Απ’ την Πέρσα Σάββα και το Στρατή Αλεξίου, που ζητούν να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ

Προσφυγές, μετά τον «ανένδοτο»

16/06/2012 - 14:31

Με δύο προσφυγές κατά της εγκυρότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου να αναμορφώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ, προχωρώντας και σε αυξήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέσβου, συνεχίζεται ο «ανένδοτος», ο οποίος είχε ξεκινήσει μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το θέμα.

Με δύο προσφυγές κατά της εγκυρότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου να αναμορφώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ, προχωρώντας και σε αυξήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέσβου, συνεχίζεται ο «ανένδοτος», ο οποίος είχε ξεκινήσει μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το θέμα. Χθες, τελευταία μέρα για την υποβολή ένστασης, υπέβαλε προσφυγή ο ανεξαρτητοποιηθείς απ’ την πλειοψηφία δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου, ενώ την Πέμπτη είχε προηγηθεί η ένσταση της Πέρσας Σάββα, η οποία και είχε χειριστεί το ζήτημα απ’ την παράταξη του Παντελή Πατερέλλη.

Στην ένσταση ακύρωσης της απόφασης που υπέβαλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο κ. Αλεξίου, επικαλείται το άδικο της απόφασης, γιατί όπως υποστηρίζει παραβιάζεται η βασική αρχή της ανταποδοτικότητας. «Δεν μπορεί σε περιοχές που δεν υπάρχει βιολογικός, όπως ο Πολιχνίτος, να μπαίνουν τώρα τιμές ίδιες με τις περιοχές που έχουν βιολογικό», υποστήριξε ο κ. Αλεξίου, για να τονίσει, όπως είχε πει και στη συνεδρίαση, ότι η λογική των αυξήσεων είναι η λογική της εύκολης λύσης, την ίδια που χρησιμοποιούν και οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα. Όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστούν τα έσοδα της ΔΕΥΑΛ με αντικειμενικότερο τρόπο είσπραξης, που προϋποθέτει όμως καλύτερη οργάνωση από πλευράς Επιχείρησης.

Τρεις αιτίες ένστασης
Η νομικός κ. Σάββα στην προσφυγή της επικαλείται τρεις λόγους-αιτίες για τις οποίες στερείται νομιμότητας και πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με την ένσταση της κ. Σάββα, είναι πως δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί - όπως αναφέρει - δεν κλήθηκαν νομίμως και εμπρόθεσμα όλοι οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του νησιού.

Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος επιχειρηματολογεί υπέρ της άποψης ότι επιχειρήθηκε νόθευση της ψηφοφορίας, αφού - όπως λέει - «κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έγιναν πλείστες προσπάθειες να μεταπειστούν οι παριστάμενοι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων να ψηφίσουν υπέρ της εισήγησης, ακόμη και με επιθετικές πιέσεις». Στην ίδια αιτία υπογραμμίζει ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση, διότι «είναι, εκτός από παράνομη, ανήθικη και παντελώς αντιδημοκρατική μία τέτοιου είδους “απειλητική” και πιεστική προσπάθεια επιρροής και νόθευσης μίας ψηφοφορίας».

Τέλος, ο τρίτος λόγος που επικαλείται η κ. Σάββα, είναι η μη νόμιμη κατάτμηση της ενιαίας εισήγησης σε περισσότερες και λήψη ψήφων προέδρων που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Χαρακτηριστικά αναφέρει στην ένσταση την περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα, όπου δεν υπήρχε, όπως λέει, στην εισήγηση του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, ξεχωριστή αναφορά στις Κοινότητες Κάτω Τρίτους, Κεραμειών, Μυχούς και Ιππείου, αλλά μόνο ένας πίνακας που έγραφε «Ευεργέτουλας». Το ίδιο και στις Δημοτικές Ενότητες Πολιχνίτου και Μήθυμνας. Οπότε η ψήφος ενός προέδρου μίας κοινότητας από αυτές τις ενότητες, υπολογίστηκε, όπως συνεχίζει το σκεπτικό της, και για άλλες κοινότητες που δεν είχε δικαίωμα να εκπροσωπεί.

 

Απορρίφθηκε απ’ το Φώτη Χατζημιχάλη η προσφυγή των Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ



«Ναι» στην επέκταση

Τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα κάθε απόφασης εξετάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ο γενικός γραμματέας της οποίας, Φώτης Χατζημιχάλης, για αυτόν το λόγο, ότι δεν μπορεί δηλαδή να υπεισέλθει στη σκοπιμότητα μιας απόφασης, απέρριψε την ένσταση του Συλλόγου Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ. Οι Εργαζόμενοι είχαν στραφεί κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου που αφορούσε στην επέκταση της ΔΕΥΑΛ απ’ τον πρώην Δήμο Μυτιλήνης, σε όλο το νησί της Λέσβου.

Κατά της απορριπτικής απόφασης του κ. Χατζημιχάλη που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΛ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει μέσα σε ένα μήνα προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 τού Ν.3463/2006.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey