Νέα, μόνιμη μορφή παίρνει η Έκθεση του Μανταμάδου, μέσω του προγράμματος «Cerameus»

Λέσβος, η «πρωτεύουσα» της Κεραμικής

03/08/2012 - 16:02

Την ανάδειξη της Λέσβου σε «πρωτεύουσα» της Κεραμικής μέσω της εναρμόνισης της παραδοσιακής μορφής της τέχνης με τα σύγχρονα δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξεί να πετύχει η μόνιμη πλέον μορφή της Έκθεσης Κεραμικής του Μανταμάδου, που εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου

Την ανάδειξη της Λέσβου σε «πρωτεύουσα» της Κεραμικής μέσω της εναρμόνισης της παραδοσιακής μορφής της τέχνης με τα σύγχρονα δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξεί να πετύχει η μόνιμη πλέον μορφή της Έκθεσης Κεραμικής του Μανταμάδου, που εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου στο πλαίσιο του προγράμματος «Cerameus». Το τελευταίο υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Λέσβου, ως επικεφαλής, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος Κρήτης και ο Δήμος Λάρνακας, της Κύπρου. Χτες, στο γραφείο του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, ο ίδιος από κοινού με την υπεύθυνη Προγραμματισμού, Ζωή Ανατολίτη, και τον αντιδήμαρχο Μανταμάδου - Θερμής, Δημήτρη Ζαφειρίου, παρουσίασαν τα βασικά σημεία και τους στόχους του προγράμματος, μαζί και με τα τελευταία δεδομένα όπως προέκυψαν μετά τη 2η Συνάντηση των εταίρων τού «Cerameus», που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην Κύπρο.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι των τριών Δήμων, οι οποίοι παρουσίασαν την πρόοδο των δράσεων που έχει αναλάβει ο καθένας τους στο πλαίσιο του «Cerameus», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013».
Ο Δήμος Λέσβου, ως επικεφαλής και δικαιούχος του ποσού των 250 χιλ. ευρώ από το σύνολο του προϋπολογισμού, έχει προμηθευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, ξύλινα εκθετήρια και θήκες μεταφοράς για την Κινητή Έκθεση Κεραμικής που θα «ταξιδέψει» μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, σύστημα κλιματισμού και καθίσματα για την αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου του Μανταμάδου, σύστημα ήχου και προβολής για την Έκθεση Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου (και όχι Φεστιβάλ, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, αφού παύει πλέον να έχει τη μορφή Γιορτής) που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Στην ίδια συνάντηση, προγραμματίστηκαν και οι ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος και αφορούν κατ’ αρχήν στη δημιουργία της Κινητής Έκθεσης Κεραμικής με την αγορά επιλεγμένων κεραμικών δημιουργιών κατασκευαστών από το διασυνοριακό χώρο του προγράμματος. Η Έκθεση, για όσο δε θα εκτίθεται στον αιγαιακό χώρο και τη Μεσόγειο, θα στεγάζεται ως μόνιμη έκθεση κεραμικής στο Μουσείο Παραδοσιακών Τεχνών του Μανταμάδου. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η επιλογή των έργων θα γίνει με τη δημιουργία ενός μητρώου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, των κεραμιστών των περιοχών του προγράμματος. Τέλος, οι εταίροι συζήτησαν για την 6η και τελευταία συνάντησή τους, που θα γίνει στο Δήμο Λέσβου το καλοκαίρι τού 2013, οπότε και λήγει το πρόγραμμα.

Μια ανταγωνιστική δράση
«Η πρόταση που υλοποιούμε μέσω του “Cerameus”, είναι ανταγωνιστική ως προς πολλούς δήμους της χώρας. Ο Μανταμάδος και η Λέσβος μετατρέπονται σε πολιτιστική πρωτεύουσα γύρω από την κεραμική της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Βουνάτσος. Ο ίδιος περιέγραψε συνοπτικά τα όσα θα περιλαμβάνει η Έκθεση, μεταξύ των οποίων τοπικές γεύσεις από γυναίκες της περιοχής και άλλα λαογραφικά στοιχεία του τόπου, ενώ η κ. Ανατολίτη απαρίθμησε τις περιοχές από τις οποίες θα φτάσουν στη Λέσβο οι κεραμίστες που θα συμμετάσχουν στην Έκθεση.
Σύμφωνα με την ίδια, μεταξύ 10 και 13 Αυγούστου θα καταφτάσουν στο νησί κεραμίστες από τη Χίο, τη Λήμνο, τη Σάμο και γενικά τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από την Περιφέρεια της Κρήτης, από την Κύπρο, από τα Δωδεκάνησα, καθώς και από την Τουρκία. Συνολικά ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 49, ενώ αναμένονται ακόμη οριστικοποιήσεις συμμετοχών και από άλλες περιοχές της χώρας.
«Ο Δήμος έχει προσπαθήσει να αναβαθμίσει το Πολύκεντρο Πλωμαρίου», τόνισε η κ. Ανατολίτη, ενώ από πλευράς του ο κ. Ζαφειρίου δήλωσε: «Δεν πρόκειται πλέον για φεστιβάλ, αφού δε θα έχει τη μορφή γιορτής. Θα γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμείς από πλευράς μας δεσμευόμαστε πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το πρόγραμμα. Καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να την παρακολουθήσουν.»

Ο Δημήτρης Βουνάτσος, μαζί με τους εταίρους τού «Cerameus», στη συνάντηση της Λάρνακας


Επίσκεψη σε εργαστήριο κεραμικής στη Λάρνακα

 


Και για το Φεστιβάλ Ούζου στο Πλωμάρι

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε και στο Φεστιβάλ Ούζου που θα πραγματοποιηθεί στη μαρίνα Πλωμαρίου, αύριο Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Αυγούστου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επερχόμενη Γιορτή ως μια από τις σημαντικότερες για το νησί, μένοντας ιδιαίτερα στις δράσεις που θα περιλαμβάνει, πέραν των καλλιτεχνών, χορευτών και μουσικών και της γευσιγνωσίας.

Ο δήμαρχος στάθηκε συγκεκριμένα στη συνάντηση μεταξύ των ποτοποιών που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν η υπέρμετρη αύξηση του Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνεύματος, η επιβάρυνση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το Φ.Π.Α., η μη επιστροφή τού Φ.Π.Α. επί της εξαγωγής κ.λπ..



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey