«Θα υπάρξει έγκαιρα νομοθετική πρωτοβουλία για το χωροταξικό της Λέσβου», απαντά ο Χαράλαμπος Αθανασίου στον Τέρενς Κουίκ

Αλλάζουμε χάρτη!

29/08/2012 - 16:00

Scripta manent, και η πρώτη έγγραφη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, πως θα αλλάξει ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Λέσβου δόθηκε διά της κοινοβουλευτικής οδού προς το βουλευτή Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Scripta manent, και η πρώτη έγγραφη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, πως θα αλλάξει ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Λέσβου δόθηκε διά της κοινοβουλευτικής οδού προς το βουλευτή Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Κουίκ με τη σειρά του ενημέρωσε το δήμαρχο Λέσβου, με τον οποίο για το ίδιο θέμα θα έχουν συνάντηση το Σάββατο στη Μυτιλήνη. Στην ίδια απάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως θα υπάρξει εγκαίρως νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα, προαναγγέλλοντας πως οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με περισσότερους δήμους στο νησί.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε το αίτημα για αλλαγή του “Καλλικράτη” στη Λέσβο και σε άλλα νησιά», ήταν ο τίτλος Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν χθες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών ανοίγει το φάκελο «Καλλικράτης», απαντώντας θετικά σε ερώτηση που κατέθεσε για τη Λέσβο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και έχει τη συγκεκριμένη περιφέρεια υπό τη βουλευτική του εποπτεία.

Νομοθετική πρωτοβουλία
Αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων, ο κ. Αθανασίου μιλώντας στο «Ε» είχε αναφερθεί στην πρόθεσή του να αλλάξει το χωροταξικό του «Καλλικράτη». Η ίδια αναφορά είχε γίνει και σε επαφές που είχε με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, απ’ τις οποίες και προέκυψε πως το πλέον πιθανόν σενάριο είναι να ακολουθηθεί η παλιά πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για χωρισμό του νησιού σε πέντε δήμους.

Χθες, απ’ την απάντηση που δόθηκε στον κ. Κουίκ φαίνεται πως η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας του «Καλλικράτη» θα αφορά μόνο στη νησιωτική Ελλάδα (δε γίνεται αναφορά στη στεριανή χώρα), αλλά όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και άλλα «νησιά-δήμους» όπου παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα.

«Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού ανέκυψαν λειτουργικά προβλήματα, ειδικά στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους, όπως η Λέσβος, με συνέπεια να μην μπορούν να επιτελέσουν οι δήμοι το θεσμικό τους ρόλο και την εντεύθεν εξυπηρέτηση των δημοτών. Συνεπώς, απαιτείται η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας των περιφερειών των δήμων αυτών», αναφέρει ο κ. Αθανασίου στην απάντησή του προς τον κ. Κουίκ, συνεχίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Δήμο Λέσβου ανέκυψαν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, αφενός λόγω της μεγάλης έκτασης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους του νησιού και αφετέρου λόγω του μεγάλου πληθυσμού του (όλο το νησί έχει 73 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά και αριθμεί 90.000 κατοίκους περίπου, εκ των οποίων 37.000 περίπου κατοικούν στην πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στην ενδοχώρα).

Πότε;
«Καθίσταται συνεπώς εμφανές ότι για τη Λέσβο απαιτείται ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του μοναδικού Δήμου», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, που καταλήγοντας τονίζει πως «το Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει, επεξεργάζεται και αξιολογεί κάθε πρόταση για τη βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης που αφορά στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να εκδηλώσει εγκαίρως σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο κ. Κουίκ χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Δημήτρη Βουνάτσο, με τον οποίο συμφωνήθηκε να συναντηθούν στη Μυτιλήνη το προσεχές Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2012, όπου μαζί και με το Σπύρο Γαληνό, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Λέσβο που οργανώνει η τοπική Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος, θα συζητήσουν και το θέμα του «Καλλικράτη».

Σε σχετικό σχόλιό του, ο δήμαρχος Λέσβου υπογράμμισε ότι όλη την προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε επαφή του με υποψηφίους που να μη θέσει το θέμα της αλλαγής του χωροταξικού, για το οποίο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν δεσμευτεί να παρέμβουν. Τώρα, αυτό που απομένει είναι η ειλημμένη, όπως όλα δείχνουν, απόφαση για αλλαγή του χάρτη να δρομολογηθεί το δυνατόν συντομότερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey