Δεν πληρώνουν πλέον τροφεία σε παιδικούς σταθμούς ή πληρώνουν λιγότερα, οικογένειες με εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ το χρόνο

Επιτέλους ισότητα (αλλά προς τι οι αντιδράσεις;)

27/07/2012 - 15:10

Ως «μια προσπάθεια να γίνουν οι τιμές των τροφείων δίκαιες για όλους τους γονείς» χαρακτήρισε, μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, την προσπάθεια του Δήμου Λέσβου και του Οργανισμού.

Ως «μια προσπάθεια να γίνουν οι τιμές των τροφείων δίκαιες για όλους τους γονείς» χαρακτήρισε, μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, την προσπάθεια του Δήμου Λέσβου και του Οργανισμού. Αυτό το εγχείρημα ήταν και η αφορμή - σύμφωνα πάντα με την κ. Αντωνέλλη - να ξεσπάσει «κόντρα» ανάμεσα σε μερίδα γονέων, στην πλειοψηφία τους με υψηλά εισοδήματα, που πλέον καλούνται να πληρώσουν, και στην πρόεδρο του Οργανισμού προσωπικά και το Δήμο γενικότερα.

Στους πίνακες που δημοσιεύουμε σήμερα, φαίνονται αναλυτικά οι τιμές που ίσχυαν πέρυσι και εκείνες που ισχύουν φέτος. Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, φέτος οι οικογένειες που έχουν χαμηλό ή μεσαίο μηνιαίο εισόδημα, δεν πλήττονται οικονομικά.

Για παράδειγμα, πέρυσι οι γονείς παιδιών της Μυτιλήνης που είχαν ετήσιο εισόδημα από 0 έως 10.000 ευρώ, έπρεπε να πληρώνουν 45 ευρώ το μήνα, ενώ φέτος όσοι έχουν εισόδημα από 0 έως 7.500 ευρώ, στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς δωρεάν.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι γονείς με εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.543 ευρώ έδιναν 60 ευρώ το μήνα. Φέτος υπάρχει η κατηγορία εισοδήματος από 11.500 έως 15.500 ευρώ και η κατηγορία από 15.500 ευρώ έως 19.500, όπου οι εισφορές είναι 40 και 60 ευρώ το μήνα αντίστοιχα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατηγορία μιας οικογένειας που κατοικεί στη Μυτιλήνη, με εισόδημα 9.000 ευρώ, η οποία πέρυσι πλήρωνε στον παιδικό σταθμό 45 ευρώ το μήνα. Φέτος θα πληρώνει 15 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 30.

Εκτός των τειχών της Μυτιλήνης, για παράδειγμα στην Καλλονή, πέρυσι ανεξαρτήτως εισοδήματος οι γονείς πλήρωναν 45 ευρώ το μήνα, ενώ φέτος με τις νέες ρυθμίσεις η καταβολή των τροφείων θα είναι ανάλογη του εισοδήματός τους, όπως θα συμβαίνει και σε όλους τους παιδικούς του νησιού. Αυτό που παρατηρείται στους πίνακες, είναι πως οι αυξήσεις αρχίζουν για ετήσια εισοδήματα από 19.500 ευρώ και πάνω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι πέρυσι οι αλλοδαποί που διέμεναν νομίμως στη χώρα, πλήρωναν 60 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ από φέτος μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τους Έλληνες πολίτες και θα πληρώνουν ανάλογα με τα ετήσια εισοδήματά τους.

Για τα παιδιά που αδέλφια τους είναι ήδη εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό, θα καταβάλλεται η μισή εισφορά, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που θα δώσει την ευκαιρία σε μητέρες να απαλλαγούν από την καταβολή των τροφείων. Με σκοπό να αποκατασταθεί η ισότητα όλων των πολιτών έγιναν οι αλλαγές, τόνισε στο «Ε» η κ. Αντωνέλλη, η οποία σημείωσε πως η τιμές των τροφείων στους παιδικούς των χωριών είχαν να αυξηθούν από το 2001, ενώ στη Μυτιλήνη από το 2007.

Αρκετοί οι ωφελημένοι
Όπως η κ. Αντωνέλλη σημειώνει, στο σύνολο των αιτήσεων για καινούργια εγγραφή απαλλάσσονται από το να πληρώνουν εισφορά συνολικά 66 οικογένειες σε όλη τη Λέσβο, εκ των οποίων οι 15 είναι από τη Μυτιλήνη και οι υπόλοιπες 50 από χωριά της περιφέρειας του νησιού. Στο σύνολό τους, 190 οικογένειες είναι αυτές που επωφελούνται από τις νέες τιμές των τροφείων στη Μυτιλήνη και θα πληρώνουν λιγότερα τροφεία ή θα απαλλαγούν, ενώ 120 οικογένειες, και πάλι στην πόλη της Μυτιλήνης, θα υποστούν αύξηση. «Όταν πρέπει να ανακουφιστούν οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους ή το δάνειό τους και το νοίκι τους, που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνέλλη.


Συνάντηση γονέων στην Καλλονή

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής η γενική συνέλευση των γονέων που έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής των παιδιών τους στον Παιδικό Σταθμό Καλλονής, ενώ έδωσαν το παρών και δύο εκπρόσωποι των γονέων από τον Παιδικό Σταθμό Αγίας Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά στις ελλείψεις προσωπικού του Παιδικού της Αγίας Παρασκευής, όπου, όπως αναφέρουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών και Βρεφών Λέσβου, χρειάζονται δύο βρεφονηπιοκόμοι και δύο καθαρίστριες για να μπορέσουν να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των οικογενειών για τη νέα χρονιά. Όσον αφορά στον Παιδικό Σταθμό της Καλλονής, σημειώνεται ότι πρέπει να αναπληρωθεί η θέση της διευθύντριας, ενώ παράλληλα δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες των γονέων για τη μη παροχή σίτισης στα παιδιά την περασμένη χρονιά.

Όπως αναφέρουν οι γονείς, προβληματισμό προκάλεσε η ομόφωνη τοποθέτηση των παρευρισκομένων, που τόνισαν πως αδυνατούν να καταβάλουν τα αυξημένα τροφεία και πως «οι εξωφρενικές αυξήσεις θα οδηγήσουν σε οικειοθελή διαγραφή παιδιών από τους παιδικούς», ενώ ζήτησαν και μείωση των τροφείων σε σχέση με τα όσα ίσχυαν την περσινή χρονιά. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η τριμελής τοπική οργανωτική επιτροπή θα έρθει σε επαφή και με τους υπόλοιπους γονείς που κατέθεσαν αίτηση εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, ώστε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το ψήφισμά τους στο νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης και στους δημοτικούς συμβούλους Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey