Στον οικονομικό εισαγγελέα και στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης τα χρέη και τα δάνεια παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ της Λέσβου - Από χθες, έλεγχος στα ταμειακά ελλείμματα των παιδικών σταθμών Γέρας και Μυτιλήνης και ακολουθεί έλεγχος στην Καλλονή και την Πέτρα

Πού πήγαν τα λεφτά;

27/06/2012 - 15:40

Την αποκάλυψη πως έχει απευθυνθεί στον οικονομικό εισαγγελέα, αλλά και στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, έκανε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, μιλώντας σε συνάντηση με τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς.

Την αποκάλυψη πως έχει απευθυνθεί στον οικονομικό εισαγγελέα, αλλά και στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, έκανε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, μιλώντας σε συνάντηση με τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς. Όπως είπε, η ενέργειά της αποσκοπεί στο να πάρει ως πολιτική προϊσταμένη του φορέα απαντήσεις στο ερώτημα τι αφορούν τα χρέη που παρέλαβε και εξοφλεί ο Οργανισμός και αθροιστικά αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Εξ αιτίας, μάλιστα, αυτών των οφειλών, όπως επεσήμανε η ίδια, προκύπτει η ανάγκη για αυστηρές οικονομίες στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ του νησιού, όπως και η καταβολή εισφορών από τους γονείς, για να μην κηρύξει πτώχευση ο Οργανισμός. Από χθες, και σε συνέχεια των αναφορών της, ξεκίνησε απ’ την Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου έλεγχος στα ταμειακά ελλείμματα των νομικών προσώπων των παιδικών σταθμών των πρώην Δήμων Μυτιλήνης και Γέρας.

Μιλώντας τη Δευτέρα με τους γονείς των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, ανέφερε πως απευθύνθηκε εγγράφως στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή Λέανδρο Ρακιντζή, για θέματα που αφορούν στα οικονομικά δεδομένα των νομικών προσώπων που συγχωνεύτηκαν σε ένα, δημιουργώντας τον Οργανισμό του οποίου προεδρεύει. Η ίδια, που δε θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, είπε πως δεν μπορεί να κρίνει ή να ελέγξει τα στοιχεία που παρέλαβε, αλλά υπάρχουν θέματα τα οποία προκαλούν εντύπωση και θεωρεί πως ενδεχομένως χρήζουν περαιτέρω ελέγχου. Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί, δε θα προσέφευγε στα κεντρικά ελεγκτικά όργανα αν είχε γίνει ο έλεγχος που είχε ζητήσει απ’ τα τέλη του προηγούμενου χρόνου απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ).

Τα χρέη…
Ο Οργανισμός συγκροτήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο ως ενιαίο πρόσωπο όλων των νομικών προσώπων των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ και των άλλων προνοιακών φορέων των πρώην δήμων. Οι οφειλές παρελθόντων ετών που παρέλαβε ως χρέη προς τρίτους (κυρίως προμηθευτές), ανέρχονταν σε περίπου 713 χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα, υπήρχε ένα χρέος των παιδικών σταθμών της Μυτιλήνης προς τη ΔΕΥΑΜ, ύψους 60.000 ευρώ, αλλά και περίπου 250.000 ευρώ σε οφειλές από δικαστικές απαιτήσεις, ως επί το πλείστον για απλήρωτα ακόμη και απ’ το 2004 ενοίκια και τιμολόγια. Έως το τέλος τού 2011, όμως, κι ενώ συνεχιζόταν η παράδοση των ταμείων των καταργηθέντων νομικών προσώπων, προέκυψαν ταμειακά ελλείμματα σε τέσσερις φορείς, τους αρμόδιους για τους παιδικούς σταθμούς των πρώην Δήμων Καλλονής, Γέρας, Πέτρας και Μυτιλήνης.

Για αυτά τα ελλείμματα η κ. Αντωνέλλη ζήτησε εγγράφως απ’ την ΑΔΑ να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος όμως έως τώρα, παρ’ ότι υποβλήθηκε και αίτημα επίσπευσής του, με αφορμή την αδυναμία καταβολής εφάπαξ υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν, δεν έχει γίνει. Χρειάζεται να διευκρινιστεί πως ενώ υπήρχαν νομικά πρόσωπα που άφησαν μεγάλα χρέη, υπήρχαν και πολλά άλλα που ήταν ταμειακώς εν τάξει ή και άφησαν χρήματα στο νέο Οργανισμό, έχοντας τακτοποιημένες όλες τις υποχρεώσεις τους.


Η κ. Αντωνέλλη

… και τα δάνεια
Στην αναφορά προς τους κ.κ. Πεπόνη και Ρακιντζή, όμως, δεν αναφέρονται μόνο τα παραπάνω για τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και άλλα θέματα οικονομικού περιεχομένου, όπως τα δάνεια που πήραν το 2008 απ’ τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου τρία νομικά πρόσωπα του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού ύψους 850.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΑΠΗ είχε συνάψει δάνειο 250.000 ευρώ, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Παρέμβασης Μυτιλήνης 300.000 ευρώ και οι Παιδικοί Σταθμοί ακόμη 300.000 ευρώ. Αυτά τα τρία δάνεια εξυπηρετούνται απ’ τον καινούργιο Οργανισμό με δόσεις ύψους 15.000 ευρώ το μήνα και θα αποπληρωθούν μέσα στο 2013. Παρ’ ότι, όμως, ευρέως κυκλοφορεί πως για το δάνειο για τους παιδικούς σταθμούς είχαν μπει ως εγγύηση τα τροφεία, κάτι τέτοιο - όπως μας μεταφέρθηκε με απόλυτο τρόπο - δεν αναφέρεται στη σύμβαση.

Το ζητούμενο για το νέο Οργανισμό είναι να εξυγιάνει τα οικονομικά του, διαδικασία που παρουσιάζει δυσχέρειες όσο υπάρχουν «κενά» όπως τα ταμειακά ελλείμματα, ή υποχρεώσεις όπως η εξόφληση των δανείων και τα χρέη.

Για αυτό, λοιπόν, παράλληλα με τον περιορισμό των δαπανών του, την επιχορήγηση απ’ το Δήμο - που βαίνει μειούμενη λόγω της μείωσης των ΚΑΠ που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση - και τα τροφεία που εισπράττει, περιμένει και απάντηση στο ερώτημα πού πήγαν τα λεφτά.

Από χθες, την άκρη του μίτου για την απάντηση έχει πιάσει στέλεχος της Οικονομικής Επιθεώρησης Βορείου Αιγαίου, που σε συνέχεια της αναφοράς της κ. Αντωνέλλη ξεκίνησε το διαχειριστικό έλεγχο των καταργηθέντων νομικών προσώπων των παιδικών σταθμών Μυτιλήνης και Γέρας και θα ακολουθήσει έλεγχος για τα ταμειακά ελλείμματα στους παιδικούς σταθμούς Πέτρας και Καλλονής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey