«Φτωχές» φέτος οι εκδηλώσεις

23/06/2012 - 15:22

Για το πολιτιστικό έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητά να ενημερωθεί ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος», Ηλίας Γιαννίρης, με ερώτηση που υπέβαλε στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή.

Για το πολιτιστικό έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητά να ενημερωθεί ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος», Ηλίας Γιαννίρης, με ερώτηση που υπέβαλε στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή. Το βασικό ζήτημα που θέτει, εκτός από αυτό του αναξιοποίητου προγράμματος «Δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», είναι αυτό του Αρχοντικού Γεωργιάδη και το κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν φέτος εκδηλώσεις στους χώρους του. Θέμα που όπως φαίνεται θα οριστικοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όταν το προτεινόμενο και περιορισμένο κατά πολύ πρόγραμμα θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή.

Κοντεύει να φύγει ο Ιούνιος και οι πολυαναμενόμενες κάθε χρόνο εκδηλώσεις του Αρχοντικού φέτος παραμένουν ένα μυστήριο για τους περισσοτέρους, αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια για το θέμα αυτό, παρ’ όλο που πριν από λίγο καιρό οι αρμόδιοι ανακοίνωναν πως το πρόγραμμα θα άρχιζε στις 25 του μήνα.

«Τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο, έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια από τη Νομαρχία με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη τους καλοκαιρινούς μήνες», αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος». «Στηρίζοντας την τοπική πολιτιστική παραγωγή και με εκδηλώσεις χαμηλού προϋπολογισμού και ελεύθερης εισόδου προς τους θεατές, επιτεύχθηκε να καθιερωθεί ένας θεσμός πολιτισμού για τη Λέσβο, που παράλληλα ενίσχυσε και το τουριστικό προφίλ του νησιού», συνεχίζει, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα εάν προτίθεται η Περιφέρεια να συνεχίσει την υποστήριξη των εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, δεδομένου ότι δεν έχει κάνει ακόμη καμία ανακοίνωση.

Δεν ήρθε χρηματοδότηση
Η τελευταία έχει να απαντήσει με ένα «φτωχό», συγκριτικά με τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, πρόγραμμα εκδηλώσεων, αφού θα απουσιάζουν παντελώς οι συναυλίες καλλιτεχνών και οι θεατρικές παραστάσεις εκτός νησιού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, το Αρχοντικό θα φιλοξενήσει φέτος μόνο θερινό κινηματογράφο (οι ταινίες για τον οποίο θα επιλέγονται από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας) και κάποιες εικαστικές εκθέσεις, ενώ οι διαχειριστές του θα παραχωρούν το χώρο του σε πολιτιστικούς φορείς του νησιού που θα επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους χωρίς χρηματικό αντίκρισμα.

Ο λόγος για τον τόσο μεγάλο περιορισμό δράσεων φέτος είναι, σύμφωνα με τον κ. Βερβέρη, το γεγονός ότι οι 85 χιλ. ευρώ που είχε δεσμεύσει η Περιφέρεια για τις εκδηλώσεις του Αρχοντικού, ακόμη δεν της έχουν δοθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Αυτή είναι και η αιτία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτα επισήμως. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμενόταν να γίνει στην Περιφέρεια σχετική σύσκεψη, ώστε να εγκριθεί το πρόγραμμα και να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένεται και η γνωστοποίησή του στα Μ.Μ.Ε. και το κοινό.

«Χάθηκε» χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει ο κ. Γιαννίρης προς τον περιφερειάρχη, είναι κι αυτό που αφορά στο πρόγραμμα «Δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Πρόκειται για πρόγραμμα που κάλυπτε ενέργειες για τη δημιουργία, ενίσχυση και προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα αποτελούσαν θεσμό περιφερειακής εμβέλειας και θα επαναλαμβάνονταν περιοδικά, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και συμβάλλοντας στην τουριστική προβολή κάθε περιοχής, δικαιούχος του οποίου ήταν το Περιφερειακό Ταμείο

Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και που - όπως αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος - «έληξε τον περασμένο μήνα, χωρίς να υποβληθεί κάποια πρόταση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βερβέρης, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η διαχειριστική αρχή δε θέλησε να υποβάλει κάποια πρόταση πριν προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για το πρόγραμμα.

«Δε γνωρίζω γιατί προέκυψε αυτή η ανάγκη», λέει. «Η διαχειριστική αρχή έχει πει, όμως, πως είτε θα επαναπροκηρύξει το πρόγραμμα όταν προσλάβει το σύμβουλο, είτε θα δώσει παράταση στην υφιστάμενη προκήρυξη, οπότε τίποτε δεν έχει χαθεί. Με αυτό θα μπορούν να καλυφθούν εκδηλώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Και θα πρέπει να θυμίσω και την πρόταση που έχουμε υποβάλει στο Interreg με την Κύπρο και τη Ρόδο, για τη “Γυναίκα διά μέσου των Αιώνων”, η οποία αφορά επίσης το Αρχοντικό. Είναι πολύ καλή, υπάρχει όμως μεγάλος ανταγωνισμός και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey