«Προτού προκληθεί χολέρα», μέτρα απαιτούν πολίτες του Πλωμαρίου που διαμαρτύρονται για τα σκουπίδια

Μετ’ εμποδίων η αποκομιδή

12/07/2012 - 15:31

Για προσφυγές για τη διεκδίκηση επιστροφής των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν, προειδοποιούν δημότες απ’ το Πλωμάρι τη δημοτική αρχή, για το γεγονός ότι δε γίνεται τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών.

Για προσφυγές για τη διεκδίκηση επιστροφής των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν, προειδοποιούν δημότες απ’ το Πλωμάρι τη δημοτική αρχή, για το γεγονός ότι δε γίνεται τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών. Το πρόβλημα που παραδέχεται και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, αφορά στους στενούς δρόμους, που όμως για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να γίνει ανάθεση της αποκομιδής, όπως γινόταν μέχρι το Δεκέμβριο, σε εργολάβο. Διαδικασία η οποία ξεκίνησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάιο, αλλά δεν έχει συνεχιστεί, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να πνίγουν πολλές γειτονιές του Πλωμαρίου.

«Αδιαφορία και Εγκατάλειψη για το Πλωμάρι» τιτλοφορούν δεκάδες πολίτες του Πλωμαρίου την κοινή διαμαρτυρία που υπογράφουν για το θέμα της καθαριότητας, στην οποία και επισημαίνουν ότι επιπρόσθετα όλων των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης», δεν αντέχεται η κατάσταση με τα σκουπίδια. «Τα σκουπίδια βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους και “ευωδιάζουν” την ατμόσφαιρα μέσα στην τουριστική περίοδο που διανύουμε, οι δε κάδοι απορριμμάτων έχουν να πλυθούν από τότε που αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν», σημειώνουν.

Στη συνέχεια, οι πολίτες υπενθυμίζουν πως για τις υπηρεσίες καθαριότητας, που συμπεριλαμβάνονται στις ανταποδοτικές, πληρώνουν τέλη στο Δήμο, ο οποίος και οφείλει να τις παρέχει. «Για να μη φέρουμε, λοιπόν, το Υγειονομικό και υποβάλει μηνύσεις κατά του Δήμου, και για να μην εξαναγκασθούμε οι Πλωμαρίτες από αγανάκτηση για την αδιαφορία των υπευθύνων να καταθέσουμε αγωγές ζητώντας χρηματική ικανοποίηση, ζητάμε δικαιωματικά και όχι παρακλητικά να ενεργήσει τάχιστα ο Δήμος για την αποκομιδή των σκουπιδιών, προτού να προκληθεί χολέρα.»

Οι δημότες που υπογράφουν το κείμενο διαμαρτυρίας, επιφυλάσσονται να εγείρουν δικαστικά την απαίτηση επιστροφής των τελών που πληρώνουν για ανταποδοτικές υπηρεσίες, τις οποίες μήνες τώρα δεν έχουν.

Σε αναμονή εργολαβίας
«Όντως υπάρχει πρόβλημα στους στενούς δρόμους, που έγινε εντονότερο τώρα το καλοκαίρι με την αύξηση των σκουπιδιών», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Σταύρος Πολίτης, προσθέτοντας ότι η αποκομιδή στους δρόμους αυτούς γινόταν απ’ τον εργολάβο που είχε σύμβαση με το Δήμο μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Έκτοτε υπάρχει για την εξυπηρέτηση των στενών οδών μόνο ένα μικρό φορτηγάκι, που μάλιστα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, είναι ζήτημα ημερών να σταματήσει να εξυπηρετεί το έργο της αποκομιδής, εξ αιτίας των πολλών μηχανολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το Μάιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτές, όπως και ανάλογες ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης, πήρε απόφαση να προχωρήσει στην ανάθεση εργολαβιών για την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Όμως ακόμη δεν έχει πάει το θέμα προς έγκριση της πίστωσης απ’ την Οικονομική Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθεί και να δημοπρατηθεί η εργολαβία, που έχει οικονομικό αντικείμενο 45.000 ευρώ για διάρκεια ενός χρόνου», ανέφερε ο κ. Πολίτης.

«Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα πρέπει όλα τα σκουπίδια να κατεβαίνουν στους κεντρικούς δρόμους και θα σταματήσει η εξυπηρέτηση των στενών, ακόμη και μια - δυο φορές που γίνεται τώρα τη βδομάδα, γιατί δε θα αντέξει άλλο το φορτηγάκι», είπε ο αντιδήμαρχος, που περιγράφοντας την κατάσταση επεσήμανε ότι το όχημα είναι χωρίς ανατροπή και χρειάζονται «χέρια» για τη μεταφόρτωση των σκουπιδιών, περιορίζοντας έτσι το χρόνο που συγκεντρώνει απορρίμματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey