Σε οριακή κατάσταση τα οικονομικά του Δήμου, δηλώνει ο Δ. Βουνάτσος, καλώντας σε εγρήγορση αντίδρασης δημότες και φορείς

«Δε θα γίνω νεκροθάφτης της αυτοδιοίκησης»

30/08/2012 - 13:26

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου ο ίδιος ο δήμαρχος, στηριζόμενος στα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου ο ίδιος ο δήμαρχος, στηριζόμενος στα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ο Δημήτρης Βουνάτσος προειδοποιεί πως αν συνεχιστεί η ίδια υποχρηματοδότηση, δε θα μπορέσει ο Δήμος Λέσβου να ανταποκριθεί στη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων για το Δεκέμβριο. Ασκεί κριτική στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για την έως τώρα στάση της και προαναγγέλλει πως σήμερα στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ «θα πει τα πράγματα με το όνομά τους», δίχως να χαριστεί σε κανέναν, γιατί όπως δηλώνει «νεκροθάφτης της αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να γίνει».

Χθες, νωρίς το απόγευμα, ο κ. Βουνάτσος κι ενώ είχε διαφανεί απ’ την προηγηθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ πως ελάχιστα έχει να προσδοκά η αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον άμεσα, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή του για τα οικονομικά του Δήμου Λέσβου, εν όψει και του έκτακτου συνεδρίου τής ΚΕΔΕ, που γίνεται σήμερα στην Αθήνα με μοναδικό θέμα τη δραματική κατάσταση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης.

Προ της κατάρρευσης
Ο δήμαρχος υπενθυμίζει πως τα δυόμισι τελευταία χρόνια οι περικοπές από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους έφθασε το 60% των όσων δίνονταν προηγουμένως, ενώ σημειώνει πως το σύνολο των χρεών που κληρονόμησε ο Δήμος μαζί με τις δικαστικές εκκρεμότητες κινούνται στο επίπεδο των 35 εκατ. ευρώ, «κι έχει ο Θεός». Τονίζει ακόμη πως όλα αυτά τα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει, και σε τοπικό επίπεδο, και κεντρικά στις συνεδριάσεις τής ΚΕΔΕ, αλλά και με όσα κυβερνητικά στελέχη έχει κατά καιρούς συναντηθεί. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ - όπως τονίζει - όλα αυτά «πρόκειται να τα επαναλάβω τοποθετούμενος ως ομιλητής, μη χαριζόμενος σε κανέναν, επειδή εγώ νεκροθάφτης της αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να γίνω».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βουνάτσος έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, από το οποίο προκύπτει ότι «αν δεν αλλάξουν από σήμερα μέχρι αύριο τα πράγματα, και κυριολεκτώ ως προς το χρόνο, ο Δήμος Λέσβου δε θα μπορέσει το μήνα Δεκέμβριο να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του, εκτός εάν χρησιμοποιήσουμε το ποσό των δύο μισθών, το οποίο είναι υποχρεωμένη η Οικονομική Υπηρεσία να κρατά, πράγμα όμως το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα και δεν ξέρω πώς θα ξεπεραστεί το νομικό τούτο πρόβλημα· αλλά και πάλι, ο θάνατός μας θα επιβραδυνθεί μόνο κατά δύο μήνες!».

Φτωχός Δήμος, φτωχή κοινωνία
Ο ταμίας του Δήμου, Στρατής Γεωργαντής, και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας, Ευστρατία Βουγιούκα, που συνυπογράφουν την οικονομική έκθεση, εκτός απ’ τα νούμερα που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη δυσχερή θέση του Δήμου εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης, επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, με βάση τη συνεχιζόμενη απαξιωτική πολιτική του κεντρικού κράτους έναντι του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία καλείται να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, και την ανύπαρκτη συνεχιζόμενη κοινωνική πολιτική του κράτους έναντι των πολιτών, η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου και όλων των δήμων της χώρας είναι τραγικά ζοφερή, με συνέπεια πτωχευμένη τοπική αυτοδιοίκηση να συνεπάγεται πτωχευμένες τοπικές κοινωνίες».

Καταλήγοντας τη δήλωσή του, ο δήμαρχος καλεί τους δημότες σε εγρήγορση και ετοιμότητα και τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του τόπου, τους οποίους θα ενημερώσει αμέσως μόλις επιστρέψει από την Αθήνα, ζητώντας την αγωνιστική-μαχητική συμπαράστασή τους στο πλευρό του Δήμου Λέσβου, «για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην κοινωνία και στο λαϊκό-δημοκρατικό θεσμό της αυτοδιοίκησης». Όσον, δε, αφορά στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, όπως τονίζει ο κ. Βουνάτσος: «Η ετερόκλητη πολιτική-κομματική παρέα που την ελέγχει, με την παντελή απραξία της, συνευθύνεται και αυτή με την πρωτοφανή αδράνειά της και την έλλειψη αγωνιστικής της ενεργοποίησης ενώπιον της επερχόμενης καταστροφής του θεσμού της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό και είμαι υποχρεωμένος να τους καταγγείλω στους συνδημότες μας, για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey