Κατηγορίες στο Επιμελητήριο Λέσβου για «εκδρομή» στην Κύπρο, ταξιδάκια και... ιμάμ μπαϊλντί

Άναψαν τα αίματα

03/08/2012 - 16:17

Το ξεκίνημα της προχθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου δεν προμήνυε τα όσα ακολούθησαν, καθώς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του απροσδόκητα χαμένου πρώην προέδρου Γιώργου Ορφανού.

Το ξεκίνημα της προχθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου δεν προμήνυε τα όσα ακολούθησαν, καθώς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του απροσδόκητα χαμένου πρώην προέδρου Γιώργου Ορφανού. Αμέσως μετά, το κλίμα άλλαξε όταν ο Παναγιώτης Παπαρίσβας ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για ειρωνικό σχόλιο που είχε κάνει σε βάρος του κατά την κηδεία του Γιώργου Ορφανού. Ο Θράσος Καλογρίδης ζήτησε συγγνώμη και το θέμα έκλεισε εκεί.

Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων του Επιμελητηρίου, ο οικονομικός επόπτης, Παναγιώτης Τατάκης, παρουσίασε πρόταση για κατάργηση ορισμένων αποζημιώσεων και μείωση άλλων, που λαμβάνουν οι αιρετοί του Επιμελητηρίου. Όμως από την πλευρά της πλειοψηφίας, αλλά και της μειοψηφίας, αντί η πρόταση να γίνει ευμενώς δεκτή, υπήρξαν αντιδράσεις. Διότι η πρόταση αυτή εισήχθη στο Δ.Σ. μετά από δύο ταξίδια που έκανε σύσσωμη η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου στην Κύπρο και τη Χίο. Η κριτική στηριζόταν στην άποψη πως πρώτα έγιναν τα ταξίδια και μετά κατατέθηκε η πρόταση για τη μείωση των αποζημιώσεων.

Κόντρες
Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος από τη Λήμνο, ο οποίος ερώτησε γιατί έπρεπε να πάει όλη η Διοικούσα Επιτροπή στην Κύπρο, και ακολούθησε ο Κίμων Καζάζης, που έκανε λόγο για «εκδρομή» που αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι «μεγάλη», με τη συμμετοχή και των προέδρων των τμημάτων.

Οι αναφορές αυτές εκ μέρους του κ. Καζάζη είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση των κ.κ. Μυρσινιά, Φραντζέσκου και Καλογρίδη. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον κ. Καλογρίδη, ο κ. Καζάζης ανέφερε ότι συνειδητά δε συμμετέχει στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις τής Δ.Ε. του Επιμελητηρίου, αν και έχει αποφασισθεί να τις παρακολουθούν και οι πρόεδροι των τμημάτων (ο κ. Καζάζης είναι πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος). Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς δήλωσε ότι νιώθει προσβεβλημένος από αυτά που ακούστηκαν κι άφησε να εννοηθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στον περίγυρο του Επιμελητηρίου γίνονταν συζητήσεις για «ταξιδάκια» της Διοικούσας Επιτροπής. Είπε πως εκείνος που επέμενε να μεταβεί στην Κύπρο όλη η Διοικούσα Επιτροπή, ήταν ο κ. Καλογρίδης, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί από το παρελθόν με τα επιμελητήρια της Κύπρου.

Στην αντιπαράθεση μπήκε και ο Γιώργος Ζαφειρίου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Μυρσινιά, του είπε: «Δεν ντρέπεσαι γι’ αυτά που λες;». Οι δύο άνδρες είχαν λεκτική αψιμαχία για τη λειτουργία της Επιτροπής Συνδρομών, στην οποία είναι μέλος ο κ. Ζαφειρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει συνεδριάσει.
Σε έντονο ύφος ήταν οι παρεμβάσεις τον Παναγιώτη Τατάκη, ο οποίος είπε: «Όταν κάνω εκδρομή, κάνω εκδρομή. Δεν είναι εκδρομή να ξυπνάς στις 6 το πρωί και να τελειώνεις στις 12 τα μεσάνυχτα από τις συσκέψεις και τις συνεδριάσεις.» Με φορτισμένο τρόπο παρενέβη κι ο Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο οποίος σημείωσε πως δεν έχει νόημα όλη αυτή η συζήτηση και πως το ζήτημα είναι να βρεθεί τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα του Επιμελητηρίου, τα αποθεματικά του οποίου δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα μετά την περικοπή των ομολόγων που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Κίμων Καζάζης επανήλθε απευθυνόμενος στον κ. Καλογρίδη, λέγοντας: «Εσείς περνούσατε γενεές δεκατέσσερις τον Ορφανό για τα ταξίδια, αλλά εκείνος πήγαινε μόνος του», ενώ σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ανέφερε ότι μέλος τής Δ.Ε. τού είχε πει: «γίναμε ιμάμ μπαϊλντί». Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν κατονόμασε το μέλος, τελικά ανακάλεσε την έκφραση.

Περί εμπειρίας
Κάπου εκεί ο κ. Καλογρίδης πέρασε στην αντεπίθεση και φωνάζοντας υπερασπίσθηκε την απόφαση να πάει όλη η Διοικούσα Επιτροπή στην Κύπρο και τη Χίο. Μίλησε για πρόγραμμα που υλοποιείται με γρήγορα βήματα και πως πρέπει να πηγαίνει σε ορισμένα ταξίδια όλη η Διοικούσα Επιτροπή, για να αποκτούν εμπειρίες τα νέα μέλη της. Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Ζαφειρίου και τον κ. Φραντζή, τους κατηγόρησε ότι κάνουν στείρα αντιπολίτευση χωρίς να φέρνουν προτάσεις.

Τελικά η πρόταση του κ. Τατάκη μπήκε σε ψηφοφορία τροποποιημένη και αποφασίσθηκε να κοπούν οι συμβολικές μηνιαίες αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και ο πρόεδρος, και να μειωθούν κατά 50% οι εκτός έδρας αποζημιώσεις τους. Επίσης επιχορηγήσεις που δίνει το Επιμελητήριο, πέραν εκείνων που είναι θεσμοθετημένες, θα μειωθούν δραστικά.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της παράταξης του κ. Ζαφειρίου από τη μία πλευρά και των κ.κ. Καλογρίδη και Μυρσινιά από την άλλη, συνεχίστηκε και στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Τελικά αποφασίσθηκε να εκχωρηθούν αρμοδιότητες από το Δ.Σ. στη Διοικούσα Επιτροπή και κυρίως η πραγματοποίηση δαπανών μέχρι 15.000 ευρώ. Κατά τον κ. Ζαφειρίου το ποσό δεν έπρεπε να ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey