Συνέδριο για την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Κληρονομιά Νησιών ΒΑ Αιγαίου, Καλαβρίας και Σικελίας

Λιθαράκι για γέφυρα επικοινωνίας…

28/06/2012 - 16:05

Μια δράση που θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με την Ιταλία, αναμένεται πως θα είναι το Διακρατικό Συνέδριο με θέμα την κοινή Ιστορία και τη διαχείριση και ανάδειξη των Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Μεγάλης Ελλάδας.

Μια δράση που θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με την Ιταλία, αναμένεται πως θα είναι το Διακρατικό Συνέδριο με θέμα την κοινή Ιστορία και τη διαχείριση και ανάδειξη των Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Μεγάλης Ελλάδας. Για δύο μέρες, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουλίου, μια σειρά από σημαντικούς αρχαιολόγους και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων θα μιλήσουν για θέματα που αφορούν στις περιοχές τους, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους απόψεις και ιδέες για το πώς μπορούν να αναδειχθούν καλύτερα οι εκατέρωθεν πολιτιστικοί πόροι.

Οι βάσεις για το συγκεκριμένο Συνέδριο τέθηκαν ήδη από τον περασμένο χειμώνα, μετά από επίσκεψη της προϊσταμένης τής Κ΄ ΕΠΚΑ και της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνας Λούπου, στην Ιταλία.

Οι παραπάνω δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων του Νομού ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Mediterraneo της Καλαβρίας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πόλη & Περιβάλλον» των Τμημάτων Κοινωνιολογίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου συνεργάζονται για το διήμερο που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη, έχοντας ως στόχο να βοηθηθούν και να προβληθούν οι περιοχές ενδιαφέροντός τους.

Οι συνεδρίες και οι εισηγητές
Τις εργασίες του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου, θα ανοίξουν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, η πρόεδρος της Ένωσης Φίλων της Αρχαίας Λέσβου, Όλγα Φιλανιώτου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νομού Λέσβου, Γεράσιμος Παυλογεωργάτος.

Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης

Μέσα στις δύο μέρες θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι συνεδρίες διαφορετικών θεματικών. Οι συνεδρίες της Παρασκευής θα αφορούν στη Διαχείριση των Μνημείων Ελλάδας και Ιταλίας, τον Πολιτιστικό Σχεδιασμό και την Οικονομική Διαχείριση, καθώς και παραδείγματα Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων και Γεωλογικής Κληρονομιάς. Εισηγητές θα είναι, εκτός άλλων, η διευθύντρια της 14ης ΕΒΑ και αναπληρώτρια διευθύντρια της Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά και πρώην διευθυντής του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, Έκτορ Ουίλλιαμς, γνωστός στη Λέσβο για τις ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει στο Κάστρο της Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Νικόλαος Ζούρος, οι επίτιμες έφοροι Αρχαιοτήτων Όλγα Φιλανιώτου, Λίλλιαν Αχειλαρά και Αγλαΐα Αρχοντίδου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών και ακαδημαϊκών φορέων της Καλαβρίας και της Σικελίας.

Οι συνεδρίες του Σαββάτου, αντίστοιχα, που θα αφορούν σε έργα Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων και Μεταβυζαντινών Μνημείων του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στη σημασία Μνημείων, Πόλεων και Λιμανιών των συγκεκριμένων περιοχών των δύο χωρών, θα έχουν ως εισηγητές αρχαιολόγους, μηχανικούς και συντηρητές τής Κ΄ ΕΠΚΑ και της 14ης ΕΒΑ, καθώς και καθηγητές της Ελλάδας και της Ιταλίας που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.



Η σημασία του Συνεδρίου
Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» η κ. Λούπου, εργασίες που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια μέσω των Β΄ και Γ΄ Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και τώρα με το ΕΣΠΑ, έχουν οδηγήσει στην οργάνωση και ανάδειξη πλήθους αρχαιολογικών χώρων στα νησιά αρμοδιότητας των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων.

«Είναι φυσικό αποτέλεσμα να θεωρείται λογική κατάληξη η διοργάνωση ενός συνεδρίου που θα αναδείξει τις εργασίες που έχουν γίνει και παράλληλα θα τις συγκρίνει με αντίστοιχες που έχουν γίνει σε τέσσερα μέρη της Ιταλίας, από το Βορρά έως το Νότο, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια απάντηση στο κύριο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του Συνεδρίου: “Δύο χώρες, μία Ιστορία;”», υποστηρίζει η ίδια. «Το επιστημονικό αυτό άνοιγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, συνδέει δύο χώρες με κοινή πολιτιστική κληρονομιά και αντίστοιχα προβλήματα, σε μεγάλο βαθμό, στη διαχείριση πολιτιστικών χώρων και θα χρησιμεύσει ως μια γέφυρα επικοινωνίας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey