Δεν έχουν αναλάβει ακόμα οι εκκαθαριστές τής ΑΕΝΑΛ

«Στον πάγο» προμηθευτές και εργαζόμενοι

26/07/2012 - 14:33

Χωρίς τέλος είναι τα βάσανα ΑΕΝΑΛ και «Lesvos Shop» για τους εργαζομένους και τους προμηθευτές των δύο εταιρειών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η περιφερειακή αρχή σε ερώτηση που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου.

Χωρίς τέλος είναι τα βάσανα ΑΕΝΑΛ και «Lesvos Shop» για τους εργαζομένους και τους προμηθευτές των δύο εταιρειών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η περιφερειακή αρχή σε ερώτηση που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου. Η απόφαση για τον ορισμό εκκαθαριστών λήφθηκε στις 29 Μαΐου τού 2012, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους. Κι από τη στιγμή που θα αναλάβουν οι εκκαθαριστές, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα εισπράξουν τις απαιτήσεις τους. Τι να πάρουν, άλλωστε, από μια επιχείρηση που δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο;

Η ουσία του ζητήματος είναι εάν η Περιφέρεια θα κληθεί να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις ή όχι. Αν δεν τις καλύψει η Περιφέρεια, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα χάσουν τα χρήματά τους.

Σε ό,τι αφορά στην αποδέσμευση του καταστήματος τής ΑΕΝΑΛ στη Μυτιλήνη, την απόλυση και την πληρωμή των υπαλλήλων της εταιρείας, η Περιφέρεια απαντά πως η εταιρεία αυτή στερείται διοίκησης και εκπροσώπησης από το Φεβρουάριο του 2011. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες και να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, διότι με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιήσει ενέργειες του παρελθόντος, οι οποίες βρίσκονται υπό δικαστική και διοικητική έρευνα. Τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων των ορκωτών ελεγκτών.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δηλώνει πως δεν έχει καμμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη «Lesvos shop Α.Ε.», αντιθέτως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα αυτό, κινούμενη εντός των ορίων του νόμου και με τις αρμοδιότητες που τις έχουν αποδοθεί.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είναι ο ορισμός της εταιρείας Grant Thornton ως ορκωτών λογιστών στις 7 Απριλίου τού 2011. Στις 12 Ιουλίου του ίδιου χρόνου αποφασίσθηκε η λύση και η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και της «Lesvos shop A.E.».

Η ΑΕΝΑΛ έχει διαλυθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου τού 2011. Αντίθετα, δεν έχει προχωρήσει η λύση τής «Lesvos shop Α.Ε.», καθώς παρουσιάστηκε νομική εμπλοκή. Συγκεκριμένα, επί της ήδη κατατεθείσας αίτησης της πρώην Νομαρχίας περί λύσεως της «Lesvos shop Α.Ε.», το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση της αίτησης λόγω μη νομότυπης επίδοσης, με την αιτιολογία ότι κατά το χρόνο της επίδοσης της αίτησης η εταιρεία δεν είχε διοίκηση (Απόφαση 19/2011 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης). Σύμφωνα, όμως, με το ΦΕΚ 3493/3.6.2008, η θητεία τού Δ.Σ. της «Lesvos shop Α.Ε.» είναι δυνατόν να παραταθεί μέχρι τις 28/2/2011 και μέχρι της αντικατάστασής του από νέα μέλη που θα ορισθούν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η περιφερειακή αρχή έστειλε στη Δικαιοσύνη το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τις δύο εταιρείες, καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο πρώην νομάρχης Παύλος Βογιατζής.

Επίσης όλο αυτό το υλικό εστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών με το ερώτημα εάν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα διορίσει εκκαθαριστή για την ΑΕΝΑΛ ή αν ο περιφερειάρχης με την ιδιότητά του θα ζητήσει από τη Δικαιοσύνη το διορισμό εκκαθαριστή.

Στις 29 Μαΐου ορίζονται ως εκκαθαριστές τής ΑΕΝΑΛ οι κ.κ. Παναγιώτης Αλαμάνος και Επαμεινώνδας Γκιπάλης της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey