ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής: «Έγινε δεκτό το 90% των προτάσεων» υποστηρίζει ο Δήμος, «δεν ικανοποιούνται βασικές αναπτυξιακές ανάγκες» αντιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι

Έρχεται νέα «μάχη»;

10/07/2012 - 15:39

Η εκ νέου γνωμοδότηση της δεύτερης φάσης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Καλλονής συζητιέται την Τετάρτη το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

Η εκ νέου γνωμοδότηση της δεύτερης φάσης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Καλλονής συζητιέται την Τετάρτη το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Και παρ’ ότι απ’ την πλευρά του Δήμου εκφράζεται η άποψη πως ο μελετητής έχει λάβει υπόψη του το σύνολο σχεδόν των προτάσεων-παρατηρήσεων που κατατέθηκαν, άμεσα ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν διορθωθεί προς το βέλτιστο κρίσιμα θέματα, που «εγκλωβίζουν» σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού την ανάπτυξη της περιοχής. Ψέγουν δε το Δήμο, γιατί φέρνει εσπευσμένως το θέμα προς συζήτηση και δεν αφήνει χρονικό περιθώριο μερικών ακόμη ημερών για να εξετάσει η τοπική κοινωνία της Καλλονής το σύνολο των αλλαγών που έγιναν.

Η έγκριση της β΄ φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής, μετά από μία περιπετειώδη και πολύωρη συνεδρίαση στα τέλη Μαρτίου, η οποία ανέδειξε τις εντονότατες αντιρρήσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής στον όλο σχεδιασμό, απορρίφθηκε μετά από προσφυγές, για τυπικούς λόγους. Έτσι, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου προς το αρμόδιο συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το οποίο και θα αποφασίσει επί του ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής - του πρώτου που ολοκληρώνεται σε επίπεδο Λέσβου -, η χωροταξική μελέτη θα ξανασυζητηθεί.

Το «διακύβευμα» της συνεδρίασης είναι αν οι αλλαγές που έγιναν απ’ το μελετητή, ανταποκρίνονται στις εντός των νόμιμων ορίων αποδεκτές υποδείξεις, απαιτήσεις, επιθυμίες, προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως αυτές είχαν εκφραστεί απ’ τους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, αλλά κυρίως απ’ το ΤΕΕ και τοπικές υπηρεσίες, όπως οι Εφορείες Αρχαιοτήτων. Γιατί ζητούμενο απ’ το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο τού ΣΧΟΟΑΠ, είναι με τη θεσμοθέτησή του να συμβάλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής, κι όχι να υποθηκεύσει το μέλλον της.

90% δεκτές
Αντίγραφο απ’ το τροποποιημένο ΣΧΟΟΑΠ έφτασε πριν από λίγες μέρες στο Δήμο Λέσβου, και ήδη έχει γίνει επεξεργασία του από στελέχη της δημοτικής αρχής. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, ο οποίος και θα εισηγηθεί το θέμα, μας είπε πως μεγάλο μέρος, εκτιμά το 90% των προτάσεων που έγιναν, έχουν περιληφθεί απ’ το μελετητή. «Από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας, επιδιώξαμε να υπάρξει αυτό που δεν έγινε όπως θα έπρεπε στην πρώτη φάση, μια ουσιαστική δηλαδή διαβούλευση μεταξύ μελετητών και τοπικών φορέων», ανέφερε ο κ. Βατός, που προσέθεσε πως στο πλαίσιο αυτή της βούλησης, ζητήθηκε από τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες της Δ.Ε. Καλλονής, αλλά και από τοπικούς φορείς, να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το προτεινόμενο πλαίσιο παρεμβάσεων της μελέτης, και οι γνωμοδοτήσεις αυτές διαβιβάστηκαν στον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας Αλέξανδρο Πανταζή.

«Όπως αναφέρω και στην εισήγησή μου, οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις των γνωμοδοτήσεων ενσωματώθηκαν στη μελέτη και εξαιρέθηκαν μόνο εκείνες που είτε αντιβαίνουν στην ισχύουσα νομοθεσία είτε δε συνάδουν με το πνεύμα και τις αρχές της μελέτης και του σχεδιασμού της βιώσιμης χωροταξικής και οικιστικής ανάπτυξης», υποστήριξε ο κ. Βατός, σημειώνοντας πως «άλλωστε η τελική απόφαση για το σχεδιασμό δεν είναι υπόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδοτεί επί του ΣΧΟΟΑΠ».


Ερωτηματικά για την εσπευσμένη συζήτηση του θέματος
Προστασία στον τοπικό πλούτο

Στην προηγούμενη συνεδρίαση για το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής, παρέστη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, και ο ιδιώτης πολιτικός μηχανικός απ’ την Καλλονή Αντώνης Γώγος, παρουσιάζοντας τις θέσεις τού ΤΕΕ για το θέμα. Χθες, κι εν όψει του προγραμματισμού της συνεδρίασης της Τετάρτης, όπου και θα συζητηθεί εκ νέου η έγκριση της β΄ φάσης, ο κ. Γώγος σχολίασε πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, ώστε η τοπική κοινωνία να εξετάσει τις αλλαγές που περιέλαβε ο μελετητής.

«Πιστεύω ότι αν η συζήτηση γινόταν μετά από δυο βδομάδες, θα είχαν τα τοπικά συμβούλια, αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής, όπως και όλοι οι συνάδελφοι, τη δυνατότητα να μελετήσουν τα νέα δεδομένα», παρατήρησε ο κ. Γώγος.

Ο ίδιος, έχοντας πριν από δυο μέρες προμηθευτεί απ’ το Δήμο σχέδιο επί της αναμορφωμένης μελέτης, επεσήμανε ότι επί της ουσίας διαπιστώνει πως δεν έχουν γίνει κάποιες κρίσιμες αλλαγές. Ενδεικτικά ανέφερε πως δε φαίνεται κατ’ αρχάς να προστατεύονται οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες που βρίσκονται μέσα στους οικισμούς, ή μονάδες χαμηλής όχλησης (ξυλουργεία, μαρμαράδικα κ.λπ.) που βρίσκονται στην αγροτική ζώνη. Ακόμη εκτιμά πως θα έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη επέκταση των οικισμών, όπως και επέκταση της βιομηχανικής ζώνης.

«Ο όλος σχεδιασμός θα πρέπει να προστατεύει τον τοπικό πλούτο σε όλα τα επίπεδα και σε καμμία περίπτωση να μην αναγκάζει παραγωγικές μονάδες της περιοχής, μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει, να απομακρυνθούν σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey