Ιδιώτες και τράπεζες έχουν να λαμβάνουν απ’ το 1988 για απαλλοτριώσεις στην περιοχή τής ΕΠΟΜ!

Προσδοκούν στο «Πράσινο Ταμείο»

26/06/2012 - 15:33

«Παραθυράκι» που ανοίγει το «Πράσινο Ταμείο» στην πληρωμή οφειλών προς πολίτες για απαλλοτριώσεις χώρων πρασίνου, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Λέσβου προκειμένου να πληρώσει, με καθυστέρηση 24 ετών, κι ενώ έχουν τελεσιδικήσει οι αγωγές των ενδιαφερομένων, μέρος των χρεών του πρώην Δήμου Μυτιλήνης για τις απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή τής ΕΠΟΜ.

«Παραθυράκι» που ανοίγει το «Πράσινο Ταμείο» στην πληρωμή οφειλών προς πολίτες για απαλλοτριώσεις χώρων πρασίνου, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Λέσβου προκειμένου να πληρώσει, με καθυστέρηση 24 ετών, κι ενώ έχουν τελεσιδικήσει οι αγωγές των ενδιαφερομένων, μέρος των χρεών του πρώην Δήμου Μυτιλήνης για τις απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή τής ΕΠΟΜ. Αν ευδοκιμήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια, θα ακολουθήσουν κι άλλα αιτήματα για απαλλοτριώσεις στην Παναγιούδα ή και αλλού.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, θα εισηγηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα «Υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο “Απαλλοτρίωση οικοπέδου στην περιοχή ΕΠΟΜ του πρώην Δήμου Μυτιλήνης”, προϋπολογισμού 325.441,45 ευρώ». Όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης μιλώντας στο «Ε», αν υπάρξει συναίνεση του οργάνου, θα υποβληθεί αίτημα στο «Πράσινο Ταμείο» για να επιχορηγηθεί ο Δήμος προκειμένου να εξοφλήσει μέρος των χρεών που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια από απαλλοτριώσεις. Το αίτημα θα υποβληθεί στο πλαίσιο δυνατότητας που παρέχει το Ταμείο, το οποίο έχει «βομβαρδιστεί» με παρόμοια αιτήματα από όλη τη χώρα.

2.779 τ.μ. και τόκοι
Το 1988, παράλληλα με την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου του βόρειου τμήματος της πόλης της Μυτιλήνης, έγινε και η επέκτασή του. Τότε ο Δήμος προχώρησε σε απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, οι οποίες όμως δεν πληρώθηκαν ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα χρήματα.
24 χρόνια μετά, φαίνεται ότι μέρος της έκτασης που απαλλοτριώθηκε, λίγο περισσότερο απ’ το μισό της (ή, για να ακριβολογούμε, τα 2.779 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 4.512), μπορεί να πληρωθεί απ’ το «Πράσινο Ταμείο», γιατί οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν προορίζονται για χώρο πρασίνου.

Όπως μας είπε η προϊσταμένη του Πολεοδομικού Τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, Μαριάνθη Στυλιανίδου, το 1998 προσδιορίστηκε απ’ το δικαστήριο η οριστική τιμή μονάδας για την πράξη εφαρμογής της επέκτασης του ρυμοτομικού, σύμφωνα με την οποία κάθε τετραγωνικό μέτρο θα αποζημιωνόταν απ’ το Δήμο προς 23.000 δρχ. ή 67,4 ευρώ. Οι εκτάσεις αυτές ανήκαν στους κληρονόμους Κουρτζή και Πασχαλάκη, καθώς και στις Τράπεζες Εμπορική και Εθνική. Σήμερα, μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις-τόκους που έχουν αιτηθεί οι ιδιώτες, ο Δήμος οφείλει πάνω από 325 χιλιάδες ευρώ, τα οποία και επιδιώκει να βρει μέσω του «Πράσινου Ταμείου», για να κλείσει, έστω και 24 χρόνια μετά, την επέκταση του σχεδίου πόλης προς το βόρειο τμήμα. Σε διαφορετική περίπτωση, το χρέος, που δικαστικά έχει τελεσιδικήσει ως οφειλή, θα βαρύνει το Δήμο και θα προσαυξάνει απ’ τους νόμιμους τόκους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey