Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά η έκθεση «Το Αιγαίο μέσα από τα γραμματόσημα»

100 χρόνια απελευθέρωσης σε... 500 γραμματόσημα

29/06/2012 - 15:51

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια από τις μπατές του Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά, η έκθεση με θέμα «Το Αιγαίο μέσα από τα γραμματόσημα», που πραγματοποιούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική επικράτεια.

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια από τις μπατές του Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά, η έκθεση με θέμα «Το Αιγαίο μέσα από τα γραμματόσημα», που πραγματοποιούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική επικράτεια.

Η επετειακή αυτή έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στη Μυτιλήνη και στον ιστορικό αυτό χώρο του Παπάδου μέχρι και τις 15 Ιουλίου, είναι εξαιρετικά σημαντική κι ενδιαφέρουσα.

Η φιλοσοφία της έκθεσης
Παρόντες στην έκθεση το απόγευμα των εγκαινίων ήταν ο Β΄ διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αιγαίου των ΕΛΤΑ, Σπύρος Τσιλιγιάννης, ο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Μυτιλήνης, Βαγγέλης Σάκκης, και άλλα στελέχη του φορέα.

Ο ειδικός σύμβουλος των ΕΛΤΑ σε θέματα Φιλοτελισμού, Μωυσής Κωνσταντίνης, ήταν αυτός που εγκαινίασε την έκθεση και που ξενάγησε, στη συνέχεια, τους παρευρισκομένους στο χώρο της, εξηγώντας τη φιλοσοφία των ΕΛΤΑ που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για γραμματόσημα που έχουν εκδοθεί από τα ΕΛΤΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων και τα οποία έχουν ως θέμα τους διαφορετικές πτυχές των νησιών του Αιγαίου. Έτσι, σε 40 πλαίσια μεγάλου μεγέθους, ανά θεματική ενότητα φιλοξενούνται 500 περίπου γραμματόσημα που αφορούν στον τουρισμό, το περιβάλλον, την πολιτισμική ιστορία του κάθε νησιού (ειδικά για τη Λέσβο υπάρχουν γραμματόσημα που παρουσιάζουν τη Μυτιλήνη του Θεόφιλου), καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με την απελευθέρωση, όπως το θωρηκτό «Αβέρωφ». Κάθε πλαίσιο συνοδεύεται από λεπτομερείς εξηγήσεις που αφορούν στα γραμματόσημα που φιλοξενεί.


Ο χώρος της έκθεσης, όπου παρουσιάζονται τα 500 γραμματόσημα

Συμμετέχει και η ΦΕΛ
Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, με δύο εκθέματα και δύο επιπλέον δράσεις. Τα εκθέματα αναφέρονται αφενός στο ιστορικό ίδρυσης της Εταιρείας, στις εκδηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς και στο περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος», και αφετέρου στα τουρκικά γραμματόσημα μετά το 1912, αυτά που είχαν επισημανθεί με τις λέξεις «Ελληνική Κατοχή Μυτιλήνης», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν ελληνικά μέχρι να φτάσουν στα νησιά τα κανονικά ελληνικά γραμματόσημα από την Αθήνα.

Εκτός από τα εκθέματα, η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, παρουσίαση με θέμα «Ο πλανήτης Γη μέσα από τα γραμματόσημα», με τη συνεργασία του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ την Τρίτη 10 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα λειτουργήσει «Φιλοτελικό Εργαστήρι», για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

«Στόχος της έκθεσης είναι το να φανεί η συμβολή των γραμματοσήμων στην ανάδειξη όλων των πτυχών των νησιών του Αιγαίου και πώς αυτές προβάλλονται μέσα από το φιλοτελισμό», είπε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΦΕΛ, Μιχάλης Βαΐτης. «Παρουσιάζεται όλη η ιστορία του Αιγαίου και το πώς την έχουν δει τα ελληνικά γραμματόσημα, με σκοπό το να αναδείξει παράλληλα τη σημασία του Φιλοτελισμού, σε επίπεδο μορφωτικό και ψυχαγωγικό.»

Σημειώνεται πως μετά το Μουσείο Βρανά, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μούδρο, αφού έχει γίνει σχετική πρόσκληση στους αρμοδίους από το Δήμο Λήμνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey