Μειώνεται σε Μυτιλήνη και έξι δημοτικές ενότητες, ενώ αυξάνεται σε πέντε

Ενιαίος ΤΑΠ σ’ όλη τη Λέσβο

03/07/2012 - 15:24

Αποφάσεις με τις οποίες επιχειρείται να εκλείψουν οι διαφορές από χωριό σε χωριό και να υπάρξει ενιαία πολιτική απ’ την πλευρά του Δήμου απέναντι στους δημότες σε όλο το νησί, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο προχώρησε στον καθορισμό ενιαίου συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για όλη τη Λέσβο.

Αποφάσεις με τις οποίες επιχειρείται να εκλείψουν οι διαφορές από χωριό σε χωριό και να υπάρξει ενιαία πολιτική απ’ την πλευρά του Δήμου απέναντι στους δημότες σε όλο το νησί, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο προχώρησε στον καθορισμό ενιαίου συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για όλη τη Λέσβο, ενώ προσδιόρισε και μειωμένες τιμές για τις εκτός οικισμών περιοχές που δεν υπόκεινται σε αντικειμενικές αξίες. Όλες αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν οικονομικά τους δημότες, γιατί αναλόγως αυξομειώνουν - έστω και με μικροποσά της τάξης του ενός ευρώ για μια μέση κατοικία - τα τέλη που πληρώνουν με τους λογαριασμούς τής ΔΕΗ.

Σύμφωνα και με τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε τον καθορισμό ενιαίου συντελεστή ΤΑΠ για όλο το Δήμο Λέσβου σε 0,30‰. Μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, υπήρχαν περιοχές όπως ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης και ακόμη έξι δημοτικές ενότητες, που ο συντελεστής ήταν 0,35‰, πέντε δημοτικές ενότητες (Αγιάσου, Γέρας, Μανταμάδου, Πέτρας και Πολιχνίτου), που ήταν 0,25‰, και του Ευεργέτουλα, που ήταν και διατηρείται στα 0,30‰.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος με τα νέα δεδομένα κατεβαίνει ο συντελεστής στο 70% περίπου του νησιού, ενώ υπάρχουν και οι προαναφερόμενες περιοχές που ανεβαίνει. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρότειναν να υπάρξει ενιαίος συντελεστής της τάξης τού 0,25‰, ενώ η Οικονομική Υπηρεσία είχε εισηγηθεί ο ενιαίος συντελεστής ΤΑΠ να είναι 0,35‰.

Απαλλαγές
Η Οικονομική Επιτροπή ακόμη αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απαλλαγή από την επιβολή των τελών καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ των εξωστών (μπαλκόνια) των ημιτελών και των ερειπωμένων κτισμάτων, όπως και την απαλλαγή από την επιβολή τού ΤΑΠ στους κοινόχρηστους χώρους των κτηρίων (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες κ.λπ.), με την προϋπόθεση ύπαρξης πράξης σύστασης ακινήτου (σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο). Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συνυπολογίζεται η συνολική επιφάνειά τους (μετά τυχόν κλιμακοστασίου και λοιπών παρόμοιων χώρων) μειωμένη κατά ποσοστό 10% στην περίπτωση που περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι.

Μείωση στα εκτός
Μια ακόμη απόφαση του Δήμου αφορά στον καθορισμών των αξιών ακινήτων πάνω στο νησί, σε περιοχές εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Όπως μας είπε ο κ. Κατράνης, σύμφωνα με εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, που βασίστηκε και σε μελέτη-πρόταση την οποία υπέβαλε ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Γιώργος Γαλέτσας, αποφασίστηκε μείωση όλων των συντελεστών κατά 10 μονάδες. Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δημότες λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως συνέχισε ο αντιδήμαρχος, και στις πέντε ζώνες στις οποίες χωρίζονται οι εκτός οικισμών περιοχές, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν καθορισμένες αντικειμενικές αξίες, οι υπολογισμοί των τελών θα γίνονται με μειωμένους συντελεστές.


Και Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων… παντού

Ομοίως στην ίδια πολιτική ενιαίας αντιμετώπισης των δημοτών, σύμφωνα και με τις επιταγές του «Καλλικράτη ΙΙ», ο Δήμος Λέσβου προχωρά για λόγους ισονομίας και ισότητας, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, στην επιβολή Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων σε όλο το νησί, με αρχή τον Ιανουάριο του 2013.

Το τέλος είναι της τάξης τού 0,5% (μέχρι το 2007 ήταν 2%) επί του μισθώματος κλίνης σε όλα τα καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, camping, bungalows, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενώνες κ.λπ.) και εισπράττεται απ’ τους ιδιοκτήτες τους για να αποδοθεί στη συνέχεια στο Δήμο.

Έως τώρα, Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων είχε επιβληθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου των πρώην Δήμων σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια Πλωμαρίου, Θερμής, Καλλονής, Ερεσού - Αντίσσης και Μυτιλήνης, στις περιοχές Πέτρα, Άναξο και Σκουτάρο του πρώην Δήμου Πέτρας, αλλά και σε Μήθυμνα, Βαφειό, Σκάλα Συκαμνιάς και Συκαμνιά του πρώην Δήμου Μήθυμνας. Ομοίως το ίδιο Τέλος ίσχυε έως και το 2007 στον πρώην Δήμο Πολιχνίτου και καταργήθηκε από το 2008 και μετά, για να επανέλθει, όπως και σε όλο το νησί, απ’ τον προσεχή Ιανουάριο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey