Ολοκληρώθηκε το διακρατικό ελληνοϊταλικό Συνέδριο Αρχαιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη

Συμπέρασμα: Δύο Χώρες, μία Ιστορία…

10/07/2012 - 16:02

Ο πολιτισμός της Λέσβου στάθηκε τις τελευταίες ημέρες η αφορμή να ανακαλύψουν Ιταλοί αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες τις κοινές ιστορικές ρίζες συγκεκριμένων περιοχών της πατρίδας τους με το βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου βρέθηκαν.

Ο πολιτισμός της Λέσβου στάθηκε τις τελευταίες ημέρες η αφορμή να ανακαλύψουν Ιταλοί αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες τις κοινές ιστορικές ρίζες συγκεκριμένων περιοχών της πατρίδας τους με το βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου βρέθηκαν. Κατά το Συνέδριο για την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Κληρονομιά που έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και στη διάρκεια όλων των επισκέψεων που πραγματοποίησαν οι προσκεκλημένοι σύνεδροι από τη γείτονα χώρα της Μεσογείου μέχρι και χτες, οι προβλέψεις φαίνεται πως επαληθεύτηκαν. Η διοργάνωση αποτέλεσε όντως μια γέφυρα επικοινωνίας, ενώ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Συνέδριο, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Δύο Χώρες, μία Ιστορία;», πραγματοποίησαν η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Mediterraneo της Καλαβρίας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πόλη και Περιβάλλον» των Τμημάτων Κοινωνιολογίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και το Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, έχοντας ως στόχο να βοηθηθούν και να προβληθούν οι περιοχές ενδιαφέροντός τους και να διερευνηθεί το πώς μπορούν να προβληθούν καλύτερα οι εκατέρωθεν πολιτιστικοί χώροι.

Οι εργασίες του Συνεδρίου
Οι καθαυτές εργασίες του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, περιελάμβαναν έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες επισημάνθηκαν οι κοινοί προβληματισμοί μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στο θέμα της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανταλλάχθηκαν ιδέες και εμπειρίες μεταξύ επιστημόνων διαφόρων τομέων.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης ήταν μεταξύ όσων παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου. Στο σύντομο χαιρετισμό τους καλωσόρισαν τους συνέδρους από την Κάτω Ιταλία και τόνισαν τη συμβολή που αναμενόταν να έχει η συγκεκριμένη διοργάνωση στη σύσφιγξη των σχέσεων της Λέσβου με τις περιοχές και το λαό του συγκεκριμένου τμήματος της γειτονικής χώρας, χαρακτηρίζοντάς την εκτός άλλων ως ένα αναπτυξιακό μέσο εξόδου από την κρίση.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν η διευθύντρια της 14ης ΕΒΑ και αναπληρώτρια διευθύντρια της Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά και πρώην διευθυντής του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, Έκτορ Ουίλλιαμς, γνωστός στη Λέσβο για τις ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει στο Κάστρο της Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος, οι επίτιμες έφοροι Αρχαιοτήτων Όλγα Φιλανιώτου, Λίλλιαν Αχειλαρά και Αγλαΐα Αρχοντίδου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών και ακαδημαϊκών φορέων της Καλαβρίας και της Σικελίας. Ο κ. Βουνάτσος φιλοξένησε μάλιστα τους συνέδρους στο γραφείο του, αλλά και στα Τσαμάκια, όπου τους παρέθεσε δεξίωση, ενώ τη φιλοξενία τους προσέφεραν και το Επιμελητήριο Λέσβου και το Οινοποιείο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου».

«Έμειναν ενθουσιασμένοι»
Στο πλαίσιο της διαμονής τους, οι Ιταλοί σύνεδροι ξεναγήθηκαν επιπλέον από στελέχη τής Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, σε μια σειρά σημαντικών μνημείων, μουσείων και άλλων τοποθεσιών του νησιού. Μεταξύ αυτών, οι χώροι του προϊστορικού οικισμού της Θερμής, το Αρχαίο Θέατρο και το Κάστρο της Μυτιλήνης, τα οικόπεδα που εντάσσονται στο έργο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της πόλης, τα Μέσσα, η Κλοπεδή, το Κάστρο του Μολύβου, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή και διευθυντή του φορέα, Νίκο Ζούρο, επίσκεψη με την οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί χτες η διαμονή τους στη Λέσβο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο «Ε» η κ. Λούπου, ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκβαση του Συνεδρίου (τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την Κ΄ ΕΠΚΑ), επιθυμία των Ιταλών είναι να επισκεφτούν και πάλι το νησί.

«Ο απολογισμός των ημερών ήταν, όπως εκφράστηκε απ’ όλες τις πλευρές, πως επρόκειτο για ένα συνέδριο υποδειγματικό στη διοργάνωσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. «Όλοι οι σύνεδροι έμειναν ενθουσιασμένοι, τόσο από τις εργασίες του Συνεδρίου, την επιστημονική σοβαρότητα και το επίπεδο των εισηγήσεων, από τον πλούτο των αρχαιολογικών πληροφοριών που προέκυψαν, όσο και από τις ξεναγήσεις που τους έγιναν. Διαπίστωσαν πως έχουμε πάρα πολλά κοινά μνημεία, πως ο ένας χώρος αποτελεί συνέχεια του άλλου, αφού μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας είναι κοινό, και ενθουσιάστηκαν από το φυσικό πλούτο της Λέσβου. Αισθάνθηκαν, όπως μας είπαν, πως ήρθαν πιο κοντά και πως δημιούργησαν ισχυρές φιλίες, που θα αποδώσουν στον τόπο για την έρευνα της ιστορίας του, αφού ήδη προτάθηκε την ερχόμενη χρονιά να κάνουμε ένα δεύτερο από κοινού συνέδριο, στο οποίο θα συνδέουμε τη Μυτιλήνη με την Καλαβρία, την Ελέα, τη Μασσαλία και τη Φώκαια.»



Αδελφοποίηση του ΦΟΜ και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, με τον ιταλικό σύλλογο Circolo Apodiaffazzi
Έρχονται πιο κοντά

Ξεχωριστή εκδήλωση του πενθημέρου ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και που αφορούσε στην αδελφοποίηση του ιταλικού συλλόγου «Circolo Apodiaffazzi», με τα δύο πολιτιστικά σωματεία της Λέσβου ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» και «Αναγνωστήριο Αγιάσου».

Από αριστερά προς δεξιά: Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Κλεάνθης Κορομηλάς, ο πρόεδρος του Circolo Apodiaffazzi Καρμέλο Νουσέρα και ο πρόεδρος του ΦΟΜ Περικλής Μαυρογιάννης, κατά την αδελφοποίηση των τριών πολιτιστικών σωματείων

Μέλη και των δύο τοπικών Συλλόγων παρευρέθηκαν στους χώρους του Μουσείου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υπογραφή της συμφωνίας αυτής και για τις δύο πλευρές, ελληνική και ιταλική, αφού εγκαινιάζεται ουσιαστικά μια πολιτιστική συνεργασία των τριών συμβαλλόμενων σωματείων. Αυτό τόνισαν εξάλλου οι πρόεδροι των δύο λεσβιακών σωματείων, Περικλής Μαυρογιάννης και Κλεάνθης Κορομηλάς αντίστοιχα, αλλά και ο πρόεδρος του ιταλικού συλλόγου, Καρμέλο Νουσέρα, που μίλησε για τις δραστηριότητες του φορέα που εκπροσωπούσε κι εξέφρασε τις σκέψεις και τις ιδέες του για τους σκοπούς που πρέπει να υπηρετήσει μια πολιτιστική αδελφοποίηση, καλησπερίζοντας μάλιστα στα ελληνικά τους παρευρισκομένους. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν μεταξύ τους αναμνηστικά δώρα και στη συνέχεια απόλαυσαν από κοινού το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για τη βραδιά σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και μέλη του χορευτικού του.

Ο πρόεδρος του ιταλικού συλλόγου προσκάλεσε, μάλιστα, τους Λέσβιους ομολόγους του στην περιοχή του, ώστε να διοργανωθεί κι εκεί αντίστοιχη εκδήλωση.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Αποκατάσταση Αρχαιολογικών Χώρων - Ο ανθρώπινος παράγοντας», με επιστημονικά υπευθύνους την κ. Λούπου και τον αρχαιολόγο της Κ΄ ΕΠΚΑ Γιάννη Κουρτζέλλη, καθώς και η φωτογραφική έκθεση της Ανθούλας Βαμβουρέλλη με θέμα «Μεγάλη Ελλάδα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey