Στη Σκάλα Μιστεγνών

Τα λύματα… βγήκαν σεργιάνι

14/06/2012 - 15:20

Όχι μόνο υποσκάπτει κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, αλλά κι εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η ανεξέλεγκτη ρήψη αστικών λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Μιστεγνών, φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Όχι μόνο υποσκάπτει κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης, αλλά κι εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η ανεξέλεγκτη ρήψη αστικών λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Μιστεγνών, φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Άλλωστε, το θέμα αυτό ήταν ένα απ’ τα ζητήματα αιχμής που έθεσε ο προσφάτως παραιτηθείς πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Στρατής Σταυράκης, για την αποχώρησή του απ’ την αυτοδιοίκηση. Απ’ την πλευρά του Δήμου, μόλις πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης για την ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο χωριό, όπως και μικρής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (κόμπακτ). Έργα που για να γίνουν όμως, προϋποθέτουν την εύρεση των απαιτούμενων πιστώσεων.

Εδώ και πολλά χρόνια τα Μιστεγνά αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με την κατάληξη των λυμάτων του χωριού, ή μονάδων της περιοχής, στη θάλασσα της Σκάλας. Τα ημίμετρα που κατά καιρούς απέδιδαν με τη συγκέντρωση των λυμάτων σε δεξαμενές, φέτος εξ αιτίας και των πολλών βροχών του προηγούμενου διαστήματος αποδείχθηκαν ελλιπέστατα. Έτσι, με φυσική ροή τα λύματα φτάνουν και πέφτουν στη θάλασσα, παρασύροντας στο διάβα τους και τα πιο απίθανα υλικά.

Στα διεθνή δικαστήρια
Στις πολλές καταγγελίες που υπήρχαν για την περιοχή, χθες προστέθηκαν κι άλλες, μεταξύ των οποίων και μία επώνυμη, του μόνιμου κατοίκου της Σκάλας Νίκου Ανδρέου, ο οποίος μας είπε ότι «αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, ξεπερνά κάθε όριο, γιατί θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Και συνέχισε ο κ. Ανδρέου: «Με τα μάτιά μου είδα, μαζί με τα λύματα και ό,τι μικρόβια ως γνωστόν κουβαλούν, να μεταφέρονται και να παρασύρονται στη θάλασσα καθετήρες, γάζες και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Θεωρώ πως ο μόνος τρόπος πλέον, δεδομένης της πολύχρονης αδιαφορίας των διοικούντων και κάθε αρμόδιου που απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του, δέκα χρόνια τώρα, είναι η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια. Δεν μπορούν να παίζουν άλλο με την υγεία μας, δεν μπορούμε να ζούμε άλλο εξ αιτίας τους μέσα στη δυσοσμία και στη βρομιά απ’ τα απόβλητα.»
 
«Προσπαθούμε…»
«Έχουμε κάνει επανειλημμένως προσπάθειες να βρεθεί λύση στο θέμα, αλλά ελλείψει πόρων, δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε άμεσα ό,τι επεμβάσεις κρίνουμε αναγκαίες», ανέφερε για το θέμα ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, σημειώνοντας πως μόλις πριν από λίγες μέρες εξασφαλίστηκε, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ένα μικρό κονδύλι απ’ την «πετσοκομμένη» ΣΑΤΑ για τα Μιστεγνά. Με την πίστωση αυτή, θα ανατεθεί η ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης και τη δημιουργία μικρής μονάδας επεξεργασίας τύπου compact μόνο για τα Μιστεγνά.

«Προσπαθούμε με τα ψίχουλα που μας δίνουν ως χρηματοδότηση για έργα, να λύσουμε τέτοια επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα, αλλά για να γίνει το έργο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί, μετά τη μελέτη, η ένταξή του σε πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Βατός, υπογραμμίζοντας πως είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν όλες μαζί ταυτόχρονα εκκρεμότητες δεκαετιών για το περιβάλλον, σε όλο το νησί.

Ο αντιδήμαρχος, σε ένδειξη των οικτρών οικονομικών για έργα και των δυσκολιών που υπάρχουν, σημείωσε ότι για μία δαπάνη της τάξης των 700 ευρώ, που απαιτήθηκε για μια πολύ μικρή παρέμβαση στον παραλιακό δρόμο της Σκάλας Μιστεγνών «χρειάστηκαν ένα σωρό δικαιολογητικά και διαδικασία, απανωτές συσκέψεις, σα να φτιάχναμε κάποιο μεγάλο οδικό άξονα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey