Νέα προσπάθεια απ’ το Δήμο Λέσβου για έσοδα πέντε εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ρύθμισης των χρεών ιδιωτών σε 24 ή 48 δόσεις

Θα μπει χρήμα στο ταμείο;

21/06/2012 - 14:32

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου θα μπορούν όσοι χρωστούν στο Δήμο Λέσβου, με εξαίρεση τους οφειλέτες του Τέλους Παρεπιδημούντων, να προχωρήσουν σε ρύθμιση για την εξόφληση του χρέους τους σε 24 δόσεις, ή κατά περίπτωση σε 48, με όρους που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου στην προσεχή του συνεδρίαση.

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου θα μπορούν όσοι χρωστούν στο Δήμο Λέσβου, με εξαίρεση τους οφειλέτες του Τέλους Παρεπιδημούντων, να προχωρήσουν σε ρύθμιση για την εξόφληση του χρέους τους σε 24 δόσεις, ή κατά περίπτωση σε 48, με όρους που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου στην προσεχή του συνεδρίαση. Απ’ τη ρύθμιση αυτή, ο Δήμος προσδοκά να εισπράξει σταδιακά περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από οφειλές πολλών ετών για νερό, μισθώματα, βοσκές, πρόστιμα κ.ά..

Πέρυσι τον Οκτώβριο και σε μία προσπάθεια να τακτοποιηθούν οφειλές ετών (είχαμε εντοπίσει χρέη για παράνομη στάθμευση στην Καλλονή ακόμη απ’ το 1999!), ο Δήμος Λέσβου είχε στείλει χιλιάδες ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες πάνω στο νησί, δίχως όμως να υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση. Σε πολλές περιπτώσεις, και να ήθελαν, οι πολίτες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά, διότι εκτός της κρίσης, την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η καταβολή του «χαρατσιού», και ήταν επόμενο να μην μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ ό,τι χρωστούσαν.

Σε δόσεις
Πριν από λίγες μέρες και σε εφαρμογή τού «Καλλικράτη ΙΙ» (Νόμος 4038/2012), υπήρξε κοινή διευκρινιστική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας που δίνει κατευθύνσεις για το πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών ιδιωτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, αντίστοιχα με τη ρύθμιση που έχει γίνει για τα χρέη των ιδιωτών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η ρύθμιση όμως των χρεών προς τους Δήμους μπορεί να γίνει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2012, σε αντίθεση με τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο, που λήγει στις 29 Ιουνίου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Ο κ. Κατράνης επεσήμανε πως ο ταμίας του Δήμου, Στρατής Γεωργαντής, θα εισηγηθεί το θέμα, το οποίο θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρίαση, πολύ πιθανόν στις 27 Ιουνίου, όπου και θα καθοριστούν οι όροι της ρύθμισης.

«Πάντως, ήδη πολλοί δημότες απευθύνονται στις οικονομικές υπηρεσίες και σε μένα προσωπικά, ζητώντας διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η ρύθμιση», προσέθεσε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ρύθμιση θα αφορά στην καταβολή των οφειλομένων σε δόσεις μέχρι και 24 μηνών. Μπορεί όμως να γίνει αίτημα απ’ τους ιδιώτες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αριθμό περισσότερων δόσεων, μέχρι και 48, το οποίο θα κληθεί να εξετάσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο κ. Κατράνης, για τέτοιο αριθμό δόσεων θα χρειαστεί ο οφειλέτης να προσκομίσει και μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, οπότε εκτιμά πως δε θα είναι πολλοί εκείνοι που θα υποβάλουν αίτημα για περισσότερες από 24 δόσεις.

Μεγάλες προσδοκίες
Απ’ τη ρύθμιση έχει εξαιρεθεί το Τέλος Παρεπιδημούντων υπέρ των δήμων, το οποίο έως και το 2009 ήταν της τάξης τού 2% επί των εσόδων ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφετεριών κ.λπ., και στη συνέχεια μειώθηκε στο 0,5%. Παρ’ ότι ελάχιστοι επαγγελματίες στις περισσότερες δημοτικές ενότητες οφείλουν μεγάλα ποσά, υπάρχουν και περιπτώσεις υπόχρεων απ’ την περίοδο του 2%, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες και δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμιστούν.

Αντιθέτως, θα ρυθμιστούν χρέη απ’ τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, ή τα πρόστιμα, ή τα μισθώματα του Δήμου, που παρ’ ότι δε δημοσιοποιείται από πλευράς του το ύψος τους, είναι βέβαιο ότι ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, αν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου, με τη ρύθμιση υπάρχει δυνατότητα να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στο ταμείο του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey