Μετά από καταγγελίες για ελλείμματα και… γέφυρες που έπεσαν, ξεκινούν σήμερα έλεγχοι από την Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου

Διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Λέσβου!

04/07/2012 - 15:24

Καταγγελίες που το Υπουργείο Οικονομικών κεντρικά αξιολόγησε πως χρήζουν άμεσης και ενδελεχούς διερεύνησης, στέλνουν από σήμερα στελέχη της Οικονομικής Επιθεώρησης Βορείου Αιγαίου στο Δήμο Λέσβου για διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος ξεκινά απ’ την Ερεσό, την Πέτρα και τον Παπάδο και θα συνεχιστεί σε Καλλονή και Μανταμάδο.

Καταγγελίες που το Υπουργείο Οικονομικών κεντρικά αξιολόγησε πως χρήζουν άμεσης και ενδελεχούς διερεύνησης, στέλνουν από σήμερα στελέχη της Οικονομικής Επιθεώρησης Βορείου Αιγαίου στο Δήμο Λέσβου για διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος ξεκινά απ’ την Ερεσό, την Πέτρα και τον Παπάδο και θα συνεχιστεί σε Καλλονή και Μανταμάδο. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε ελλείμματα και προβληματικά έργα, όπως για παράδειγμα μια γέφυρα που χρυσοπληρώθηκε από πρώην δήμο, αλλά έγινε χωρίς μελέτη, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να πέσει, λίγο καιρό μετά την κατασκευή της, στην πρώτη ισχυρή νεροποντή.

Ήδη απ’ την προηγούμενη βδομάδα θυμίζουμε πως, σε συνέχεια παρέμβασης που υπήρξε απ’ την πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας, ξεκίνησε διαχειριστικός έλεγχος για ελλείμματα που εντοπίστηκαν σε νομικά πρόσωπα, πρώην παιδικούς σταθμούς. Όμως, όπως μας είπε χθες ο οικονομικός επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου Βαγγέλης Μάκρας, «σε λίγες ώρες ξεκινάμε διαχειριστικό έλεγχο και στο Δήμο Λέσβου, κατόπιν εντολών που έχουμε από κεντρικά και αφορούν σε διάφορες καταγγελίες ιδιωτών, ή και εργαζομένων που για παράδειγμα δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ τους γιατί οι δήμοι δεν είχαν αποδώσει τις εισφορές που έπρεπε».

Παράλληλα ο έλεγχος
Ο κ. Μάκρας επεσήμανε πως κάποιες απ’ τις καταγγελίες που τώρα θα ελεγχθούν, έχουν υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά χρειάστηκε να αξιολογηθούν πρώτα από την αρμόδια επιτροπή πριν δοθεί η εντολή στην περιφερειακή υπηρεσία. Υπάρχουν όμως και κάποιες καινούργιες καταγγελίες, που αφορούν σε πρώην δήμους, όπως για παράδειγμα αυτές που προέκυψαν μετά τη φωτιά στο δημοτικό ακίνητο πέρυσι στο Μανταμάδο και αφορούν σε τιμολόγια προμηθευτών, τα οποία κάηκαν και θα πρέπει να βρεθεί τώρα τρόπος να εξοφληθούν.

«Όσες εντολές έχουμε για παλιές και καινούργιες καταγγελίες θα τις ελέγξουμε, ξεκινώντας απ’ αυτές που αφορούν στους πρώην Δήμους Ερεσού - Αντίσσης, Πέτρας και Γέρας, αναζητώντας επί τόπου τα αρχεία τους», προσέθεσε ο οικονομικός επιθεωρητής. Ο κ. Μάκρας ανέφερε ακόμη πως προφορικά έχει ενημερωθεί για καταγγελίες που αφορούν στους πρώην Δήμους Καλλονής και Μανταμάδου, για τους οποίους θα ξεκινήσει ο έλεγχος μόλις έρθουν οι σχετικές εντολές.

Σημείωσε ακόμη πως για όσο διάστημα διαρκεί ο έλεγχος, που όλα δείχνουν πως θα είναι πολύμηνος μέχρι να καταλήξει σε πόρισμα για όλα τα καταγγελλόμενα, ο Δήμος Λέσβου και οι οικονομικές του υπηρεσίες δε θα επηρεαστούν, δε θα διακόψουν τις συναλλαγές τους, αλλά θα λειτουργούν κανονικά. «Πρόκειται για μια ογκώδη δουλειά, που δεν τελειώνει μέσα σε λίγες μέρες», επεσήμανε, τονίζοντας πως ήδη τέτοιος διαχειριστικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί απ’ την υπηρεσία στο Μουσείο Tériade, αλλά και στον πρώην Δήμο Ομηρούπολης στη Χίο, ενώ είναι σε εξέλιξη για έναν παιδικό σταθμό του ίδιου πρώην Δήμου.

Γιατί δεν καταλογίστηκαν;
Μία ακόμη επισήμανση που έγινε απ’ τον οικονομικό επιθεωρητή, αφορά στη διαφορά μεταξύ των καταγγελιών για ελλείμματα και αυτών για προβλήματα σε έργα ή για τη μη καταβολή εισφορών απ’ τους ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων για το εφάπαξ υπαλλήλων.

«Ό,τι αφορούσε σε ταμειακό έλλειμμα, αφού διαπιστώθηκε κατά την παραλαβή απ’ τον καινούργιο φορέα, θα έπρεπε μέσα σε 48 ώρες να καταλογιστεί από όποιον το παρέλαβε. Αυτό ισχύει, και αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει με την προκαταρκτική έρευνα που αφορούσε στα οικονομικά δεδομένα κάθε πρώην δήμου ή κάθε καταργηθέντος νομικού προσώπου», υποστήριξε ο κ. Μάκρας, που δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει απόδοση ευθυνών όχι μόνο για όσους δημιούργησαν τα ελλείμματα, αλλά και για όσους δεν έκαναν άμεσες ενέργειες όταν τα εντόπισαν, για τον καταλογισμό τους.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει το διαχειριστικό έλεγχο στον καθολικό διάδοχο όλων των πρώην δήμων, το Δήμο Λέσβου, είναι ο καταλογισμός των οφειλομένων σε όσους αποδειχθεί ότι ευθύνονται. Παράλληλα με τη βεβαίωση των οφειλών στη ΔΟΥ και τις διοικητικές κυρώσεις, όπου εξακριβωθούν ως αληθείς οι καταγγελίες, θα υπάρξει παραπομπή των φακέλων και στη Δικαιοσύνη, για τη διερεύνηση και απόδοση και τυχόν ποινικών ευθυνών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey