Μικρότερο και αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα στον Ταρλά. Σοβαρά προβλήματα στατικότητας επιβεβαιώνει η μελέτη τού ΕΜΠ, που παραδίδεται έως το τέλος του μήνα

Κλείνει ή όχι το Κολυμβητήριο;

09/08/2012 - 16:19

Δύσκολο το δίλημμα που θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, προκειμένου να αποφασίσει αν θα κλείσει ή όχι το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης. Η μελέτη που έχει ανατεθεί και αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος του μήνα στο Δήμο Λέσβου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας που είχαν εξ αρχής διαπιστωθεί, όπως και την ανάγκη άμεσων και δραστικών παρεμβάσεων, οπότε και προκύπτει ζήτημα για την ασφαλή λειτουργία του χώρου.

Δύσκολο το δίλημμα που θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, προκειμένου να αποφασίσει αν θα κλείσει ή όχι το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης. Η μελέτη που έχει ανατεθεί και αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος του μήνα στο Δήμο Λέσβου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας που είχαν εξ αρχής διαπιστωθεί, όπως και την ανάγκη άμεσων και δραστικών παρεμβάσεων, οπότε και προκύπτει ζήτημα για την ασφαλή λειτουργία του χώρου.

Ανάλογα βέβαια και με τις προτάσεις που θα υποβάλει το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, το Συμβούλιο θα πρέπει να ζυγίσει με απόλυτη υπευθυνότητα αν θα αφήσει και για πόσο χρονικό διάστημα κλειστό το μοναδικό χώρο - ελλείψει άλλης εναλλακτικής επιλογής - για κολυμβητικές δραστηριότητες. Αντιθέτως, δεν προκύπτουν ιδιαίτερης «έντασης» προβλήματα στατικότητας στις υποδομές του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης, τα οποία με μικρή δαπάνη και άμεσα, χαρακτηρίζονται αντιμετωπίσιμα.

Χθες, για τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης ο καθηγητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Σπυράκος, που στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων με το Δήμο Λέσβου έχει αναλάβει τον έλεγχο των δύο υποδομών. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στο Δήμο Λέσβου οι μελέτες του κ. Σπυράκου για το Κολυμβητήριο και το Δημοτικό Στάδιο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες εργασίες.

Τμήμα των κερκίδων
Σε ό,τι αφορά στον Ταρλά, δεδομένης της συναυλίας που φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα στο χώρο, προηγήθηκε ενημέρωση απ’ τον καθηγητή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, για την κατάσταση του γηπέδου. Ο κ. Βατός, με τη σειρά του, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης πριν τη συναυλία της Άννας Βίσση, ώστε να αποφασίσει για τη διάθεση του χώρου.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, απ’ τον έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού των κερκίδων, που κατασκευάστηκαν το 1968, προκύπτει πως απ’ τα τρία τμήματά τους, στα δύο δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Στο τρίτο, αυτό που βρίσκεται στην άκρη, πλησίον της κεντρικής εισόδου και του εκδοτηρίου των εισιτηρίων, πρέπει να γίνουν, εξ αιτίας της φθοράς του χρόνου, κάποιες εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού. Οι εργασίες αυτές, που αποτελούν προϋπόθεση για τη διαδικασία νομιμοποίησης των κτισμάτων του γηπέδου, εκτιμώνται πως θα είναι κόστους της τάξης των 30.000 - 50.000 ευρώ και μπορούν να γίνουν και ενώ λειτουργεί το Στάδιο.

Μείζον πρόβλημα
Τουλάχιστον 200.000 ευρώ θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας που το ίδιο Εργαστήριο διαπιστώνει στο Κολυμβητήριο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Ο κ. Βατός, στον οποίο απευθυνθήκαμε για το θέμα, αρνήθηκε να απαντήσει σχετικώς, όπως και στο τι μέλλει γενέσθαι για τον αθλητικό χώρο, τονίζοντας πως μόνο όταν υπάρξουν τα παραδοτέα απ’ τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τον κ. Σπυράκο, θα μπορεί να ενημερώσει υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, θα ζητηθεί απ’ τον κ. Σπυράκο να παραστεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ενδεχομένως και στη χθεσινή συνεδρίαση να συζητιόταν το θέμα του Κολυμβητηρίου, αφού έχουν υποβληθεί ερωτήσεις), ώστε να απαντήσει σε κάθε απορία που θα διατυπωθεί.


Το διακύβευμα στο οποίο και θα κληθεί να πάρει θέση το όργανο, είναι για πόσο θα χρειαστεί, αν δε γίνεται διαφορετικά, να κλείσει ο αθλητικός χώρος. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις ειδικών - και αναμένεται η μελέτη για να διαπιστωθεί εάν περιλαμβάνει έναν τέτοιο σχεδιασμό -, που αναφέρουν πως πολύ σύντομα (μέσα σε λίγες μέρες) μπορεί να τοποθετηθούν ειδικά ικριώματα (σκαλωσιές). Αυτά τα υποστηρίγματα που θα διατηρηθούν για όσο διαρκέσουν οι εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας του κτίσματος, θα προσφέρουν με εγγύηση την ασφάλεια που πρέπει να διαθέτει ένας μαζικός χώρος.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των εργασιών, όπως έχει γράψει το «Ε», εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ, αφού το Κολυμβητήριο αποτελεί τμήμα της υπό ανάπλαση, με πιστώσεις απ’ το πρόγραμμα για τις Ολοκληρωμένες Αστικές Περιοχές, ζώνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey