«Αγκάθι» το ρυμοτομικό

23/06/2012 - 14:08

Το «πράσινο φως» για αλλαγές, τροποποιήσεις, διορθώσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Μυτιλήνης, του αναπτυξιακού εργαλείου για τη «χωροταξική τακτοποίηση» του πρώην καποδιστριακού Δήμου, ανάβει στα τέλη Ιουλίου, με τη συμπλήρωση πενταετίας απ’ την έγκρισή του.

Το «πράσινο φως» για αλλαγές, τροποποιήσεις, διορθώσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Μυτιλήνης, του αναπτυξιακού εργαλείου για τη «χωροταξική τακτοποίηση» του πρώην καποδιστριακού Δήμου, ανάβει στα τέλη Ιουλίου, με τη συμπλήρωση πενταετίας απ’ την έγκρισή του. Μέχρι τώρα, ό,τι παράπονα είχαν διατυπωθεί για συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν, αφού απαγορεύονταν αλλαγές επί του εγκεκριμένου πλαισίου απ’ τη νομοθεσία. Απ’ το Δήμο Λέσβου διά των υπηρεσιών του θα ξεκινήσει απ’ τον Αύγουστο η καταγραφή αιτημάτων που σχετίζονται με το Γ.Π.Σ. και ανάλογα με τον αριθμό τους, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης, αν και δε φαίνεται να χρειάζονται ιδιαίτερες διορθώσεις επί του εγκεκριμένου σχεδιασμού.

Εκείνο που όλο αυτό το διάστημα έχει αναδειχθεί, επαληθεύοντας και παλαιότερες προβλέψεις των υπηρεσιακών στελεχών, είναι πως πρόβλημα για την πόλη της Μυτιλήνης δεν αποτελεί το Γ.Π.Σ., αφού εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, δε φαίνεται να χρήζει γενικότερων βελτιώσεων. Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί το θέμα των χρήσεων γης, που για να «εκσυγχρονιστούν» με τα νέα δεδομένα του κέντρου της πόλης, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του εγκεκριμένου απ’ το 1988 ρυμοτομικού σχεδίου.

Πού επιτρέπεται τι
«Στη μισή Χριστουγέννων ‘44 μπορεί να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ στην άλλη μισή όχι. Ομοίως, στη μία πλευρά της Κομνηνάκη μπορεί να λειτουργήσει τέτοιο κατάστημα, κι όχι στην απέναντι. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν επιτρέπεται να δώσεις άδεια για ψιλικατζίδικο, γιατί είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές αμιγούς κατοικίας», τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, θέλοντας να δώσει μια εικόνα απ’ τα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες στο Δήμο σε σχέση με τις χρήσεις γης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μόλις πριν από λίγες μέρες πέρασε απ’ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως επεσήμανε ο κ. Βατός, το θέμα της άδειας του καφενείου Λυρή, στο οποίο μόνο κατά παρέκκλιση μπορεί να δοθεί άδεια για καφενείο κι αυτό γιατί έχει εδώ και δεκαετίες τη συγκεκριμένη χρήση. Διαφορετικά δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει καφενείο στην περιοχή.

«Είναι καιρός να συγκεντρώσουμε τέτοια ζητήματα και να δούμε μαζί με τις υπηρεσίες μας πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις, όχι μόνο για να λήξουν εκκρεμότητες ετών, αλλά και για να είναι δίκαιη η αντιμετώπιση των πολιτών και στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Βατός, προαναγγέλλοντας πως απ’ την πλευρά του Δήμου θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ένας σχεδιασμός για τη συγκέντρωση τέτοιων αιτημάτων, για όλη τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης αλλά κυρίως για το κέντρο της πόλης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα.

 


Επείγει η επικαιροποίηση του ρυμοτομικού

«Άκυρες»… χρήσεις γης

Ιδιαίτερα ή εκτεταμένα προβλήματα απ’ το Γ.Π.Σ. δεν έχουν διαπιστωθεί σε μεγάλες περιοχές μέσα στην πενταετία που πέρασε, όπως παρατηρεί η προϊσταμένη του Πολεοδομικού Τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, Μαριάνθη Στυλιανίδου, εκτιμώντας πως ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια μεμονωμένα αιτήματα για τροποποιήσεις συγκεκριμένων ιδιοκτησιών, για τις οποίες και θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ο Δήμος πριν προωθηθούν για τις τελικές αποφάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τη συμπλήρωση λοιπόν πενταετίας απ’ την έγκριση του Γ.Π.Σ., φαίνεται πως ούτε είναι σκόπιμο, ούτε χρειάζεται δημόσια δαπάνη για να γίνουν μεγάλες διορθώσεις στο σχεδιασμό.

Αντιθέτως, επείγει να βρεθούν χρήματα και να υπάρξει η πολιτική απόφαση να ολοκληρωθεί η «επικαιροποίηση» του ρυμοτομικού, προκειμένου οι χρήσεις γης ανά περιοχή, ανά γειτονιά, να συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης.
Πέρυσι το Νοέμβριο, με αφορμή τη δικαστική περιπέτεια πρώην δημοτικών συμβούλων Μυτιλήνης για τη χορήγηση κατά παρέκκλιση αδειών λειτουργίας καταστημάτων (οι οποίοι και αθωώθηκαν), είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στα «στρεβλά» του ισχύοντος απ’ το 1988 ρυμοτομικού σχεδίου.

Αντιφάσεις…
Το ρυμοτομικό σχέδιο, όχι μόνο έχει δυο μέτρα και σταθμά για χρήσεις που προκαλούν όχληση (π.χ. καταστήματα εστίασης, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.), αλλά βρίθει και αντιφάσεων από τετράγωνο σε τετράγωνο και για χρήσεις γης που δεν ενοχλούν, π.χ. κοσμηματοπωλεία.

Το 2007, ο Δήμος Μυτιλήνης διά της τεχνικής του υπηρεσίας ξεκίνησε την εκπόνηση μελέτης για την αλλαγή των χρήσεων γης «Μελέτη αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος της 5.12.1988 (ΦΕΚ 869 Δ΄)», που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2008.

Δύο χρόνια μετά το ΣΧΟΠ του τότε Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο οποίο υποβλήθηκε προς έγκριση, την επέστρεψε στο Δήμο ανακοινώνοντας ότι η μελέτη απορρίφθηκε για αρκετούς λόγους, εκ των οποίων ο κυριότερος ήταν γιατί οι αποφάσεις που αφορούν σε αλλαγές χρήσης γης, πρέπει να αποτελούν προϊόν μιας συνολικής αναθεώρησης των πολεοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών όλου του χωρικού τμήματος και να μην είναι αποσπασματικές.

Έκτοτε, δεν υπήρξε απόφαση να διατεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να τακτοποιηθούν τα ρυμοτομικά ζητήματα και να παύσει η αναρχία που σήμερα επικρατεί στην πόλη με τις χρήσεις γης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey