Θεματική η φετινή Έκθεση Κεραμικής στο Μανταμάδο

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής

05/07/2012 - 15:50

Σε διαφορετικό, πιο οργανωμένο πλαίσιο και με τη μορφή ενός Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής, θα πραγματοποιηθεί η φετινή Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, που θα ξεκινήσει αρχές Αυγούστου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου.

Σε διαφορετικό, πιο οργανωμένο πλαίσιο και με τη μορφή ενός Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής, θα πραγματοποιηθεί η φετινή Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, που θα ξεκινήσει αρχές Αυγούστου στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Μέσω του προγράμματος «Cerameus» στο οποίο έχει ενταχθεί, στη Λέσβο θα πάρουν μέρος συνολικά 75 κεραμίστες από την Κύπρο, την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου, που θα εκθέσουν από κοινού και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνικές.

Μπορεί η περσινή Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής να έγινε μετά από αρκετή αβεβαιότητα, αφού ο «Καλλικράτης» ταρακούνησε προσωρινά τα θεμέλια του σημαντικού αυτού για τη Λέσβο θεσμού, φέτος ωστόσο έχουν μπει πλέον πιο σταθερές βάσεις, που θα συμβάλουν μάλιστα στην προώθηση του θεσμού και την καλύτερη προβολή του νησιού.

Με προϋπολογισμό 518 χιλ. ευρώ και διετή διάρκεια, το διασυνοριακό πολιτιστικό πρόγραμμα «Cerameus» που υλοποιείται στο πλαίσιο του «Interreg Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013», αφορά στην τέχνη της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής, ως την παλαιότερη ίσως παραδοσιακή μορφή τέχνης στον αιγαιακό χώρο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι συναντήσεις μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων Δήμων - Λάρνακας (Κύπρος), Μινώα Πεδιάδας (Κρήτης) και Λέσβου - που πραγματοποιούνται από το περασμένο φθινόπωρο, αφορούσαν εκτός άλλων και στη διοργάνωση ενός «Ετήσιου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου», το οποίο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα 16 χρόνια με την αντίστοιχη έκθεση, θα γινόταν στο Πολύκεντρο Μανταμάδου.

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις
Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές μέχρι και τα τέλη Αυγούστου θα βρεθούν στη Λέσβο συνολικά 75 κεραμίστες από την Κύπρο, την Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου, ώστε να εκθέσουν τα έργα τους. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι κεραμίστες του νησιού, που σε μεγάλο αριθμό έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Έκθεση.

Μέσω του προγράμματος, το Πολύκεντρο Μανταμάδου θα εξοπλιστεί με νέα οπτικοακουστικά, ηχητικά και κλιματιστικά συστήματα, καθώς και με νέες προθήκες για την έκθεση των κεραμικών δημιουργιών. Παράλληλα με την τελευταία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί και μια σειρά επιπλέον δράσεων, που θα περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο κεραμικής με συμμετοχή κεραμιστών και σχετικές διαλέξεις, στο Πετρί, εργαστήριο γνωριμίας με την κεραμική για παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα Γ΄ ηλικίας, καθώς και προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα την κεραμική τέχνη και ημέρα γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μανταμάδου, Δημήτρη Ζαφειρίου, η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή, αλλά και για όλο το νησί.

«Πέρυσι η Έκθεση είχε γίνει εν τάχει και με πενιχρά έσοδα, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί», λέει ο ίδιος. «Φέτος θεωρώ πως θα έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού θα έχουμε επισκέπτες από όλα τα νησιά και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους και μεγαλύτερη προβολή της κεραμικής τέχνης και της Λέσβου.»

Για το πρόγραμμα
Η Έκθεση θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μέρες. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής, κάτι που σημαίνει πως και του χρόνου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχο φεστιβάλ στο Μανταμάδο.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οι εταίροι τού «Cerameus» πρόκειται να συναντηθούν στη Λάρνακα της Κύπρου, ώστε να συζητήσουν τις περαιτέρω δράσεις του προγράμματος. Θυμίζουμε πως στις τελευταίες περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία ενός επίσημου προτύπου τυποποίησης και πιστοποίησης καλλιτεχνικών εργαστηρίων παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και κεραμικής και η δημιουργία σήματος για το «Πιστοποιημένο Χειροποίητο Κεραμικό Αιγαίου», καθώς και η δημιουργία μιας φορητής έκθεσης κεραμικής, που θα ταξιδεύει σε όλη την αιγαιακή ζώνη, για να προβάλλει το «Παραδοσιακό Χειροποίητο Κεραμικό του Αιγαίου». Προβλέπεται, τέλος, η κατασκευή και πιλοτική λειτουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Παραδοσιακής Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής, που θα περιγράφει και θα παρουσιάζει τα κεραμικά των εταίρων και θα δίνει τη δυνατότητα για πωλήσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey