδικού, ακόμα και χωρίς να αφαιρεθεί το υψηλό κόστος της παράστασης της Ηφαιστίας, «είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το ποσό που δαπανούσαν οι τέσσερις πρώην δήμοι, γεγονός που οφείλεται αφενός στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και αφετέρου στη γενικότερη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, η οποία αποτυπώθηκε και στο τελικό λογιστικό αποτέλεσμα χρήσης του Δήμου, το οποίο, για πρώτη φορά από την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στη Λήμνο, παρουσιάζει πλεόνασμα. Είναι σαφές, επομένως, ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες «δεν αφορούν στις Δημόσιες Σχέσεις, οι οποίες για το Δήμο Λήμνου είναι ελάχιστες, αλλά αφορούν στη χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και των ενεργειών τουριστικής προβολής του Δήμου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey