Παρουσιάστηκε στο ΦΟΜ με μορφή μιούζικαλ, το παραμύθι του μαθητή τού ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης Δημήτρη Θαλασσέλλη

«Επτά Κήποι» όλο νόημα και μεράκι…

14/06/2012 - 16:07

Η παρουσίαση μιας μοναδικής δουλειάς, αντίστοιχη της οποίας μάλλον δεν έχει γίνει ξανά στον εκπαιδευτικό κόσμο της Μυτιλήνης, έλαβε χώρα χτες το πρωί στο θέατρο του ΦΟΜ.

Η παρουσίαση μιας μοναδικής δουλειάς, αντίστοιχη της οποίας μάλλον δεν έχει γίνει ξανά στον εκπαιδευτικό κόσμο της Μυτιλήνης, έλαβε χώρα χτες το πρωί στο θέατρο του ΦΟΜ. Μαθητές και διδάσκοντες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νομού Λέσβου αφηγήθηκαν με λόγο, ποίηση και μουσική εξ ολοκλήρου πρωτότυπα, το παραμύθι «Οι Επτά Κήποι» του 15χρονου μαθητή του Σχολείου Δημήτρη Θαλασσέλλη, που διακρίθηκε προσφάτως στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος.

Γονείς, παππούδες και άλλοι συγγενείς και φίλοι των μαθητών τού ΕΕΕΕΚ καμάρωσαν με το δίκιο τους τα παιδιά, που δούλεψαν με μεράκι όλο το τελευταίο διάστημα χάριν της παρουσίασης. Μαζί τους, και οι προϊστάμενοι Επιστημονικής Καθοδήγησης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σχολικοί σύμβουλοι, που δήλωσαν παρόντες, τιμώντας κι αυτοί την προσπάθεια των μαθητών.

«Έγραψα για τη Φιλία»
Όπως ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς το ακροατήριο η διευθύντρια του Σχολείου, Ανδρονίκη Λεκάκη, η χτεσινή εκδήλωση σηματοδοτούσε δύο σημαντικά γεγονότα για το ΕΕΕΕΚ. Το πρώτο ήταν η συμπλήρωση φέτος 10 χρόνων από την ίδρυσή του και το δεύτερο, το αποτέλεσμα της φαντασίας του 15χρονου Δημήτρη Θαλασσέλλη. Αφού διακρίθηκε στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, το παραμύθι του «Οι Επτά Κήποι» τυπώθηκε με έξοδα των γονέων και των καθηγητών και κάθε παιδί πήρε από ένα αντίτυπο, ενώ όλο το βιβλιαράκι θα βρίσκεται ανηρτημένο σε ψηφιακή μορφή και στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

«Το παραμύθι μου μιλάει για τη Φιλία. Με ενέπνευσαν τα όσα βλέπω και ακούω από την τηλεόραση», είπε ο νεαρός μαθητής, συγγραφέας και εικονογράφος του παραμυθιού, κατά τη μίνι «συνέντευξη» που του πήρε ενώπιον κοινού ο καθηγητής του Μιχάλης Καπετανάκης. Όσο για το γιατί επέλεξε ως ηρωίδα τη μικρή Περσεφόνη; «Γιατί τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα», ήταν η απάντησή του.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο κ. Καπετανάκης, που εξήγησε την ιστορία που ακολούθησε η αρχική ιδέα του μαθητή, μέχρι να φτάσει στο διαγωνισμό, να τυπωθεί, αλλά και να μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο μιούζικαλ, που χτες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός σχολικού κτηρίου. «Όλο το σχολείο ασχολήθηκε με αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος τόσο στην προσπάθεια και το μεράκι των παιδιών, όσο και σε αυτή των εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους εργάστηκαν αρκετές ώρες εκτός του σχολικού προγράμματος, ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» η αρχική ιδέα.

Ο Δημήτρης Θαλασσέλλης εξηγεί το πώς έφτασε να γράψει το παραμύθι του

Λόγος, ποίηση και μουσική
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του παραμυθιού, ήρθε και η ώρα για το κοινό να δει την ιστορία της μικρής Περσεφόνης να «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια του. Μέσα από επτά ποιήματα που έγραψαν οι μαθητές του Σχολείου εμπνευσμένοι από την ιστορία των «Επτά Κήπων» και με όμορφα σκηνικά που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι από ανακυκλώσιμα υλικά, όλοι άκουσαν για το πώς η Περσεφόνη έχασε το κόκκινο μπαλόνι της, που ήταν - μέχρι τότε τουλάχιστον - και ο μοναδικός της φίλος, για το πώς έπεσε σε μια βαθιά τρύπα στο έδαφος, για το Χάροντα και το γιο του κ.ά., κι έμαθαν πώς μέσα από τις περιπέτειες της ζωής, φτάνει κανείς να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και φίλους.

Τους μαθητές συνόδευαν στο τραγούδι και καθηγητές τού ΕΕΕΕΚ. Στο πιάνο ήταν ο Στέλιος Λασκαρίδης και στην κιθάρα ο Μιχάλης Καπετανάκης, ενώ την ιστορία αφηγούνταν διαδοχικά η καθηγήτρια Βατώ Φραντζόγλου (η ίδια που βοήθησε το Δημήτρη να γράψει την ιστορία του) και παιδιά των τάξεων του Σχολείου.

«Ο Δημήτρης κατάφερε να φέρει κοντά τους μαθητές και του καθηγητές του Σχολείου μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λεκάκη. «Έτσι είδαμε όλοι πως όταν το “εγώ” γίνεται “εμείς”, υπάρχουν πάντα θετικά αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΦΟΜ για τη βοήθειά του, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο εγχείρημα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey