Το Δίκτυο Κοινοτήτων θέτει αναγκαίες προϋποθέσεις στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων

Όχι σε ένα αδειανό πουκάμισο…

07/07/2012 - 14:09

Ικανές, αναγκαίες και απαιτητές προϋποθέσεις για να αποκτήσει περιεχόμενο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο στα τοπικά συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου, θέτει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης στην Καλλονή.

Ικανές, αναγκαίες και απαιτητές προϋποθέσεις για να αποκτήσει περιεχόμενο η εκχώρηση αρμοδιοτήτων απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο στα τοπικά συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου, θέτει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης στην Καλλονή. Το Δίκτυο, απαντώντας στο κείμενο εργασίας-πρόσκληση του δημάρχου Λέσβου για τις αρμοδιότητες που θα αποφασιστεί να εκχωρηθούν στα χωριά, επισημαίνει ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν όσα ήδη έπρεπε να εφαρμόζονται και προβλέπονται θεσμικά. Μόνο έτσι οι πρόεδροι θα εμπιστευτούν τη θετική πρόθεση του Δημήτρη Βουνάτσου και του Δημοτικού Συμβουλίου και δε θα μείνει ένα πουκάμισο αδειανό το «πακέτο» των νέων αρμοδιοτήτων που επίκειται να αποφασιστεί να τους εκχωρηθούν.

Πριν προχωρήσουν στην αποδοχή των πρόσθετων αρμοδιοτήτων, οι πρόεδροι ζητούν μεταξύ άλλων να ψηφιστεί ο Κανονισμός Λειτουργίας των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και να τηρηθούν συγκεκριμένα άρθρα του «Καλλικράτη» (π.χ. εκείνα που αφορούν στον καθορισμό του ανώτατου ύψους του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, στην εκπόνηση πενταετούς τεχνικού επιχειρησιακού προγράμματος με εξειδίκευση κατ’ έτος σε ετήσιο πρόγραμμα δράσης και ετήσιο προϋπολογισμό, στον καθορισμό της κατανομής των πόρων που αφορούν στις δημοτικές ενότητες, στην απόδοση της πάγιας προκαταβολής κ.ά.).

Τα ελάχιστα…
Το Δίκτυο υποστηρίζει πως αυτά που προβλέπονται και δεν εφαρμόζονται, είναι τα ελάχιστα για να λειτουργήσουν κι εκτιμούν ότι κάθε πρόσθετη αρμοδιότητα, όπως αυτές αναφέρονται στο κείμενο του κ. Δημάρχου, «θα είναι κενή περιεχομένου». Σημειώνουν δε πως κάθε πρόσθετη αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από τα ανάλογα «εργαλεία» άσκησής της. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, μόνο κατ’ όνομα, χωρίς την ενδυνάμωση των τοπικών συμβουλίων, δε θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, αντιθέτως θα τους προσθέσει επιπλέον βάρη σε αυτά που ήδη έχουν και ασθμαίνουν, και «πελαγοδρομούν» για να ανταποκριθούν, όπως λέει το Δίκτυο.

Τέλος, οι πρόεδροι θεωρούν ότι κατά τη συνάντηση του δημάρχου με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, η παρουσία εκπρόσωπων του Δικτύου Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων θα ενισχύσει την προσπάθεια του κ. Βουνάτσου στην παρουσίαση των προβλημάτων που απορρέουν από τη δημιουργία ενός δήμου στη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey