Στο Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα των παιδικών σταθμών

Τα χρέη δημιούργησαν προβλήματα

13/07/2012 - 15:32

Συζητήθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στους παιδικούς σταθμούς του νησιού.

Συζητήθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στους παιδικούς σταθμούς του νησιού. Η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, που είναι και ο αρμόδιος φορέας για τους παιδικούς σταθμούς, Αναστασία Αντωνέλλη, ανέλαβε να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα που έχει προκύψει με τα τροφεία των σταθμών.

Όπως είπε, η κοινωνική πολιτική του νομικού προσώπου είχε και έχει ως στόχο της την ανακούφιση των οικονομικά ευπαθών ομάδων, καθώς απαλλάχτηκαν 66 οικογένειες σε όλη τη Λέσβο και δε θα πληρώνουν πλέον τροφεία.

Παράλληλα, ειπώθηκε πως το παλιό χρέος των νομικών προσώπων οδήγησε στο «ταπεράκι» στους παιδικούς σταθμούς, όμως πλέον η σίτιση έχει αποκατασταθεί, εκτός από εκείνους της Αγίας Παρασκευής και της Αγιάσου όπου υπάρχει πρόβλημα με τους προμηθευτές και του Πολιχνίτου όπου δεν υπάρχει μάγειρας.

Η κ. Αντωνέλλη σημείωσε επίσης πως δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παιδικών, ενώ ο Οργανισμός από πλευράς του έκανε το καλύτερο δυνατόν για να περιορίσει τα έξοδά του, αύξησε τις θέσεις του προγράμματος του ΕΕΤΑΑ κ.λπ., αλλά και ότι οι αυξήσεις επιβλήθηκαν στις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Συνεργασία γονέων με αυτοδιοίκηση
Ξεκαθάρισε δε πως γονείς και αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ενωμένοι και να αντιμετωπίσουν μαζί το κράτος που είναι απέναντί τους, το οποίο και έφερε τους σταθμούς στην κατάσταση που είναι σήμερα, ενώ σημείωσε πως από την κυβέρνηση δε δίνεται έγκριση για νέες προσλήψεις συμβασιούχων, με κίνδυνο να κλείσουν παιδικοί σταθμοί.

Όσον αφορά στις συζητήσεις περί κακοδιοίκησης, η κ. Αντωνέλλη είπε πως σε διαφορετική περίπτωση δε θα είχε ζητηθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος, αφού όλοι οι σχετικοί προβληματισμοί του νομικού προσώπου στάλθηκαν για έλεγχο στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, καθώς, όπως σημείωσε η ίδια, είναι αναρμόδια για να βγάλει συμπεράσματα για το εάν και ποιος φταίει. Τέλος, τόνισε πως το νομικό πρόσωπο, αν και έχει πλούσιες κοινωνικές δράσεις, πέρα από τα χρέη που προϋπήρχαν, δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε προμηθευτές μέχρι αυτήν τη στιγμή, κάτι που αποτελεί και πάγια πολιτική όσο αυτό περνάει από το χέρι του φορέα.

Συνεχίζεται η «κόντρα»
Από τη πλευρά τους, τα μέλη της γενικής συνέλευσης των γονέων και κηδεμόνων των παιδικών σταθμών του Δήμου Λέσβου παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, όπου και κατέθεσαν την αγωνία τους για την αόριστη παράταση λειτουργίας των παιδικών, αλλά και την αντίρρησή τους στο να πληρώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος. Σε Δελτίο Τύπου που έστειλαν χθες τα μέλη της γενικής συνέλευσης, αναρωτιούνται πώς ο θεσμός των παιδικών σταθμών μετά την ένταξή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη συστηματική κρατική του επιχορήγηση, πλέον για να επιβιώσει απαιτεί από τους πολίτες ενίσχυση, που τείνει να συμψηφιστεί με τα δίδακτρα που καταβάλλονται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Φτάνοντας στα άκρα την «κόντρα» που υπάρχει, οι γονείς της γενικής συνέλευσης σημειώνουν πως μια και η κ. Αντωνέλλη παραδέχθηκε πως η αύξηση των τροφείων δε θα λύσει το πρόβλημα λειτουργίας των παιδικών, φαίνεται πως ο λόγος που εγκρίθηκαν οι αυξήσεις από το Δ.Σ. τού Ν.Π.Δ.Δ. είναι για να εξωθήσει τους γονείς των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς απαλλάσσοντας το Δήμο από τα λειτουργικά έξοδα αυτών. Αυτό βέβαια όμως, θα οδηγήσει τους σταθμούς σε κλείσιμο, αφού θα μείνουν μόνο παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, που είτε δε θα πληρώνουν είτε θα πληρώνουν λιγότερα, καθιστώντας πλέον τους σταθμούς μη βιώσιμους. Συνεχίζοντας, τονίζουν πως η άρνηση της κ. Αντωνέλλη να δώσει αντίγραφα των στοιχειοθετημένων καταγγελιών που εστάλησαν στον οικονομικό εισαγγελέα σχετικά με την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, έχει προφανώς να κάνει με το γεγονός ότι οι καταγγελίες αυτές δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες και έχουν γίνει για επικοινωνιακούς λόγους ή λόγους εντυπωσιασμού.

Το ψήφισμα των μελών της γενικής συνέλευσης των γονέων και κηδεμόνων των παιδικών σταθμών κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και υιοθετήθηκε αυτούσιο από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, ενώ υπέρ του ψηφίσματος πλην της παραγράφου περί μείωσης των τροφείων τάχθηκαν η κ. Αντωνέλλη και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ζαφειρίου.

Οι επόμενες κινήσεις των μελών της γενικής συνέλευσης θα είναι η σύσταση συλλόγου και η άμεση ανάδειξη προσωρινής διοίκησης του υπό σύσταση συλλόγου με συμμετοχή γονέων και από την περιφέρεια της Λέσβου. Για το λόγο αυτό, εξ άλλου, θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες μέρες γενική συνέλευση στην Καλλονή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey