Kρατήστε τη γάτα σας δροσερή το καλοκαίρι

23/06/2012 - 15:43

Με τις έντονες ζέστες του καλοκαιριού υποφέρουμε όλοι, άνθρωποι και ζώα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τη γάτα μας από τη ζέστη;

Με τις έντονες ζέστες του καλοκαιριού υποφέρουμε όλοι, άνθρωποι και ζώα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τη γάτα μας από τη ζέστη;

Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου ζεσταίνεται;
Οι άνθρωποι όταν ζεσταίνονται, ιδρώνουν για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους καθώς η υγρασία εξατμίζεται από το δέρμα. Οι σκύλοι λαχανιάζουν, αφήνοντας την υγρασία να εξατμιστεί μέσω της γλώσσας τους. Αντίθετα, οι γάτες ιδρώνουν μόνο από τα πατουσάκια τους, πράγμα που δεν αρκεί για να τις δροσίσει όταν κάνει πολλή ζέστη. Έτσι, όταν ζεσταίνονται, οι γάτες γλείφουν τη γούνα τους περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, για να δροσιστούν, καθώς η υγρασία εξατμίζεται ρίχνοντας τη θερμοκρασία τους. Ένα πρώτο σημάδι, λοιπόν, είναι το επίμονο γλείψιμο της γούνας.

Η ληθαργική συμπεριφορά είναι άλλο ένα σημάδι ότι η γάτα ζεσταίνεται πολύ. Είναι συνηθισμένο το καλοκαίρι οι γάτες να κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αναπτύσσοντας δραστηριότητα τις δροσερές ώρες της νύχτας. Επιλέγουν από μόνες τους σκιερά και δροσερά μέρη, όπως είναι π.χ. ο νιπτήρας ή η μπανιέρα, καθώς η πορσελάνη μένει πάντα λίγο πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέβει πολύ (πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου), είναι πιθανό η γάτα να εμφανίσει δύσπνοια, λαχανιάζοντας όπως οι σκύλοι. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι της τρέχουν τα σάλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να τη βοηθήσετε άμεσα για να ρίξετε τη θερμοκρασία της. Επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, όπως επίσης εμετός ή διάρροια, καρδιακή αρρυθμία και αφυδάτωση, είναι σημάδια θερμοπληξίας και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Τι μπορώ να κάνω για να τη δροσίσω;
Κατ’ αρχήν, φροντίστε ώστε η θερμοκρασία στο σπίτι να διατηρείται σε λογικά επίπεδα, είτε με τη χρήση κλιματιστικού (ρυθμισμένου σε όχι ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία - η διαφορά με την εξωτερική δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς), είτε με ανεμιστήρες, τοποθετημένους έτσι ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρα. Τοποθετώντας ένα δοχείο με παγωμένο νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα πετυχαίνετε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας.

Προσοχή: μην αφήσετε τον αέρα από το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα να χτυπάει κατευθείαν τη γάτα, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρρωστήσει.

- Σκιάστε τα δωμάτια που χτυπάει ο ήλιος κατεβάζοντας τις τέντες ή κλείνοντας τα παντζούρια. Τέλος, βοηθάει πολύ ο νυχτερινός δροσισμός του σπιτιού: όταν πέσει ο ήλιος, ανοίξτε όλα τα παράθυρα για να δημιουργηθεί ρεύμα και να ανανεωθεί ο ζεστός αέρας με δροσερότερο νυχτερινό αέρα.

- Το νερό είναι απαραίτητο όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι ακόμα περισσότερο. Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Αλλάζετε το νερό της αρκετές φορές την ημέρα για να παραμένει δροσερό. Αν η γάτα σας δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό (φαρυγγίτιδες κ.λπ.), μπορείτε να της δίνετε νερό από το ψυγείο ή και να ρίχνετε μέσα στο νερό της μερικά παγάκια.

- Τα παγάκια γίνονται και πολύ διασκεδαστικό (και δροσιστικό) παιχνίδι για τις ζεστές μέρες. Προσέξτε μόνο μην τα πατήσετε και γλιστρήσετε!

- Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δροσιστούμε εμείς οι άνθρωποι, είναι το ντους. Κάντε κάτι αντίστοιχο και για τη γάτα σας, βρέχοντας με κρύο νερό μια πετσέτα και περνώντας την αρκετές φορές πάνω στη γούνα της.

Επιμείνετε στα σημεία που αναπτύσσουν την υψηλότερη θερμοκρασία: πατουσάκια, μασχάλες, κοιλίτσα, κάτω από το σαγόνι και πίσω από τα αυτιά.

- Βάλτε μια θερμοφόρα στην κατάψυξη και στη συνέχεια μέσα σε μια μαξιλαροθήκη. Είναι μια καλή πηγή δροσιάς για αρκετή ώρα και αρκετές γάτες παίρνουν ακόμα και τον υπνάκο τους πάνω σε τέτοια «παγο-μαξιλάρια».

- Αν η γάτα σας δεν τρέφει ιδιαίτερη αποστροφή για το νερό, μπορείτε να γεμίσετε το νιπτήρα του μπάνιου με λίγα εκατοστά κρύο νερό και να βουτήξετε μέσα τα πατουσάκια της. Θα τη δροσίσει πολύ.

Γούνα καλοκαιριάτικα;
Όσο κι αν σ’ εμάς μπορεί να φαίνεται ανυπόφορο, το τρίχωμα της γάτας είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένο έτσι ώστε να τη δροσίζει το καλοκαίρι. Γι’ αυτόν το λόγο δε συνιστάται το κούρεμα στις γάτες, εκτός αν έχουν πολύ μακρύ και μπερδεμένο τρίχωμα, που σχηματίζει κόμπους και εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα.

Η φροντίδα του τριχώματος είναι ακόμη πιο απαραίτητη το καλοκαίρι, καθώς με το τακτικό βούρτσισμα (μια φορά την ημέρα) θα απομακρυνθούν οι τρίχες που πέφτουν λόγω ζέστης. Έτσι, θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στο τρίχωμα και θα μειωθεί και ο κίνδυνος για τριχόμπαλες, μια και η γάτα θα καταπίνει λιγότερες τρίχες όταν γλείφεται.

Έξω από το σπίτι
Αν χρειαστεί να μεταφέρετε τη γάτα σας όταν έξω κάνει πολλή ζέστη, προσέξτε τα παρακάτω:

- Πάρτε μαζί σας μπόλικο νερό σε θερμός, ώστε να διατηρηθεί δροσερό.

- Βρέξτε μια πετσέτα με κρύο νερό ή βάλτε την στην κατάψυξη για λίγη ώρα και στρώστε την στο πάτωμα της γατοφόρου.

- ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ μην αφήνετε το ζώο σας μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν έχετε αφήσει παράθυρο ανοιχτό, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγη ώρα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον ήλιο, μπορεί να αποβούν μοιραίες μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Πηγή: http://mycat.e-steki.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey