Πλούσια δραστηριότητα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Πολιτιστικό… επίκεντρο

25/07/2012 - 13:51

«Η Γη και η ατμόσφαιρα» είναι το θέμα τού ντοκυμαντέρ που θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου στη 1 το μεσημέρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Η Γη και η ατμόσφαιρα» είναι το θέμα τού ντοκυμαντέρ που θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου στη 1 το μεσημέρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για το δεύτερο ντοκυμαντέρ της σειράς που προβάλλει το Μουσείο, τα οποία είναι αφιερωμένα στη Γη και τους φυσικούς παράγοντες που διαμορφώνουν καθημερινά το ανάγλυφό της και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του ανθρώπου. Το ντοκυμαντέρ θα προλογίσει η κ. Κατερίνα Βασιλειάδου, δρ. γεωλόγος, ερευνήτρια του Μουσείου.

Σήμερα επίσης, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι οργανώνεται γευσιγνωσία γλυκών του κουταλιού.

Γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από αγνά υλικά της Λέσβου και με παραδοσιακές συνταγές, αντιπροσωπευτικά δείγματα των προϊόντων που παράγουν οι γυναικείοι αγροτοτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών της Λέσβου. Τα γλυκά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να γνωρίσουν και να προμηθευτούν οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, στις 7:30 το απόγευμα, η καθηγήτρια Μικροπαλαιοντολογίας - Στρωματογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη - Λέκκα, θα παρουσιάσει στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Η ιστορία της Γης στο μικροσκόπιο. Ο πετρωμένος μικρόκοσμος αφηγείται».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον εκπληκτικής ομορφιάς και πολυπλοκότητας απολιθωμένο μικρόκοσμο της πέτρας και τις πληροφορίες που μας δίνουν τα μικροαπολιθώματα για το παρελθόν και το μέλλον της Γης.

Και έρευνα στην άμμο
Τέλος, την Κυριακή 29 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, ξεκινά η υλοποίηση μιας νέας και πρωτότυπης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται αυτό το καλοκαίρι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και έχει ως θέμα της: «Μυστικά της άμμου: Τι μπορούμε να βρούμε μέσα στην άμμο από την παραλία του Σιγρίου».

Το Μουσείο καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν σε μια πρωτότυπη δραστηριότητα, όπου οι ίδιοι θα ανακαλύψουν τα μυστικά του μικρόκοσμου της παραλίας. Τι θα ανακαλύψουν; Μικροσκοπικά σαλιγκάρια, κοχύλια και κελύφη άλλων θαλάσσιων οργανισμών, μαζί με μικρά κομματάκια ορυκτών, πετρωμάτων, αλλά και… απολιθωμένων κορμών που συνθέτουν την άμμο του Σιγρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στις 11 το πρωί συγκέντρωση στο Μουσείο. Παραλαβή εξοπλισμού και μικρή εισαγωγή στο πρόγραμμα.

Στις 11:20 συλλογή δειγμάτων στην παραλία Σιγρίου

Στις 11:50 επεξεργασία δειγμάτων στο Μουσείο

Στις 12 παρατήρηση μέσα από ειδικά στερεοσκοπικά μικροσκόπια του μικρόκοσμου που κρύβει μέσα της η άμμος που συνέλλεξαν

Στις 12:40 καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων

Και στη 1 το μεσημέρι παραλαβή αναμνηστικών συμμετοχής.

Η δίωρη εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά την Κυριακή 29 Ιουλίου, θα επαναληφθεί τις Κυριακές 5, 12 και 19 Αυγούστου, για ομάδες τεσσάρων έως οκτώ παιδιών, ηλικίας άνω των επτά ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι πέντε ευρώ ανά παιδί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey