Ψήφισμα της ΟΛΣΑ, μετά το 24ο Τακτικό Απολογιστικό Συνέδριο των μελών της

Μεταφορές, φυσικοί πόροι και οικονομία

21/07/2012 - 14:54

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 27 Μαΐου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), το 24ο Τακτικό Απολογιστικό Συνέδριο του σωματείου, με συμμετοχή αντιπροσώπων των συλλόγων μελών του, αλλά και μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 27 Μαΐου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), το 24ο Τακτικό Απολογιστικό Συνέδριο του σωματείου, με συμμετοχή αντιπροσώπων των συλλόγων μελών του, αλλά και μελών των διοικητικών τους συμβουλίων. Μετά από το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε για τη δράση τής ΟΛΣΑ και των συλλόγων της, αλλά και για τα προβλήματα που απασχολούν τη Λέσβο και τους κατοίκους της, οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου κατέληξαν σε ένα ψήφισμα που αφορά τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τα λιμάνια του νησιού, όσο και στους κανόνες αειφορίας που θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά του. Αλλά και μια σειρά από άλλα σημεία, που αφορούν στην ευημερία της Λέσβου και των κατοίκων της.

Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα της ΟΛΣΑ κάνει λόγο για πισωγύρισμα όσον αφορά στο δρομολόγιο Πειραιάς - Μυτιλήνη, που διαρκεί πλέον 13 έως και 14 ώρες. «Με την πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, ένα απλό ακτοπλοϊκό ταξίδι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των νησιών μας, αλλά και για εμάς τους Λέσβιους της Αττικής, μετατράπηκε σε πολυτελή κρουαζιέρα, αλλά μόνο από την πλευρά του κόστους», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σωματεία-μέλη, τονίζοντας πως είναι απολύτως αναγκαία κι επιτακτική η άμεση μείωση των τιμών των ναύλων, καθώς και των προϊόντων εστίασης που διατίθενται στα πλοία, προς διευκόλυνση των επιβατών και τόνωση της τουριστικής κίνησης. Το ψήφισμα ζητά επίσης αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμανιού του Σιγρίου, με αξιόπιστη και ουσιαστική ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και τακτικές και φτηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες εν γένει.

Τα μέλη τής ΟΛΣΑ αναφέρονται επίσης στις κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και στην ανάγκη να ακολουθηθούν κανόνες αειφορίας σε όλους τους τομείς ανάπτυξης του νησιού, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και η πολιτιστική του κληρονομιά. Η Ομοσπονδία δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένη να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε με παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είτε με δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και στον τοπικό Τύπο, είτε ακόμη και με προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια.

Για τους φυσικούς πόρους
Το ψήφισμα κάνει λόγο και για τα σχέδια που υπάρχουν για λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Τουρκία, σχέδια που σύμφωνα με την ΟΛΣΑ αφορούν τη διεθνή κοινότητα και αποτελούν ένα εν δυνάμει παγκόσμιο περιβαλλοντικό έγκλημα, αν λάβει κανείς υπόψη τη μορφολογία του εδάφους της και την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ και την Ιαπωνία.

Κάνοντας περαιτέρω λόγο για «άτυπο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την αξιοποίηση κι εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, τονίζεται πως επιτροπές της Ομοσπονδίας θα προχωρήσουν σε σχετική έγγραφη και προφορική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μπορέσουν να περιφρουρήσουν το συγκεκριμένο αγαθό.

Τέλος, το ψήφισμα των συλλόγων μελών τής ΟΛΣΑ παραθέτει μια σειρά αιτημάτων που ζητούν να ικανοποιηθούν από την Πολιτεία. Πρόκειται για αιτήματα στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλους τους τομείς παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών, όπως και αιτήματα εξασφάλισης πρόνοιας για την καταπολέμηση της ανεργίας, αναβάθμισης των κύριων οδικών αξόνων της Λέσβου, λύσης του ενεργειακού προβλήματος του νησιού με την αξιοποίηση των ενεργειακών πλεονεκτημάτων του, κατασκευής και βελτίωσης έργων υποδομής (αγροτικών δρόμων, περιφερειακών λιμανιών, λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων), ποιοτικής αναβάθμισης των παραλιών του νησιού και λήψης έγκαιρων μέτρων ώστε να μη χαθούν ξανά οι γαλάζιες σημαίες.

Τέλος, οι σύλλογοι ζητούν από την Πολιτεία την εκπόνηση μελέτης και την αξιοποίηση όλων των τρόπων υδροδότησης της Λέσβου, καθώς και καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων της, την προώθηση των νέων στους συλλόγους και τη στήριξη της ΟΛΣΑ για την αποπεράτωση του Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου «Μίλτης Παρασκευαΐδης», οι εργασίες του οποίου προχωρούν κανονικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey