Ερώτηση απ’ τον «Αγώνα για τα νησιά μας» για την παράκαμψη Λαγκάδας Πλωμαρίου

Ακόμη στο «περίμενε»…

01/08/2012 - 16:01

Την επόμενη βδομάδα θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με το πρώτο έργο απ’ το Νομό Λέσβου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αυτό της παράκαμψης της Λαγκάδας Πλωμαρίου, αφού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα δημοπρατηθεί εκ νέου ή θα αναλάβει την εκτέλεσή του η τρίτη κατά σειρά μειοδότρια εργοληπτική εταιρεία που συμμετείχε στην πρώτη δημοπράτησή του.

Την επόμενη βδομάδα θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με το πρώτο έργο απ’ το Νομό Λέσβου που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αυτό της παράκαμψης της Λαγκάδας Πλωμαρίου, αφού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα δημοπρατηθεί εκ νέου ή θα αναλάβει την εκτέλεσή του η τρίτη κατά σειρά μειοδότρια εργοληπτική εταιρεία που συμμετείχε στην πρώτη δημοπράτησή του. Για το θέμα χθες υποβλήθηκε ερώτηση απ’ την παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας», που θέτει ερωτήσεις και για άλλα σημεία του ίδιου δρόμου, από Λάρσο έως Πλωμάρι.

Το έργο «Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής Οδού Ντίπι - Παπάδος - Πλωμάρι», προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Μάρτιο του 2010. Το υποέργο που αφορούσε στην κατασκευή της παράκαμψης Λαγκάδας, με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε στις αρχές τού 2011 και θα ξεκινούσε αν δεν καθυστερούσε για πολλούς μήνες η δικαστική απόφαση για τον καθορισμό τιμών προκειμένου να γίνουν οι απαλλοτριώσεις.

Όπως έχει γράψει το «Ε», όταν ξεπεράστηκε κι αυτό το εμπόδιο και βρέθηκε τρόπος να αποζημιωθούν οι 31 ιδιοκτήτες που εισέφεραν γη, κλήθηκε ο μειοδότης του διαγωνισμού, εργοληπτική εταιρεία που είχε δώσει έκπτωση της τάξης του 45%, να υπογράψει σύμβαση. Επειδή όμως στο μεταξύ είχαν αλλάξει τα δεδομένα και είχαν προκύψει και προβλήματα στην έκδοση εγγυητικών επιστολών για τόσο μεγάλες εκπτώσεις, τόσο η πρώτη εταιρεία, όσο και η αμέσως επόμενη με τη χαμηλότερη προσφορά, δηλώνοντας αδυναμία ή άλλους λόγους αρνήθηκαν να αναλάβουν την εκτέλεση του έργου.

Στη συνέχεια κλήθηκε η τρίτη μειοδότρια εταιρεία, στην οποία και απευθύνθηκε η Περιφέρεια, η ΔΕΥΚΩΝ ΑΤΕ, που είχε δώσει έκπτωση της τάξης τού 30% και η οποία εγγράφως απάντησε πως αποδέχεται να το εκτελέσει.

Περιμένουν
Όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιώργος Σπανέλλης, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ανάθεσης ή επαναδημοπράτησης του έργου, αναμένεται η απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Μητρώου του Υπουργείου Υποδομών, στην οποία και απευθύνθηκε η Περιφέρεια ζητώντας να πληροφορηθεί την ενημερότητα των πτυχίων της εταιρείας. Η απάντηση έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες γιατί υπήρξε ερώτημα και στο Νομικό Τμήμα του Υπουργείου, και μέχρι να έρθει δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για την τύχη του έργου. Για το θέμα χθες υπήρξε ερώτηση απ’ την παράταξη του Παύλου Βογιατζή, στην οποία επισημαίνεται η σημασία του έργου, που θα συμβάλλει στη βελτίωση του οδικού άξονα προς το Πλωμάρι, και ζητείται ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης, αλλά και για τον προγραμματισμό που υπάρχει για το πότε αναμένεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής του.

Με το έργο προβλέπεται να γίνει βελτίωση του δρόμου στη Λαγκάδα, όπως και η αποπεράτωση του υφιστάμενου δρόμου της παράκαμψης, μονής κατεύθυνσης, σε μήκος 680 μέτρων περίπου. Όταν τελειώσει ο δρόμος, η υφιστάμενη σήμερα οδός στην περιοχή της Λαγκάδας θα λειτουργεί ως μονόδρομος (μια λωρίδα κυκλοφορίας) με κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Πλωμάρι και η παρακαμπτήρια οδός που θα κατασκευαστεί, θα λειτουργεί επίσης με μια λωρίδα κυκλοφορίας, με αντίστροφη κατεύθυνση, από Πλωμάρι προς Μυτιλήνη.
 
Για τα Πηγαδάκια
Στην ίδια ερώτηση της παράταξης γίνεται επίσης αναφορά στο δεύτερο υποέργο του ίδιου δρόμου, που αφορά στη βελτίωση του τμήματος της 2ης Επαρχιακής Οδού και την κατασκευή οδικών κόμβων προς Πηγαδάκια, Κάτω Τρίτος και Πέραμα. Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και ενώ έχει επιλεγεί η ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα. Ο κ. Σπανέλλης για το τμήμα αυτό επεσήμανε πως υπήρξε πρόβλημα με την αλλαγή του κτηματολογίου, θα γίνει προσδιορισμός τιμής για τις προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις σε μήκος δύο περίπου χιλιομέτρων σε δικάσιμο στα τέλη Σεπτεμβρίου και αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου.

Ένα ακόμη ερώτημα για τον ίδιο οδικό άξονα προς το Πλωμάρι αφορά στη μελέτη που είχε ανατεθεί από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου για τη βελτίωση τμημάτων της Επαρχιακής Οδού Παπάδος - Πλωμάρι. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης απ’ το Νομό Λέσβου ζητούν απ’ τον περιφερειάρχη ενημέρωση για το χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey