«Δύο χώρες - Μία Ιστορία;»

06/07/2012 - 15:26

Με μια ξενάγηση στον προϊστορικό οικισμό της Θερμής ξεκίνησε χτες το πρωί το πρόγραμμα του Διακρατικού Συνεδρίου «Δύο χώρες - Μία Ιστορία;», που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη από αρχαιολογικούς, πανεπιστημιακούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Λέσβου και της Ιταλίας.

Με μια ξενάγηση στον προϊστορικό οικισμό της Θερμής ξεκίνησε χτες το πρωί το πρόγραμμα του Διακρατικού Συνεδρίου «Δύο χώρες - Μία Ιστορία;», που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη από αρχαιολογικούς, πανεπιστημιακούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Λέσβου και της Ιταλίας. Η χτεσινή επίσκεψη σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 6 και αύριο Σάββατο 7 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Συνολικά 16 επισκέψεις σε τοποθεσίες και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και δύο εκθέσεις, θα αποτελέσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου.

Οι εταίροι επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου που θα βρεθούν στη Λέσβο από την Καλαβρία και τη Σικελία, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και σε μουσεία του νησιού, ώστε να αποκομίσουν μια συνολική εικόνα για την ιστορία του και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δείγματά της.

Οι ξεναγήσεις
Εκτός από την ξενάγηση στην προϊστορική Θερμή, χτες οι Ιταλοί σύνεδροι επρόκειτο να επισκεφτούν επίσης το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης, τα οικόπεδα που πρόκειται να ενοποιηθούν στο πλαίσιο του αντίστοιχου έργου που αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους της Μυτιλήνης, στις ρωμαϊκές βίλες που βρίσκονται στο οικόπεδο Ηλιάδη και μπροστά από το 8ο Δημοτικό Σχολείο, την Οικία Μενάνδρου και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα έβλεπαν την περιοδική έκθεση του Λούκουλου, τα ψηφιδωτά του Μενάνδρου, καθώς και τις αίθουσες ψηφιδωτών Γραμμή και Αγήνορος. Το απόγευμα, το πρόγραμμά τους περιελάμβανε επίσκεψη στο Κάστρο της Μυτιλήνης, όπου, όπως και σε όλους τους παραπάνω χώρους, θα τους ξεναγούσαν αρχαιολόγοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μέσσων και αυτός της Κλοπεδής, το Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου και ο ίδιος ο παραδοσιακός οικισμός, θα είναι τα σημεία ξενάγησης των συνέδρων την Κυριακή. Στο Μόλυβο θα τους υποδεχτεί ο Φορέας Τουρισμού, ενώ την ξενάγησή τους στους διάφορους χώρους θα κάνουν και πάλι αρχαιολόγοι του τόπου, καθώς και η ίδια η κ. Λούπου.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου θα κλείσουν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου με μια επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι και ξενάγηση από το διευθυντή του Μουσείου, αναπληρωτή καθηγητή Νίκο Ζούρο.

Και οι άλλες εκδηλώσεις
Αύριο Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Αποκατάσταση Αρχαιολογικών Χώρων - Ο ανθρώπινος παράγοντας», με επιστημονικά υπεύθυνους τη διευθύντρια της 14ης ΕΒΑ και αναπληρώτρια διευθύντρια της Κ΄ ΕΠΚΑ, Αθηνά - Χριστιάνα Λούπου, και τον αρχαιολόγο τής Κ΄ ΕΠΚΑ Γιάννη Κουρτζέλλη. Το δημιουργικό κομμάτι της έκθεσης έχει αναλάβει η γραφίστρια της 14ης ΕΒΑ Φένια Κριαρά, την επιλογή υλικού η υπάλληλος της Κ΄ ΕΠΚΑ Μάρθα Αραβανοπούλου και τη φωτογράφηση η Νάγια Βακλατζή. Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί και η φωτογραφική έκθεση της Ανθούλας Βαμβουρέλλη με θέμα «Μεγάλη Ελλάδα».

Θα ακολουθήσει, στις 8 το βράδυ, η υπογραφή της συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου «Circolo Apodiaffazzi» και των δύο συλλόγων του Δήμου Λέσβου ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» και Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Ειδικά για το ΦΟΜ, η συμφωνία υπογράφεται με την ευκαιρία της 35ετίας του Ομίλου και ως ένδειξη κοινών στόχων, συνεργασίας, προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey